Κουρκουμάς ή Κουρκούμη η μακρά (Curcuma longa) και υγεία©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Aν και η ιστορία του χρυσού καρυκεύματος, του κουρκουμά (Κουρκούμη η μακρά, Curcuma longa) ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Εν τούτοις, μόνο τον τελευταίο αιώνα έγινε γνωστή η χημεία του ενεργού συστατικού του, της κουρκουμίνης, στην οποία οφείλονται τα ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα του.

Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη με πολλαπλές ιαματικές ιδιότητες.

Έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα πάνω από 6000 επιστημονικά άρθρα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, στα οποία συζητούνται η μοριακή βάση της αντιοξειδωτικής, αντιφλεγμονώδους, αντιβακτηριδιακής, αντιικής, αντιμυκητιασικής, αντιαρθριτικής και αντικαρκινικής δράσης της κουρκουμίνης.

Οι περισσότερες από 60 κλινικές μελέτες που έχουν γίνει και ανακοινωθεί στο διεθνή ιατρικό τύπο για τον κουρκουμά κλαι την κουρκουμίνη, ρίχνουν φως για το ρόλο της κουρκουμίνης στην αντιμετώπιση ή και την πρόληψη ποικίλων χρονίων παθολογικών καταστάσεων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αυτοάνοσες, καρδιαγγειακές, νευρολογικές, ψυχιατρικές νόσοι, ο διαβήτης και ο καρκίνος, κ.α. [1].

Η χρήση του κουρκουμά αναφέρεται στα αρχαία ινδικά κείμενα, τις Βέδες, εδώ και 4000 χρόνια, ως καρύκευμα, το οποίο είχε και θρησκευτική σημασία.

Στην Κίνα, ο κουρκουμάς έφτασε το 700 π.Χ., στην ανατολική Αφρική το 800 π.Χ., στην δυτική Αφρική το 1200 π.Χ.,ενώ στην Τζαμάικα τον 18ο αιώνα.
Το 1280 ο Ιταλός εξερευνητής Μάρκο Πόλο περιέγραψε αυτό το καρύκευμα, κατατάσσοντας τον κουρκουμά στα λαχανικά, που διαθέτουν παρόμοιες ιδιότητες με το σαφράν.

Σύμφωνα με τα ιατρικά Σανσκριτικά, Αγιουρβεδικά και Ουνανικά συστήματα, ο κουρκουμάς έχει μία μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης στην Νότια Ασία.

Στην Σουρούτα, το Αγιουρβεδικό ιατρικό βιβλίο, που χρονολογείται από το 250 π.Χ., συνιστάται η χρήση μιας αλοιφής, που περιέχει κουρκουμά, κατά της τροφικής δηλητηρίασης [2].

Σήμερα η Κουρκούμη η μακρά ή Κουρκουμάς καλλιεργείται σε τροπικές χώρες Νότια Ινδία, Ινδοκίνα, Σουμάτρα, Βιετ-Ναμ, Χαβάη.
Το όνομα Tumeric, που σημαίνει κουρκουμάς, έχει λατινική ετυμολογία και προέρχεται από το λατινικό terra merita (meritorious earth = "άξια γη"), αναφέρεται δε στο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της σκόνης του κουρκουμά, η οποία μοιάζει με σκόνη ορυκτού.

Στα γαλλικά η σκόνη του κουρκουμά είναι γνωστή ως terre merite και ως κιτρινόριζα σε πολλές γλώσσες. Σε διάφορες γλώσσες η ονομασία του κουρκουμά προέρχεται από το λατινικό curcuma [3, 4].

Ο κουρκουμάς είναι η σκόνη του ριζώματος του ετησίου βοτάνου Curcuma longa (Κουρκούμη η μακρά), το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Σκιταμινωδών [Zingibraceae].

Είναι ιθαγενές φυτό της τροπικής Νότιας Ασίας. Παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί 133 είδη κουρκουμά. Στις διάφορες χώρες προέλευσής του αποκαλείται με διαφορετικό όνομα και χρησιμοποιείται υπό μορφή διαφόρων ιατρικών σκευασμάτων.

Ο κουρκουμάς είναι βαφική, αρωματική και φαρμακευτική σκόνη. Χρησιμοποιείται για τη βαφή της μετάξης και του ερίου και ως αντιδραστήριο στη χημεία [5, 6].

