Αλληλεπιδράσεις της κουρκουμίνης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Κουρκουμίνη και βιοενισχυτικές ουσίες

H κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή ουσία. Όταν χορηγείται από το στόμα έχει πτωχή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα, διότι είναι δυσσαπορρόφητη και αποβάλλεται ταχύτητα. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιείται για την αύξηση της απορροφητικότητας και βιοδιαθεσιμότητας της
Gelis_Label.jpg
κουρκουμίνης είναι η συν-χορήγησή της με άλλες συνοδές βιοενισχυτικές ουσίες όπως η πιπερίνη, σιλινπινίνη, κ.α. [1].

Η πιπερίνη έχει βιοενισχυτική δραστηριότητα, διότι αναστέλλει τις ηπατικές και εντερικές διαδικασίες του βιομετασχηματισμού της κουρκουμίνης, αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητά της κατά 20 φορές (με βάση την AUC) ή κατά 2000% [2]. 

Όμως, η  συν-χορήγηση της κουρκουμίνης με πιπερίνη εξουδετερώνει την αντιδιαβητική και αντιοξειδωτική  δράση της κουρκουμίνης, όπως αποδείχτηκε σε πειραματόζωα [3].

Από την άλλη πλευρά η συν-χορήγηση κουρκουμίνης πιπερίνης ενισχύει τα υποχοληστεριναιμικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης, αυξάνοντας τη δραστηριότητα και τη γονιδιακή έκφραση του ApoAI, CYP7A1, LCAT και LDLR, παρέχοντας έναν υποσχόμενο συνδυασμό για τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας [4].

Η πιπερίνη μπορεί επίσης να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα και να επιβραδύνει την αποβολή διαφόρων φαρμάκων , όπως φαινυτοΐνη (Dilantin), προπρανολόλη (Inderal), και θεοφυλλίνη [5, 6].

Κουρκουμίνη και πυρηνική πρωτεΐνη HPV 16 E6 (PDB ID: 2fk4)

Η κουρκουμίνη και τα φυσικά ανάλογά της διμεθόξυ-, δισδιμεθόξυ- και κυκλοκουμαρίνη ανακόπτουν τον πολλαπλασιασμό μιας ευρείας ποικιλίας καρκινικών κυττάρων.
Η πρωτεΐνη στόχος, που συμμετέχει ενεργά στους καρκίνους του στόματος και του τραχήλου της μήτρας, είναι η πυρηνική πρωτεΐνη HPV 16 E6 (PDB ID: 2fk4) [7].

Σε βιολογικά πειράματα που προσομοιώθηκαν σε υπολογιστή [in silico studies] [8] φάνηκε ότι η κουρκουμίνη και τα φυσικά ανάλογά της έχουν επιτυχή σύνδεση με διαφορετικές ενεργές περιοχές στην πρωτεΐνη HPV 16 E6, που είναι ιδανικός στόχος για την αποκατάσταση της καρκινοκατασταλτικής λειτουργίας του p53 και έτσι επιτρέπεται η απόπτωση των μολυσμένων κυττάρων [7].

Κουρκουμίνη με αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα

Σε εργαστηριακά πειράματα in vitro βρέθηκε ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων [10, 11].

Αυτό σημαίνει ότι η κουρκουμίνη, όταν χορηγείται συμπληρωματικά από το στόμα αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης αιμορραγίες σε άτομα που βρίσκονται υπό θεραπεία με κάποιο αντιπηκτικό ή αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, όπως η ασπιρίνη, δοπιδογρέλη (Plavix), δαλτεπαρίνη (Fragmin), ενοξαπαρίνη (Lovenox), ηπαρίνη, τικλοπιδίνη (Ticlid), και βαρφαρίνη (Coumadin).

Κουρκουμίνη και χημειοθεραπευτικά φάρμακα

Σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων καρκίνου του μαστού βρέθηκε ότι η κουρκουμίνη ανέκοψε την απόπτωση που προκαλούν διάφορα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, όπως καμπτοθεσίνη, μεχλωρεθαμίνη, και δοξορουμπισίνη σε συγκεντρώσεις 1-10 micromoles/liter [12].

Σε καρκίνο του μαστού πειραματοζώων βρέθηκε ότι η διατροφική κουρκουμίνη αναστέλλει την υποχώρηση του όγκου που προκαλείται από την κυκλοφωσφαμίδη [12].

