NovaSOL® Curcumin

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel
Η NovaSOL® Curcumin είναι υγρή μικκυλλιακή κουρκουμίνη, η οποία είναι η  πιό ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel caps.

Πολλές φορές η φύση είναι η καλύτερη πηγή εξασφάλισης υγείας. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί, με τον καλύτερο τρόπο, με τα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της κουρκουμίνης.

Ο κουρκουμάς (turmeric) είναι  ένα από ενεργά τα συστατικά του καρυκεύματος κάρυ, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά, εδώ και 4000 χρόνια στην Ινδική και Ασιατική μαγειρική.

Η κουρκουμίνη είναι το πορτοκαλοκίτρινο κουρκουμινοειδές, κύριο συστατικό του ριζώματος του τροπικού φυτού κουρκουμάς ή Κουρκούμη η μακρά (Curcuma longa) και της σκόνης του καρυκεύματος κουρκουμά.

Τα πρόσφατα χρόνια έχει δημιουργηθεί τεράστιο ενδιαφέρον για την κουρκουμίνη, διότι έχει χρησιμοποιηθεί  στη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας διαταραχών της υγείας, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. 

Η κουρκουμίνη έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ινδία για τη θεραπεία ποικίλων νόσων, όπως οι ρευματισμοί, σωματικοί πόνοι, δερματοπάθειες, παρασιτώσεις του εντέρου, διάρροια, διαλείποντες πυρετοί, ηπατικές διαταραχές, χολοπάθειες, ουρολοιμώξεις, δυσπεψία, φλεγμονές, δυσκοιλιότητα,  αμηνόρροια και κολικοί.

Βάσει αυτών των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η κουρκουμίνη συμπληρωματικά με θετικά αποτελέσματα σε μια ποικιλία νόσων, όπως ο καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακές νόσοι, αρθρίτιδα, νόσος του Alzheimer, ψωρίαση, κλπ., δρώντας με την τροποποίηση πολυάριθμων μοριακών στόχων.

Η έρευνες που έχουν γίνει για τα ευεργετικά αποτελέσματα τις κουρκουμίνης στην υγεία έδωσαν αποτελέσματα, με τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν λειτουργικές λύσεις  στις ακόλουθες καταστάσεις.

Υγεία του εγκεφάλου

Η κουρκουμίνη που χορηγήθηκε σε ποντικούς, στους οποίους είχε προκληθεί τεχνητή νόσος του Alzheimer επέδειξαν βελτίωση της γνωσιακής τους κατάστασης, όταν τους χορηγήθηκε κουρκουμίνη από το στόμα.

κουρκουμίνη είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που φαίνεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη λιπιδιακή υπεροξείδωση και αζωτούχες ελεύθερες ρίζες.

Σε μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση  η μικυλιακή κουρκουμίνη  NovaSOL® Curcumin έχει επιδείξει ότι βελτιώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων  σε μοντέλα ποντικών με προκλητή νόσο του Alzheimer [J Prev Alz Dis 2014;1(2):80-83].

Αντιφλεγμονώδης δραστηριότητα

Η κουρκουμίνη δρα ως καθαριστής, π.χ. του νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) ανακόπτοντας τη δράση του ενζύμου της κυκλοοξυγενάσης-2 [COX-], η οποία είναι μια προφλεγμονώδης ουσία. Με αυτό τον τρόπο η κουρκουμίνη δρά ως αντιφλεγμονώδης ουσία.

Σε άλλη έρευνα επιβεβαιώνεται, ότι η κουρκουμίνη καταστέλλει ουσιαστικά τους σηματοδότες της φλεγμονής, ανακουφίζοντας τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Η κουρκουμίνη υποστηρίζει το πεπτικό σύστημα, καθώς αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής, συμβάλλοντας  στην εξάλειψη των χολολίθων και προλαβαίνοντας τη δημιουργία τους.

Υγεία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος και του αίματος

Ενώ χρειάζονται προς επιβεβαίωση και άλλες έρευνες, οι υπάρχουσες έρευνες συνδέουν τη χρήση της κουρκουμίνης με την ελάττωση των  επιπέδων της LDL και των τριγλυκεριδίων.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ελάττωση της λιπιδιακής υπεροξείδωσης και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης θεωρούνται επωφελείς  για την πρόληψη των νόσων των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.