Ο κουρκουμάς ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμοκρασία περιβάλλοντος 20-30˚C και αρκετή ετήσια βροχόπτωση. Το φυτό φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο και έχει μακριά επιμήκη λογχοειδή φύλλα. Η συγκομιδή γίνεται κάθε χρόνο για το ρίζωμα των φυτών, από τοπ οποίο βγαίνει ο κουρκουμάς και η σπορά επαναλαμβάνεται το επόμενο έτος, χρησιμοποιώντας μερικά από τα ριζώματα [7].

Το ρίζωμα ωριμάζει κάτω από το φύλλωμα του φυτού, μέσα στο έδαφος. Το χρώμα του ριζώματος είναι κίτρινο-καφεοειδές εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του είναι σκούρο πορτοκαλί. Το μήκος του κονδύλου του ριζώματος είναι 2,5-7εκ. και η διάμετρός του 2,5εκ. Από το στέλεχος του κονδύλου εκφύονται μικρές παραφυάδες ως διακλαδώσεις.

Παγκοσμίως η Ινδία έρχεται πρώτη στην παραγωγή κουρκουμά. Από αυτή την παραγωγή, το 80% καταναλώνεται στην Ινδία. Ο ινδικός κουρκουμάς θεωρείται και ο καλύτερος σε ποιότητα, καθώς είναι ο πλουσιότερος σε περιεκτικότητα κουρκουμίνης [8].

Η πόλη Erode, γνωστή και ως «κίτρινη πόλη» ή «πόλη του κουρκουμά», στη Νότια Ινδία, στην πολιτεία Tami Nadu, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κουρκουμά και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο κουρκουμά παγκοσμίως.
Η πόλη Maharashtra είναι η δεύτερη πόλη της Ινδίας , μετά την Erode σε παραγωγή και εμπορία κουρκουμά [9].

Προτού να χρησιμοποιηθεί ο κουρκουμάς, οι κόνδυλοί του πρέπει να υποστούν επεξεργασία. Τα ριζώματα βράζονται ή τοποθετούνται σε υδρατμούς, ώστε να τους αφαιρεθεί η μυρωδιά του χώματος, να στερεοποιηθεί (γελατινοποιηθεί) το άμυλο και να παραχθεί πιο ομοιογενώς χρωματισμένο προϊόν.

Παραδοσιακά στην Ινδία ακολουθείται η εξής διαδικασία: τα ριζώματα τοποθετούνται σε πήλινα κιούπια, τα οποία γεμίζουν με νερό και στην συνέχεια καλύπτουν με φύλλα και μια στρώση κοπριάς αγελάδας. Η αμμωνία που υπάρχει στην κοπριά αντιδρά με τον κουρκουμά και έτσι παράγεται το τελικό προϊόν. Για λόγους υγιεινής η μέθοδος αυτή έχει εγκαταλειφθεί.

Με την σύγχρονη μέθοδο τα ριζώματα τοποθετούνται σε μεγάλα (σιδερένια) βαρέλια, που περιέχουν 0,05-0,1% αλκαλικό νερό (π.χ. διάλυμα διττανθρακικού νατρίου). Στη συνέχεια βράζουν για 40-45 λεπτά (στην Ινδία) ή επί 6ώρες (στο Hazare του Πακιστάν), ανάλογα με την ποικιλία.

Ακολούθως απομακρύνονται τα ριζώματα από το νερό για να προληφθεί το υπερβολικό βράσιμο. Η τελική ύγρασία θα πρέπει να αφαιρέσει την αδρή επιφάνεια του ριζώματος.

Η σκόνη που παράγεται διατηρεί για πάντα τις χρωματικές της ιδιότητες, αν και το άρωμα μπορεί να ελαττωθεί με την πάροδο του χρόνου. Προστατεύοντας τον κουρκουμά από τον ήλιο καθυστερεί η αλλοίωσή που επέρχεται με τον χρόνο (μπαγιάτεμα) [10].

Η σύσταση του κουρκουμά

Έχουν απομονωθεί περισσότερα από 100 συστατικά από τον κουρκουμά. Το κύριο συστατικό του ριζώματος είναι ένα πτητικό έλαιο, που περιέχει κουρκουμερόνη και άλλες χρωστικές , που καλούνται κουρκουμινοειδή.