Αν και δεν είναι γνωστόν εάν η χορήγηση κουρκουμίνης από το στόμα θα δημιουργήσει τέτοιες συγκεντρώσεις κουρκουμίνης, που θα είναι ικανές να ανακόψουν τη δράση των χημειοθεραπευτικών παραγόντων στους ανθρώπους [13], καλό θα ήταν οι γυναίκες που κάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού να αποφεύγουν την ταυτόχρονη λήψη κουρκουμίνης με τα παραπάνω χημειοθεραπευτικά [12].

Κουρκουμίνη και χημειθεραπευτικά κατά του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και του καρκίνου των ωοθηκών

To ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένα από τα καρκινώματα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, παγκοσμίως. Η ταυτόχρονη χορήγηση κουρκουμίνης και σοραφενίμπης υπό μορφή αυτοσυναρμολογούμενων νανοσωματιδίων ενισχύει το θεραπευτικό αποτέλεσμα της σοραφενίμπης στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνον σοραφενίμπης [sorafenib] [14].

Οι αλληλοδιαδοχικοί συνδυασμοί μονολειτουργικής πλατίνας (βενζιμιδαζόλης) χλωριούχου μονοχλωροπλατίνης (κωδικοποιημένη ως LH4) με κουρκουμίνη, κερσετίνη, καψαϊκίνη και σισπλατίνη εφαρμόστηκε σε καλλιέργειες ανθεκτικών στη χημειοθεραπεία καρκινικών κυττάρων καρκίνου των ωοθηκών. Ο συνδυασμός του LH4 και της σισπλατίνης έδειξε μεγαλύτερη δραστηριότητα κατά των καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο πλατίνας [15].

Κουρκουμίνη και γαλλική επιγαλοκατεχίνη

Ο Acinetobacter baumannii είναι ένας ευκαιριακός ανθρώπινος παθογόνος μικροοργανισμός, που συχνά σχετίζεται με απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένα και βαρέως πάσχοντα άτομα.
Τα στελέχη αυτού του παθογόνου μικροοργανισμού συχνά είναι πολυανθεκτικά και λόγω της ανυπαρξίας νέων συνθετικών αντιβιοτικών έχει στραφεί η προσοχή σε φυσικές ουσίες, που θα μπορούσαν να χορηγηθούν μόνες τους ή συμπληρωματικά μαζί με άλλα φάρμακα.

Παρά τη μικρή αντιβακτηριδιακή δράση της κουρκουμίνης, όταν χορηγήθηκε μόνη της σε καλλιέργειες του Acinetobacter baumannii, εν τούτοις η αντιβακτηριδιακή δραστηριότητα της κουρκουμίνης ενισχύθηκε σημαντικά παρουσία της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης [epigallocatechin gallate (EGCG)]
Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να έχει πιθανόν χρήση ως τοπικός παράγοντας στην πρόληψη ή θεραπεία των λοιμώξεων από A. Baumannii [16].

Κουρκουμίνη και β-κυκλοδεξτρίνη

Η συσσώρευση α-συννουκλεϊνης [α-synuclein] έχει ενοχοποιηθεί για τη νόσο του Parkinson. Η νόσος του Parkinson είναι μια δυσβάσταχτη νευροεκφυλιστική διαταραχή που προκαλείται συνεπεία της απώλειας ή της βλάβης των ντοπαμινεργικών κυττάρων της μέλαινας ουσίας του εγκεφάλου.

Ενώ πολλές χημικές ενώσεις είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τη συσσώρευση της α-συννουκλεϊνης , στους νευρικούς ιστούς του εγκεφάλου, εν τούτοις η διάλυση των συσσωρεύσεων στα μονομερή συστατικά τους δεν ήταν εφικτή.

Με τη χρησιμοποίηση διαφόρων τεχνικών έχει αποδειχτεί ότι ένα ιδανικό μείγμα κουρκουμίνης και β-κυκλοδεξτρίνης, σε χαμηλές συγκεντρώσεις, όχι μόνον αναστέλλει τη συσσώρευση της α-συννουκλεϊνης αλλά επίσης  διασπά της συσσωρεύσεις τη, σχεδόν τελείως.
Αυτός ο θετικά συνεργικός συνδυασμός επιτρέπει τη δημιουργία κατάλληλου φαρμάκου για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson [17].

Κουρκουμίνη και ευγενόλη, ελλαγικό οξύ, κινναμαλδεϋδης

O Staphylococcus epidermidis έχει αναφερθεί ότι είναι ο κύριος ένοχος πρόκλησης νοσοκομειακών λοιμώξεων. Τα υπάρχοντα στελέχη του είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και αναπτύξουν εύκολα βιομεμβράνες (biofilms) πάνω στις ιατρικές συσκευές ή εργαλεία.