Νευροεκφυλιστικές νόσοι και νόσοι που σχετίζονται με το γήρας

Σε μελέτες έχει περιγραφεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει θεραπευτική αξία κατά των νευροεκφυλιστικών νόσων που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες.

Λέγεται επίσης ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προλάβει τις αλλαγές των κυτταρικών πρωτεϊνών που επέρχονται με το γήρας.

 Με το γήρας επέρχεται  αδιαλυτότητα των κυτταρικών πρωτεϊνών και  συσσώρευσή τους μέσα στα κύτταρα.

Η απώλεια της πρωτεϊνικής ομοιοστασίας των κυττάρων σχετίζεται με την εκδήλωση διαφόρων νόσων που έχουν σχέση με το γήρας.

Υγεία του δέρματος 

Η θεραπεία με κουρκουμίνη επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων, βελτιώνει την εναπόθεση κολλαγόνου, αυξάνει τους ινοβλάστες  και την αγγειακή πυκνότητα των τραυμάτων, ενισχύοντας και ταυτόχρονα βελτιώνοντας την επούλωσή τους.

Η χορήγηση κουρκουμίνης προκαλεί επίσης επωφελή αποτελέσματα, δρώντας ως προαγγειογενετικός παράγοντας, που προκαλεί  τη δημιουργία του  μετασχηματικού παράγοντα ανάπτυξης-βήτα [transforming growth factor-beta].

Θετική η συμβολή της κουρκουμίνης στις θεραπείες του καρκίνου

Η κουρκουμίνη έχει επιδείξει καρκινοπροστατευτική δράση, διότι ενεργοποιεί τα φονικά Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα και φονεύουν τα καρκινικά κύτταρα.

Εκτός από τα επαναστατικά χαρακτηριστικά της κουρκουμίνης που χρησιμοποιούνται σε όφελος της υγείας η μικκυλιακή κουρκουμίνη NovaSOL® Curcumin επεκτείνει τους σκοπούς εφαρμογής αυτού του φυσικού προϊόντος, έτσι σε  μια μελέτη έχει αποδειχτεί η NovaSOL® Curcumin  ενισχύει την κουρκουμίνη κατά τη φωτοδυναμική αποστείρωση των τροφίμων από τον Σταφυλόκοκκο.

Επιπλέον, η  NovaSOL® Curcumin μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική χρωστική ουσία στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Η NovaSOL® Curcumin αίρει το εμπόδιο κλειδί της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης

Παρά τα οφέλη, που μπορεί να προκαλέσει η κουρκουμίνη στην ανθρώπινη υγεία, με την κατανάλωση συμπληρωμάτων απλής σκόνης κουρκουμίνης, εν τούτοις αυτά τα οφέλη παρεμποδίζονται να εκδηλωθούν εξαιτίας της πτωχής απορροφητικότητας και βιοδιαθεσιμότητας της φυσικής σκόνης κουρκουμίνης.

Προκειμένου να καταστεί η κουρκουμίνη ένα επωφελές συστατικό της ανθρώπινης διατροφής, πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία, με τρόπο που επιτρέπει την απελευθέρωσή της στο πλάσμα του αίματος.

Σ’αυτό το σημείο το συμπλήρωμα διατροφής των καψουλών Curcugkel, που περιέχουν υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη  NovaSOL® Curcumin παρέχει τη λύση, διότι η υγρή μικκυλιωμένη  κουρκουμίνη είναι πλήρως υδατοδιαλυτή και  ανεπηρέαστη από το pH [pH stable] των γαστρικών υγρών. Το γεγονός αυτό προάγει την ιδανική βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης, που χορηγείται από το στόμα.

Η υγρή μικκυλιακή  κουρκουμίνη NovaSOL® Curcumin, που περιέχουν οι κάψουλες του Curcugkel εκτός από την εξαιρετική  βιοδιαθεσιμότητά της είναι  προϊόν πρώτης επιλογής για το σχεδιασμό δημιουργίας ενός ιδανικού συμπληρώματος διατροφής, διότι είναι:

·Κολοειδές υγρό με  μια μορφή  6% εύκολης επεξεργασίας.