Τα κουρκουμινοειδή είναι η κουρκουμίνη, δεμεθοξυκουρκουμίνη, 5-μεθοξυκουρκουμίνη και διυδροκουρκουμίνη. Οι ουσίες αυτές είναι φυσικά αντιοξειδωτικά.

Στην τυπική μορφή του ο κουρκουμάς περιέχει: υγρασία (>9%), κουρκουμίνη (5-6,6%), εξωγενές υλικό (<0,5%ανά gr βάρους), μούχλα (<3%) και πτητικά έλαια (<3,5%). Στα πτητικά έλαια περιλαμβάνονται το d-α-φελανδρένιο, d-σαμπινένη, κινόλη, βορνεόλη, ζινγκιμπερένη και σεσκουιτερπένια.

Υπάρχει μια ποικιλία από σεσκουιτερπένια, όπως γερμακρόνη, τερμερόνη, ar-(+), α- και β-τερμερόνες, β-δισαμπολένη, α-κουρκουμένη, δεϋδροκουρδιόνη, προκουρκουμαδιόλη, δισακουμόλη, κουρκουμενόλη, ισοπροκουρκουμενόλη, επιπροκουρκουμενόλη, τρουκουρκουμενόλη ζεντοαρενεδιόλη και κουρλόνη. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι ειδικές για κάποια είδη κουρκουμά.

Τα συστατικά υπεύθυνα για το άρωμα του κουρκουμά είναι η τουρμερόνη, αρτουμερόνη και ζινγκιμπερένη.

Τα ριζώματα του κουρκουμά αναφέρεται επίσης ότι περιέχουν τέσσερις νέες πολυσακχαριδικές-ουκονάνες μαζί με στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη, χοληστερόλη και 2-υδροξυ-μεθυλ ανθρακινόνη.

Η διατροφική ανάλυση 100g κουρκουμά έδειξε ότι περιέχουν 390 kcal 10gr πλήρους λίπους, 3gr κεκορεσμένου λίπους, 0mg χοληστερόλης, 0,2 g ασβεστίου, 0,26 g φωσφόρου, 10mg νατρίου, 2,5 mg καλίου, 47,5 mg σιδήρου, 0,9 mg θειαμίνης, 0,19mg ριβοφλαβίνης, 4,8 mg νιασίνης, 50 mg ασκορβικού οξέος, 69 g ολικών υδατανθράκων, 21 g διαιτητικών ινών, 3 g σακχάρων και 8 g πρωτεΐνης.
Ο κουρκουμάς αποτελεί επίσης μια καλή πηγή ω-3λιπαρών οξέων και λινολενικού οξέος [10, 11].

Χρήσεις και σημασία του κουρκουμά

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως τρόφιμο, καλλυντικό και φάρμακο.
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην μαγειρική της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και η οσμή που διαθέτει το καρύκευμα κάρι, τα οφείλει στον κουρκουμά.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως χρωστική στην Παρασκευή τυριών, βουτύρου και άλλων τροφίμων, όπως παγωτά, κονσέρβες, γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα, κέικς, πορτοκαλάδες, μπισκότα, ποπκορν, γλυκίσματα, καραμέλες,αλαντικά.

Επίσης είναι αυτός που προσδίδει στο βραστό λευκό ρύζι το χρυσαφί χρώμα του.
Ο κουρκουμάς αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό στο κάρι, η σκόνη του οποίου περιέχει και διάφορα άλλα καρυκεύματα.

Το φρέσκο ρίζωμα του κουρκουμά γίνεται και τουρσί.
Η μέση ποσότητα κουρκουμά που καταναλώνεται στις Ασιατικές χώρες κατ’άτομο κυμαίνεται από 200 έως 1000mg ή 160-440g κατ’άτομο ετησίως.
Στις αστικές περιοχές η κατανάλωση είναι μικρότερη (200mg/άτομο/ημέρα) σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές (600mg/άτομο/ημέρα) [12].

Η χρήση του κουρκουμά στην παραδοσιακή ιατρική των τόπων παραγωγής του

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και 4000 χρόνια από τους κατοίκους των περιοχών της γης όπου παράγεται (Νότια Ινδία) αλλά και σε άλλες ασιατικές τροπικές περιοχές ως θεραπευτικό μέσο με διάφορους τρόπους.