Η κουρκουμίνη σε συνδυασμό με ελλαγικό οξύ και ευγενόλη επιδεικνύουν επιπρόσθετο συνεργικό αντιμικροβιακό αποτέλεσμα  κατά του Staphylococcus epidermidis.
Ο συνδυασμός κουρκουμίνης και κινναμαλδεϋδης ασκεί επίσης συνεργικό αποτέλεσμα κατά του S. epidermidis και των βιομεμβρανών του.

Η κουρκουμίνη και η κινναμαλδεϋδη διασπούν τη βακτηριδιακή κυτταρική μεμβράνη και φονεύουν σε καλλιέργειες την Escherichia coli [18].

Κουρκουμίνη και ρεσβερατρόλη

Ο συνδυασμός κουρκουμίνης και ρεσβερατρόλης έχουν επιδείξει θετικό συνεργικό αποτέλεσμα στη αντιμετώπιση του καρκίνου [9-23].

Σε καρκίνο του πνεύμονος που δημιουργήθηκε σε πειραματόζωα με βενζοπυρένιο ερευνήθηκαν οι μοριακοί μηχανισμοί που ευθύνονται για τη χημειοπροφυλακτική συνεργική δράση της κουρκουμίνης και της ρεσβερατρόλης.

Η χορήγηση κουρκουμίνης και ρεσβερατρόλης σε πειραματόζωα με καρκίνο του πνεύμονος από βενζοπυρένιο τροποποιεί την υπερφωσφορυλίωση της πρωτεΐνης p53. Ως εκ τούτου ρυθμίζεται η απόπτωση των ταχέως πολλαπλασιαζόμενων καρκινικών κυττάρων, όπως μαρτυρείται από τη βελτίωση των ενζυματικών δραστηριοτήτων των αποπτωτικών ενζύμων [24].

Κουρκουμίνη και ερλοτινίμπη

Οι ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονος, με ενεργές μεταλλάξεις στον υποδοχέα του επιδερμικού παράγοντα ανάπτυξης [epidermal growth factor receptor (EGFR)] ανταποκρίνονται στη χορήγηση ερλοτινίμπης, που είναι αναστολέας της τυροσινικής κινάσης του EGFR [EGFR-tyrosine kinase inhibitor (EGFR-TKI)].
Παρά τούτο ασθενείς με δευτεροπαθείς σωματικές μεταλλάξεις είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία με EGFR-TKI.
Η συνδυασμένη χορήγηση κουρκουμίνης και ερλοτινίμπης (erlotinib) επέδειξε τα ίδια αποτελέσματα στην απόπτωση, όπως αυτά που προκαλεί στην απόπτωση ο συνδυασμός κουρκουμίνης και σισπλατίνης στα ανθεκτικά προς την ερλοτινίμπη καρκινικά κύτταρα του μη μικροκυταρικού καρκινώματος.

Επιπλέον, η συνδυασμένη θεραπεία κουρκουμίνης και ερλοτινίμπης ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου των ανθεκτικών στην ερλοτινίμπη καρκινικών κυττάρων του μη μικροκυταρικού καρκινώματος, in vivo.
Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη είναι μια δυνητικά συμπληρωματική θεραπεία για τους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονος, κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους με ερλοτινίμπη [25].

Κουρκουμίνη και αντικαρκινικά φάρμακα πλατίνης

Έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη ενισχύει τη χημειοευαισθησία των εγκεκριμένων από το FDA αντικαρκινικών φαρμάκων που βασίζονται στην πλατίνη. Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται στην ελάττωση της απόπτωσης και της ανακοπής G2/M [G2/M arrest] [26].

Η προσθήκη της κουρκουμίνης καταστέλλει τον πυρηνικό παράγοντα πρόκλησης απόπτωσης [Nuclear apoptosis-inducing factor (AIF)] και την πυρηνική ενδονουκλεάση G [EndoG] και αναστρέφει την έκφραση του NF-κB , που προκαλεί η χορήγηση των αντικαρκινικών φαρμάκων , δηλώνοντας τη σχέση του EndoG και του NF-κB και της ενισχυμένης χημειοευαισθησίας από την κουρκουμίνη [26].