·Πλήρως υδατοδιαλυτό και λιποδιαλυτό (αμφιφιλικό) προϊόν

·Διάλυμα κρυστάλινης καθαρότητας

·Βιομιμητική μικκυλιακή κατασκευή (Συμπεριφέρεται όπως η φυσική κουρκουμίνη)

·Έτοιμη να χρησιμοποιηθεί, υπό μορφή καψουλών, μαλακών καψουλών χωρίς πρόσθετα έκδοχα ή βοηθητικές ουσίες επεξεργασίας.

·Σταθερότητα δράσης σε υψηλού εύρους  pH, που εκτείνεται περίπου από  1.1 – 8.0

 

Η εταιρεία AQUANOVA πήρε μέρος σε μια μείζονα μελέτη, που έγινε στη Γερμανία [“Νέες στρατηγικές για την ενίσχυση της ισχύος  των φαρμακοτροφίμων, που έχουν χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, όταν λαμβάνονται από το στόμα  και η εφαρμογή τους σε νέα λειτουργικά τρόφιμα για την ιδανική προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου”] μέσα στο ερευνητικό δίκτυο που επιχορηγήθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Της μελέτης ηγήθηκε ο Καθηγητής Δρ. Jan Frank και ολοκληρώθηκε  με τη συμμετοχή τεσσάρων διάσημων πανεπιστημίων (Hohenheim, Frankfurt, Jena, Kiel).

Κατ’ αυτή την έρευνα, μελετήθηκε η βιοδιαθεσιμότητα της της κουρκουμίνης σε άνδρες και γυναίκες, μετά από χορήγηση  υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης NovaSOL® Curcumin, εκχυλίσματος φυσικής κουρκουμίνης  και μικροποιημένης κουρκουμίνης [Curcumin micronisate].

Η μελέτη αυτή διεξήχθη με όλους τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης [state of the art] και περιελάμβανε: 

Δόση κουρκουμίνης από το στόμα  500mg

Συμμετέχοντες: 23 ενήλικα άτομα (13 γυναίκες /10 άνδρες)

Tα αποτελέσματα αυτής της κλινικής μελέτης για τη NovaSOL® Curcumin  υπήρξαν εντυπωσιακά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της φυσικής σκόνης και της μικροποιημένης κουρκουμίνης):

Παράγοντας βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης AUC, 24h για την NovaSOL® Curcumin: 185 ή 18.500%
Παράγοντας βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης Cmax για την NovaSOL® Curcumin: 453
Tmax factor κουρκουμίνης για την NovaSOL® Curcumin 6.8 (1.1h vs. 7.5h native)

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2014 στο περιοδικό Molecular NutritionFood Research (Volume 58, Issue 3, pages 516-527).

Ο επαναστατικός τρόπος της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης με το NovaSOL® Curcumin ισοδυναμεί με τη χρησιμοποίηση μικρών και ευνοϊκών δόσεων κουρκουμίνης.

Εξαιτίας της κατακλυσμιαίας βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης που επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μικρών ποσοτήτων της  NovaSOL® Curcumin αυτό επιτρέπει τη χορήγηση της μέγιστης ανεκτής δόσης κουρκουμίνης (8-12 γραμμάρια, ημερησίως), με μία μόνον κάψουλα, αντί των πολλών δισκίων ή καψουλών απλής κουρκουμίνης, που χρησιμοποιείται ακόμη μέχρι σήμερα.

Δύο κάψουλες με  500mg NovaSOL® Curcumin, που η κάθε μία είναι βιοϊσοδύναμη  με >10γραμμάρια κουρκουμινοειδών  αντιστοιχούν περίπου σε 27 δισκία, που το καθένα περιέχει 500mg (80% εκχύλισμα απλής κουρκουμίνης + 20% ξηρής μάζας πλήρωσης της κάψουλας).

Η NovaSOL® Curcumin – καθορίζει για τη βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής το πρότυπο της κουρκουμίνης υψηλής βιοδιαθεσιμότητας

Ενώ το εκχύλισμα της φυσικής κουρκουμίνης χρησιμοποιείται σε πολλές κλινικές δοκιμές, ως υλικό, τόσο για την επιτέλεση δοκιμασιών, όσο και υλικό αναφοράς, η  NovaSOL® Curcumin καθαρά θέτει την αναφορά όχι μόνο για το εκχύλισμα της φυσικής κουρκουμίνης, αλλά και για τις ανταγωνιστικές μορφές κουρκουμίνης, όπως τα γαλακτώματα, η μικροποιημένη κουρκουμίνη ή η κουρκουμίνη με λιποσώμια).