Στο σύστημα της αγιουρβεδικής ιατρικής, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της σωματικής ενέργειας, την ανακούφιση από τα αέρια του εντέρου, ως αντιπαρασιτικό του εντέρου, βελτιωτικό της πέψης, για την ομαλοποίηση της λειτουργίας της περιόδου στις γυναίκες, τη διάλυση χολολίθων και για την ανακούφιση της αρθρίτιδας.

Σε πολλές ασιατικές χώρες χρησιμοποιείται στην αντισηψία μικροτραυμάτων, εγκαυμάτων, μωλώπων και ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας.

Στο Πακιστάν χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και κατά της γαστρικής δυσφορίας, του ευερέθιστου εντέρου και άλλων πεπτικών διαταραχών.
Στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν χρησιμοποιείται ως καθαριστικό και επουλωτικό τραυμάτων.
Στην Ινδία παράλληλα με την αγιουρβεδική ιατρική, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του αίματος και σε δερματοπάθειες. Η πάστα κουρκουμά χρησιμοποιείται και ως αποτριχωτικό από γυναίκες στην Ινδία.

Σήμερα ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαφόρων ηλιοπροστατευτικών και καλλυντικών και κυρίως για την απομόνωση από αυτόν του πολύτιμου για την υγεία συστατικού του, της κουρκουμίνης.

Στην αγιουρβεδική ιατρική ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται θεραπευτικά σε ποικίλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. άσθμα, υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων, αναπνευστική αλλεργία), σε διαταραχές του ήπατος, ανορεξία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβητικά έλκη, ρινόρροια, βήχα, ρινοκολπίτιδα. Επίσης χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σε διαστρέμματα και οιδήματα.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χορηγείται σε νόσους που έχουν σχέση με πόνο στην κοιλιά.

Τόσο στην αγιουρβεδική ιατρική, όσο και στην κινεζική, ο κουρκουμάς θεωρείται ένα άφυσο, δηλαδή  δεν επιτρέπει την παραγωγή αερίων στα έντερα (carminative).

Οι θεραπευτές Unani επίσης χρησιμοποιούν τον κουρκουμά ως αποχρεμπτικό (αποβολή του φλέγματος ή kapha) και για την διάνοιξη αιμοφόρων αγγείων, ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος [10,13] .

Ο κουρκουμάς μπορεί να ενσωματωθεί στις τροφές όπως ρύζι, φασόλια διευκολύνοντας την πέψη τους και περιορίζοντας τα αέρια και τον μετεωρισμό.

Επίσης διευκολύνει τη ροή της χολής (χολαγωγό), διεγείρει την παραγωγή χολής στο ήπαρ και την απέκκρισή της δια της χοληδόχου κύστης, το οποίο διευκολύνει την ικανότητα του σώματος να πέπτει τα λίπη.
Μερικές φορές η ανάμειξη του κουρκουμά με γάλα ή νερό χρησιμοποιείται επί εντερικών διαταραχών, κρυολογήματος ή πονόλαιμου [14].

Τα αποτελέσματα της δράσης της κουρκουμίνης σε ζώντες οργανισμούς

Τα προληπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης του κουρκουμά  έχουν ερευνηθεί εκτενώς σε πειραματόζωα. Στις μελέτες αυτές περιγράφονται τα αποτελέσματα της δράσης του κουρκουμά, δηλαδή της πορτοκαλοκίτρινης σκόνης που παράγεται από το φυτό κουρκούμη η μακρά ή κουρκουμάς και περιέχει κουρκουμνοειδή, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η κουρκουμίνη.

Ο κουρκουμάς επιδεικνύει αντικαρκινικά αποτελέσματα [15], καρκινοπροστατευτική δράση για τον καρκίνο του δέρματος [16],  του μαστού [17], του στόματος και της κεφαλής και τραχήλου [18], , του στομάχου [19], του παγκρέατος [20], του παχέος εντέρου [21]. Ασκεί επίσης ηπατοπροστατευτική [22], Καρδιοπροστατευτική [23], και αντιφλεγμονώδη δράση στις αρθρώσεις [24].

Η κουρκουμίνη προλαμβάνει την καρκινογένεση σε διάφορα στάδια, ανακόπτωντας τις μεταλλάξεις [25], ευνοώντας την αποτοξίνωση από τα καρκινογόνα [26], ελαττώνοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και ευνοώντας την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων [27].