Κουρκουμίνη και ροτενόνη και σαλσολινόλη

Η έκθεση στο παρασιτοκτόνο  σαλσολινόλη προκαλεί βλάβες που μιμούνται την απώλεια των ντοπαμινεργικών κυττάρων. Αποδείχτηκε πειραματικά  η συνεργική τοξικότητα των χαμηλών συγκεντρώσεων ροτενόνης και σαλσολινόλης στην απόπτωση, όπως αυτό καθορίστηκε με κυτταρομετρία ροής κυττάρων. Παρατηρήθηκε επίσης και μια αύξηση των επιπέδων της κασπάσης- 3.
Η προθεραπεία με κουρκουμίνη εξασθενεί την προκλητή τοξικότητα με ροτενόνη  ή σαλσολινόλη και τη σχετιζόμενη απόπτωση.

Αυτά τα ευρήματα δηλώνουν ότι η συνδυασμένη έκθεση σε ροτενόνη και σαλσολινόλη μπορεί να συμβάλλει την παθογένεια της νόσου του Parkinson και ότι η κουρκουμίνη έχει θεραπευτική δυνατότητα σ’άυτή τη νόσο [27].

Κουρκουμίνη και Αβ αμυλοειδές

Έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη παίζει ρόλο στην πρόληψη του σχηματισμού των ινιδίων του Αβ αμυλοειδούς και γιαυτό χρησιμοποιείται προληπτικά και θεραπευτικά στη νόσο του Alzheimer.  Αυτός ο ρόλος θα μπορούσε να περιλάβει τη χηλοποίηση των μετάλλων μεταπτώσεως , όπως ο Cu(2+),, που είναι γνωστόν ότι επιταχύνει τη συσσώρευση του αμυλοειδούς και ή την άμεση σύνδεση της κουρκουμίνης με την Αβ πρωτεΐνη [28].


Κουρκουμίνη και τριπτολίδη

Ο συνδυασμός κουρκουμίνης και τριπτολίδης με μικρότερες συγκεντρώσεις ασκεί ένα συνεργικό αντι-ογκωτικό αποτέλεσμα σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων ωοθηκικού καρκίνου και υπόσχεται να έχει καλές θεραπευτικές δυνατότητες, εφαρμοζόμενος κλινικά [29].

Κουρκουμίνη και αναστολείς της τυροσινικής κινάσης

Δύο αναστολείς της τυροσινικής κινάσης [general tyrosine kinase inhibitors (TKIs)] η σουνιτινίμπη ( sunitinib) και σοραφενίμπη (sorafenib) χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του νεφρικού καρκίνου.
Αν και η χρήση αυτών των TKIs έχει σημαντικά βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών, εν τούτοις οι βαριές παρενέργειές τους περιορίζουν τη μακροχρόνια χρήση τους.

Η χορήγηση του συνδυασμού σουνιτινίμπης-κουρκουμίνης (SunC) σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του νεφρού ανέκοψε την υπερφωσφορυλίωση της κατασταλτικής πρωτεΐνης του όγκου μέσα σε 8 ώρες.

Ο συνδυασμός SunC που περιέχει μικρότερη δόση σουνιτινίμπης θα ήταν αποτελεσματική στην αποκατάσταση της κατασταλτικής δραστηριότητας του Rb του όγκου. Ως εκ τούτου, περικόπτοντας τον κύκλο ζωής των καρκινικών κυττάρων, πυροδοτείται ο κυτταρικός θάνατος.  Αυτές οι δυνατότητες δίδουν τη δυνατότητα της χρήσης του SunC ως ενός αποτελεσματικού συνδυασμού με περιορισμό της δόσης και των παρενεργειών της σουνιτινίμπης [30].

Κουρκουμίνη και 5-φλουοροουρακίλη [5-Fu]

Τόσον η κουρκουμίνη, όσο και η 5-φλουοροουρακίλη [5-Fu] είναι γνωστόν ότι έχουν αντικαρκινικές δυνατότητες και επιδεικνύουν ορισμένο συνεργικό αποτέλεσμα σε κάποιες σειρές καλλιεργειών καρκινικών κυττάρων. Η χορήγηση νανοκαψουλοποιημένης κουρκουμίνης με συμπαγή νανοσωματίδια [encapsulated curcumin with solid lipid nanoparticles] και 5-Fu έδειξε ότι έχουν σημαντική αντικαρκινική ικανότητα και γίνονται περαιτέρω έρευνες συνχορήγησης τους σε διάφορα καρκινώματα [31].