Στον ακόλουθο πίνακα απεικονίζονται οι βιοϊσοδύναμες τιμές κουρκουμίνης, βασισμένες στο 1  γραμμάριο της κουρκουμίνης  σε κάθε υλικό/μορφή κουρκουμίνης, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες της βιοδιαθεσιμότητας.

Η NovaSOL® Curcumin θέτει το πρότυπο για τη βιομηχανία παραγωγής κουρκουμίνης υψηλής βιδιαθεσιμότητας.

Ο ακόλουθος πίνακας απεικονίζει τη διαφορά της μεγάλης ταχύτητας  απορρόφησης της NovaSOL® Curcumin (με έναν παράγοντα του 6.8), από την ταχύτητα απορρόφησης της φυσικής κουρκουμίνης, που επιδείχτηκε σε κλινική μελέτη, επί ανθρώπων.

Η AQUANOVA AG είναι ένας προμηθευτής καινοτόμων και τύπων τροφίμων, συστατικών καλλυντικών, θρεπτικών συστατικών και φαρμακευτικών ουσιών υψηλής ποιότητος, που παρέχουν νέες ευκαιρίες εφαρμογής.

Η AQUANOVA αναπτύσσει, σε στενή συνεργασία με διάσημους επιστήμονες και κατασκευαστές  (υπό ISO /GMP)υγρές μορφές προιόντων (δειαλυτοποιημένα με την εμπορική επισήμανση “NovaSOL®”), χρησιμοποιώντας την ιδιόκτητη τεχνολογία της.

Οι διαλυτοποιμένες ουσίες (solubilisates) έχουν μικκυλιακή δομή, η οποία είναι θερμικά, μηχανικά και σε ένα ευρύ pH σταθερές, ακόμη στο γαστρικό υγρό.

Εξαιτίας των ειδικών ιδιοτήτων αυτής της μικκυλιακής δομής τα διαλυτοποιημένα προϊόντα υποστηρίζουν την ανάπτυξη νέων , καινοτόμων και πρωτοποριακών  συμπληρωμάτων διατροφής, λειτουργικών τροφίμων και ποτών, καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο  Darmstadt (πλησίον της Φραγκφούρτης, στη Γερμανία).

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση


Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

Seiwert N, Fahrer J, Nagel G, Frank J, Behnam D, Kaina B. Curcumin Administered as Micellar Solution Suppresses Intestinal Inflammation and Colorectal Carcinogenesis. Nutr Cancer. 2021;73(4):686-693. 

Frank J, Schiborr C, Kocher A, Meins J, Behnam D, Schubert-Zsilavecz M, Abdel-Tawab M. Transepithelial Transport of Curcumin in Caco-2 Cells Is significantly Enhanced by Micellar Solubilisation. Plant Foods Hum Nutr. 2017 Mar;72(1):48-53.

Dützmann S, Schiborr C, Kocher A, Pilatus U, Hattingen E, Weissenberger J, Geßler F, Quick-Weller J, Franz K, Seifert V, Frank J, Senft C. Intratumoral Concentrations and Effects of Orally Administered Micellar Curcuminoids in Glioblastoma Patients.Nutr Cancer. 2016 Aug-Sep;68(6):943-8. 

Kocher A, Bohnert L, Schiborr C, Frank J. Highly bioavailable micellar curcuminoids accumulate in blood, are safe and do not reduce blood lipids and inflammation markers in moderately hyperlipidemic individuals. Mol Nutr Food Res. 2016 Jul;60(7):1555-63.

Mohamed T KhayyalRania M El-HazekWalaa A El-SabbaghJan FrankDariush BehnamMona Abdel-Tawab. Micellar solubilisation enhances the antiinflammatory activities of curcumin and boswellic acids in rats with adjuvant-induced arthritis. Nutrition. 2018 Oct;54:189-196.

Nina SeiwertJörg FahrerGeorg NagelJan Frank , Dariush Behnam3Bernd Kaina.

Curcumin Administered as Micellar Solution Suppresses Intestinal Inflammation and Colorectal Carcinogenesis. Nutr Cancer. 2021;73(4):686-693.


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.