H αναγνώριση ότι ο κουρκουμάς ασκεί ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία, οδήγησε στην χημική ανάλυση των συστατικών του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι βιοχημικές, βιολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά οφείλονται στην κουρκουμίνη, η οποία ως λιποδιαλυτή ουσία δεν απορροφάται εύκολα από το λεπτό έντερο.

Η μικρή ποσότητα κουρκουμίνης που τελικά απορροφάται μεταβολίζεται και αποβάλλεται γρήγορα. Αυτό οδήγησε στην επινόηση διφόρων τρόπων αύξησης της απορροφητικότητας και βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης.

Στις μεθόδους αυτές περιλαμβάνεται η ταυτόχρονη λήψη κουρκουμίνης και πιπερίνης, η μικκυλιοποίηση, η μικροποίηση (νανοεναιώρημα κουρκουμίνης) , η συνένωση συμπαγών λιπιδιακών μικροσωματιδίων κουρκουμίνης, και παρακευή ανάλογων προς την κουρκουμίνη χημικών ουσιών.

Μέχρι σήμερα η πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης είναι η υγροποιημένη μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin, η οποία έχει 185 φορές ή 18.500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη φυσικής κουρκουμίνης [28].

Η παρασκευή καψουλών μικκυλιοποιημένης υγρής κουρκουμίνης με την τεχνική ΝοvaSOL®Curcumin, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με την εμπορική ονομασία Curcugkel έλυσε αυτό το πρόβλημα της ανάγκης λήψης μεγάλων δόσεων φυσικής κουρκουμίνης (8-12 γραμμάρια ημερησίως) προκειμένου η κουρκουμίνη να επιδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματά της για την υγεία.

Κάθε κάψουλα Curcugkel περιέχει 670mg ΝοvaSOL®Curcumin, που αντιστοιχεί σε 36 mg καθαρής κουρκουμίνης ή 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης.

Η δοσολογία της Curcugkel είναι μία κάψουλα ημερησίως μετά το φαγητό ή ανάλογα με την περίπτωση τη δόση την καθορίζει ο θεράπων ιατρός. Χορηγείται στους υγείς ενήλικους για λόγους προληπτικής ιατρικής μια κάψουλα ημερησίως, επί τρείς μήνες. Οι ασθενείς με διάφορες ασθένειες μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες τους, παίρνοντας κουρκουμίνη συμβουλευόμενοι πάντοτε τον θεράποντα γιατρό τους. [28].

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

 

1. Prasad S1, Gupta SC1, Tyagi AK1, Aggarwal BB2. Curcumin, a component of golden spice: from bedside to bench and back. Biotechnol Adv. 2014 Nov 1;32(6):1053-64

2. Pari L, Tewas D, Eckel J. Role of curcumin in health and disease. Arch Physiol Biochem . 2008;114(2):127-149.

3. Jain SK. Ethnobotany and research on medicinal plants in India. Ciba Found Symp. 1994;185:153-64; discussion 164-8.

4. History of science, philosophy and culture in Indian civilization; Agriculture in India; History of science, philosophy and culture in Indian civilization : project of history of Indian science, philosophy and culture / Centre for Studies in Civilizations. General ed. D. P. Chattopadhyaya, Vol. 5, Agriculture in India, Pt. 1

5. Γενναδίου Γ.Π. Λεξικόν Φυτολογικόν, Αθήναι, 1914, Εκδόσεις ΔΑΜΙΑΝΟΣ

6. Srimal, R. C. Turmeric: A Brief Overview of Medicinal Properties. London: Filoterapia, 1997.

7. Ayurvedic Pharmacopoeia of India (API). 1989. New Delhi: Government of IndiaMinistry of Health and Family WelfareDepartment of Health. 4546.

8. trimpakos AS, Sharma RA. Curcumin: preventive and therapeutic properties in laboratory studies and clinical trials. Antioxid Redox Signal . 2008;10(3):511-545

9. Kapoor, L.D. 1990. CRC Handbook of Ayurvedic Medicinal Plants. Boca Raton: CRC Press. 149150.

10. Prasad S, Aggarwal BB.[Editors In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors] Source:Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine.Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press; 2011. Chapter 13.

11. Shiyou Li, , Wei Yuan, , Guangrui Deng, Ping Wang, Peiying Yang, and Bharat B. Aggarwal. Chemical Composition and Product Quality Control of Turmeric (Curcuma longa L.) Pharmaceutical Crops, 2011, 2, 28-54

12. Gupta SC1, Kismali G, Aggarwal BB. Curcumin, a component of turmeric: from farm to pharmacy. Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):2-13. 