Ο κύριος περιορισμός της κλινικής χρήσης της κουρκουμίνης και των αναλόγων προς αυτήν ουσιών ήταν η πτωχή βιοδιαθεσιμότητά τους. Οι νέες μορφές κουρκουμίνης, όπως η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη  Γερμανικής νανοτεχνογνωσίας NovaSOL®που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel αυξάνει την απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα της ελέύθερης κουρκουμίνης κατά 185 φορές (με βάση την ΑUC) ή 18.500%, χωρίς παρενέργειες [9].  

Αυτή η νέα δυνατότητα της κουρκουμίνης μπορεί να οδηγήσει στο σχεδιασμό κλινικών μελετών που θα μπορούσαν να επιδείξουν τη θεραπευτική δυνατότητα της κουρκουμίνης κατά του καρκίνου του στόματος, του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων.



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1. Grill AE, Koniar B, Panyam J. Co-delivery of natural metabolic inhibitors in a self-microemulsifying drug delivery system for improved oral bioavailability of curcumin. Drug Deliv Transl Res. 2014 Aug;4(4):344-352.

2. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

3. Arcaro CA, Gutierres VO, Assis RP, Moreira TF, Costa PI, Baviera AM, Brunetti IL. Piperine, a natural bioenhancer, nullifies the antidiabetic and antioxidant activities of curcumin in streptozotocin-diabetic rats. PLoS One. 2014 Dec 3;9(12):e113993.

4. Tu Y, Sun D, Zeng X, Yao N, Huang X, Huang D, Chen Y. Piperine potentiates the hypocholesterolemic effect of curcumin in rats fed on a high fat diet. Exp Ther Med. 2014 Jul;8(1):260-266. Epub 2014 May 16.

5. Bano G, Raina RK, Zutshi U, Bedi KL, Johri RK, Sharma SC. Effect of piperine on bioavailability and pharmacokinetics of propranolol and theophylline in healthy volunteers. Eur J Clin Pharmacol. 1991;41(6):615-617. (PubMed)

6. Velpandian T, Jasuja R, Bhardwaj RK, Jaiswal J, Gupta SK. Piperine in food: interference in the pharmacokinetics of phenytoin. Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 2001;26(4):241-247. (PubMed)

7. Singh AK1, Misra K. Human papilloma virus 16 E6 protein as a target for curcuminoids, curcumin conjugates and congeners for chemoprevention of oral and cervical cancers. Interdiscip Sci. 2013 Jun;5(2):112-8.

8 . Miramontes P. Un modelo de autómata celular para la evolución de los ácidos nucleicos [A cellular automaton model for the evolution of nucleic acids]. Tesis de doctorado en matemáticas. UNAM. 1992

9. Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27.

10. Shah BH, Nawaz Z, Pertani SA, et al. Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on platelet-activating factor- and arachidonic acid-mediated platelet aggregation through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling. Biochem Pharmacol. 1999;58(7):1167-1172. (PubMed)

11. Srivastava KC, Bordia A, Verma SK. Curcumin, a major component of food spice turmeric (Curcuma longa) inhibits aggregation and alters eicosanoid metabolism in human blood platelets. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 1995;52(4):223-227. (PubMed)

12. Somasundaram S, Edmund NA, Moore DT, Small GW, Shi YY, Orlowski RZ. Dietary curcumin inhibits chemotherapy-induced apoptosis in models of human breast cancer. Cancer Res. 2002 Jul 1;62(13):3868-75.

13. Garcea G, Jones DJ, Singh R, et al. Detection of curcumin and its metabolites in hepatic tissue and portal blood of patients following oral administration. Br J Cancer. 2004;90(5):1011-1015. (PubMed)

14. Cao H, Wang Y, He X, Zhang Z, Yin Q, Chen Y, Yu H, Huang Y, Chen L, Xu M, Gu W, Li Y. Co-delivery of Sorafenib and Curcumin by Directed Self-assembled Nanoparticles Enhances Therapeutic Effect on Hepatocellular Carcinoma. Mol Pharm. 2015 Jan 26.

15. Arzuman L1, Beale P2, Chan C3, Yu JQ1, Huq F4. Synergism from combinations of tris(benzimidazole) monochloroplatinum(II) chloride with capsaicin, quercetin, curcumin and cisplatin in human ovarian cancer cell lines. Anticancer Res. 2014 Oct;34(10):5453-64.

16. Betts JW, Wareham DW1. In vitro activity of curcumin in combination with epigallocatechin gallate (EGCG) versus multidrug-resistant Acinetobacter baumannii. BMC Microbiol. 2014 Jun 27;14:172. doi: 10.1186/1471-2180-14-172.

17. Gautam S1, Karmakar S, Bose A, Chowdhury PK. β-cyclodextrin and curcumin, a potent cocktail for disaggregating and/or inhibiting amyloids: a case study with α-synuclein. Biochemistry. 2014 Jul 1;53(25):4081-3. doi: 10.1021/bi500642f. Epub 2014 Jun 20.

18. Sharma G1, Raturi K, Dang S, Gupta S, Gabrani R. Combinatorial antimicrobial effect of curcumin with selected phytochemicals on Staphylococcus epidermidis. J Asian Nat Prod Res. 2014;16(5):535-41. doi: 10.1080/10286020.2014.911289. Epub 2014 Apr 29.

19. Liu RH (2010) Potential synergy of phytochemicals in cancer prevention: mechanism of action. J of Nut 134: 479S–3485 [PubMed]

20. Malhotra A, Nair P, Dhawan DK (2010) Modulatory effects of resveratrol and curcumin on lung carcinogenesis in mice. Phyt Res 24(9): ; 1271–1277. [PubMed]

21. Malhotra A, Nair P, Dhawan DK (2011) Curcumin and resveratrol synergistically stimulate p21 and regulate cox 2 by maintaining adequate zinc levels during lung carcinogenesis. Eur J of Can Prev 20(5): 411–416 [PubMed]

22. Malhotra A, Nair P, Dhawan DK (2012) Pre- mature-mitochondrial senescence and related ultra-structural changes during lung carcinogenesis- modulation by Curcumin and resveratrol. Ultra Path 36(3): 179–184 [PubMed]

23. Malhotra A, Nair P, Dhawan DK (2012) “Curcumin and resveratrol in combination modulates benzo(a)pyrene induced genotoxicty during lung carcinogenesis. Hum and Exp Tox 31(12): 1199–206 [PubMed]

24. Malhotra A1, Nair P2, Dhawan DK2. Study to evaluate molecular mechanics behind synergistic chemo-preventive effects of curcumin and resveratrol during lung carcinogenesis. PLoS One. 2014 Apr 4;9(4):e93820. doi: 10.1371/journal.pone.0093820. eCollection 2014.

25. Li S1, Liu Z, Zhu F, Fan X, Wu X, Zhao H, Jiang L. Curcumin lowers erlotinib resistance in non-small cell lung carcinoma cells with mutated EGF receptor. Oncol Res. 2013;21(3):137-44. doi: 10.3727/096504013X13832473330032.

26. Wang YT1, Liu HS, Su CL. Curcumin-enhanced chemosensitivity of FDA-approved platinum (II)-based anti-cancer drugs involves downregulation of nuclear endonuclease G and NF-κB as well as induction of apoptosis and G2/M arrest. Int J Food Sci Nutr. 2014 May;65(3):368-74. doi: 10.3109/09637486.2013.871694. Epub 2014 Jan 20.

27. Qualls Z, Brown D, Ramlochansingh C, Hurley LL, Tizabi Y. Protective effects of curcumin against rotenone and salsolinol-induced toxicity: implications for Parkinson's disease.Neurotox Res. 2014 Jan;25(1):81-9.

28. Picciano AL, Vaden TD. Complexation between Cu(II) and curcumin in the presence of two different segments of amyloid β. Biophys Chem. 2013 Dec 31;184:62-7. doi: 10.1016/j.bpc.2013.09.004. Epub 2013 Sep 28.

29. Cai YY1, Lin WP, Li AP, Xu JY. Combined effects of curcumin and triptolide on an ovarian cancer cell line. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(7):4267-71.

30. Debata PR, Begum S, Mata A, Genzer O, Kleiner MJ, Banerjee P, Castellanos MR1. Curcumin potentiates the ability of sunitinib to eliminate the VHL-lacking renal cancer cells 786-O: rapid inhibition of Rb phosphorylation as a preamble to cyclin D1 inhibition. Anticancer Agents Med Chem. 2013 Dec;13(10):1508-13.

31. Zhu R1, Wu X, Xiao Y, Gao B, Xie Q, Liu H, Wang S. Synergetic effect of SLN-curcumin and LDH-5-Fu on SMMC-7721 liver cancer cell line. Cancer Biother Radiopharm. 2013 Oct;28(8):579-87. doi: 10.1089/cbr.2012.1445. Epub 2013 Jun 29.


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.