13.Melanie-Jayne R. Howesa, Peter J. Houghton,. Plants used in Chinese and Indian traditional medicine for improvement of memory and cognitive function. Pharmacology Biochemistry and Behavior, Volume 75, Issue 3, June 2003, Pages 513–527.

14. Chainani-Wu N. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). J Altern Complement Med. 2003 Feb;9(1):161-8.

15. Stefanie Kewitz, Ines Volkmer, Martin S. Staege .Curcuma Contra Cancer? Curcumin and Hodgkin’s Lymphoma Cancer Growth Metastasis. 2013; 6: 35–52.

16. New Enlightenment of Skin Cancer Chemoprevention through Madhulika Singh, Shankar Suman, Yogeshwer Shukla Phytochemicals: In Vitro and In Vivo Studies and the Underlying Mechanisms. Biomed Res Int. 2014; 2014: 243452. Published online 2014 March 17

17. Laura E. Wright, Jen B. Frye, Bhavana Gorti, Barbara N. Timmermann, Janet L. Funk.Bioactivity of Turmeric-Derived Curcuminoids and Related Metabolites in Breast Cancer. Curr Pharm Des. 2013; 19(34): 6218–6225.

18. Reason Wilken, Mysore S Veena, Marilene B Wang, Eri S Srivatsan. Curcumin: A review of anti-cancer properties and therapeutic activity in head and neck squamous cell carcinoma. Mol Cancer. 2011; 10: 12.

19. Noor Hasima, Bharat B Aggarwal.Cancer-linked targets modulated by curcumin. Int J Biochem Mol Biol. 2012; 3(4): 328–351.

20. Savita Bisht, Masamichi Mizuma, Georg Feldmann, Niki Ottenhof, Seung-Mo Hong, Dipankar Pramanik, Venugopal Chenna, Collins Karikari, Rajni Sharma, Michael G. Goggins, Michelle A. Rudek, Rajani Ravi, Amarnath Maitra, Anirban Maitra. Systemic administration of polymeric nanoparticle-encapsulated curcumin (NanoCurc™) blocks tumor growth and metastases in preclinical models of pancreatic cancer. Mol Cancer Ther. 2010 August; 9(8): 2255–2264.

21. Vesna Milacic, Sanjeev Banerjee, Kristin R. Landis-Piwowar, Fazlul H. Sarkar, Adhip P.N. Majumdar, Q. Ping Dou. Curcumin inhibits the proteasome activity in human colon cancer cells in vitro and in vivoCancer Res. 2008 September 15; 68(18): 7283–7292

22. Pharmacology Biochemistry and Behavior. Volume 75, Issue 3, June 2003, Pages 513–527

23. Ipseeta Mohanty, Dharamvir Singh Arya, Suresh Kumar Gupta. Effect of Curcuma longa and Ocimum sanctum on myocardial apoptosis in experimentally induced myocardial ischemic-reperfusion injury. BMC Complement Altern Med. 2006; 6: 3.

24. Janet L. Funk, Jennifer B. Frye, Janice N. Oyarzo, Huaping Zhang, Barbara N. Timmermann. Anti-Arthritic Effects and Toxicity of the Essential Oils of Turmeric (Curcuma longa L.). J Agric Food Chem. 2010 January 27; 58(2): 842–849.

25. Jayaprakasha GK1, Jena BS, Negi PS, Sakariah KK. valuation of antioxidant activities and antimutagenicity of turmeric oil: a byproduct from curcumin production. Z Naturforsch C. 2002 Sep-Oct;57(9-10):828-35.

26. Gaurisankar Sa, Tanya Das. Anti cancer effects of curcumin: cycle of life and death. Cell Div. 2008; 3: 14. Published online 2008 October 3

27. Ji H. Kim, Subash C. Gupta, Byoungduck Park, Vivek R. Yadav, Bharat B. Aggarwal. Turmeric (Curcuma longa) inhibits inflammatory nuclear factor (NF)-κB and NF-κB-regulated gene products and induces death receptors leading to suppressed proliferation, induced chemosensitization, and suppressed osteoclastogenesis. Mol Nutr Food Res. 2012 March; 56(3): 454–465. Published online 2011 December 7.

28. Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

 


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.