Η καρκινοπροληπτική δράση της κουρκουμίνης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel
Kάθε χρόνο. Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από καρκίνο.

Πολλοί από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν με ενίσχυση των υποστηρικτικών μέτρων των κυβερνήσεων, την αύξηση των δαπανών για την πρόληψη, ανίχνευση και την εφαρμογή θεραπευτικών προγραμμάτων.

Απαιτείται επείγουσα δράση για την αύξηση της εγρήγορσης του πληθυσμού για τον καρκίνο, την κατάρριψη μύθων, παρανοήσεων και προκαταλήψεων και την ανάπτυξη πρακτικών στρατηγικών αντιμετώπισης της νόσου [1].

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινολογική Εταιρεία μία στις τρεις γυναίκες βρίσκεται σε κίνδυνο να εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής της [1].

Όσον αφορά τους άνδρες, ο ένας στους δύο θα εκδηλώσει κάποιο καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του [1].

Ο καρκίνος έχει σχέση με την ηλικία. Κατά κανόνα είναι νόσος των ηλικιωμένων. Όσα περισσότερα χρόνια ζει κανείς τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει κάποιον καρκίνο σε κάποιο όργανο ή ιστό του σώματός του [2,3].

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες. Η πρόληψη του καρκίνου είναι ένα πρόβλημα σοβαρότατου υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όμως παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων να εδραιώσουν την ιδέα της πρόληψης του καρκίνου, εν τούτοις για λόγους, που εμπεριέχονται μόνον στην ανθρώπινη αυτοκαταστροφική φύση, ελάχιστοι άνθρωποι τηρούν όσα τους πληροφορούν οι γιατροί ή τα υπουργεία υγείας των ανεπτυγμένων υγειονομικά χωρών.

Η εξάπλωση της πρόληψης του καρκίνου βρίσκει δυο μεγάλα εμπόδια στην εφαρμογή της.

Πρώτο εμπόδιο είναι η ανθυγιεινή συμπεριφορά και τρόπος ζωής, των ανθρώπων, όσο καιρό παραμένουν απρόσβλητοι από τη νόσο.

Κανείς υγιής δεν σκέπτεται συνειδητά, ότι μπορεί να είναι το επόμενο θύμα του καρκίνου. Οι άνθρωποι που είναι υγιείς έχουν μια αλαζονική αυτοπεποίθηση οτι είναι άτρωτοι. Το χειρότερο όμως είναι ότι με τον τρόπο που ζούν, π.χ. καπνιζοντας, στερούν το δικαίωμα διατήρησης της υγείας και των μη καπνιζόντων.

Είναι τραγική η εικόνα της μάνας που καπνίζει μπροστά στο ανυπεράσπιστο παιδί της, που γίνεται ακούσιος παθητικός καπνιστής.

Οι αλαζονικά υγιείς άνθρωποι δεν υπακούουν στις ιατρικές υποδείξεις σωστής διατροφής και προστασίας τους από διάφορους καρκινογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος.

Είναι εγκληματική αμέλεια το να γνωρίζεις τους περιβαλλοντικούς καρκινογόνους παράγοντες και να εξακολουθείς όχι μόνο να ζεις μαζί τους, αλλά να τους διασκορπίζεις και στους γύρω σου.

Έτσι, π.χ. ενώ είναι γνωστή η καρκινογονικότητα του αμιάντου, εν τούτοις στην Ελλάδα δεν έχει υποδειχτεί τρόπος συστηματικής και μεθοδικής απομάκρυνσης των προϊόντων αμιάντου, που έχουν χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικά υλικά, στη βιομηχανία, την ύδρευση και την αποχέτευση.

Δεύτερο σοβαρό εμπόδιο στην εξάπλωση της πρόληψης της καρκινογένεσης είναι ο τρόπος εκπαίδευσης των γιατρών. Οι γιατροί στις ιατρικές σχολές και αργότερα κατά τη λήψη της ειδικότητάς τους μαθαίνουν πώς να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν τις ασθένειες, χωρίς να δίδεται έμφαση στην έρευνα των αιτίων και της παθογένεσης των νόσων, ούτε στην οργανωση στρατηγικής για την πρόληψη των νόσων. 

Ένα άλλο σοβαρό εμπόδιο στην εξάπλωση της πρόληψης του καρκίνου είναι η αδυναμία των ερευνητών να προχωρήσουν σε εκτεταμένες έρευνες, διότι οι φαρμακοβιομηχανίες, που ήδη διακινούν πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, δεν ενδιαφέρονται για την πρόληψη του καρκίνου. Έτσι δεν αναλαμβάνουν έρευνες ή την προώθηση προϊόντων καρκινικής πρόληψης. Επίσης η φαρμακοβιομηχανίες δεν ενδιαφέρονται να κάνουν έρευνες των παραδοσιακά γνωστών φυσικών, φυτικών ουσιών, διότι τα προιόντα τους δεν θα έχουν πατέντα.

Παρά τούτο τα τελευταία 60 χρόνια μελετήθηκαν εργαστηριακά και σε πειραματόζωα οι αντικαρκινικές ιδιότητες διαφόρων φυσικών ουσιών από ερευνητές, οι οποίοι δεν είχαν εμπλοκές ή εμπόδια από τους   προαναφερθέντες παράγοντες.

Σήμερα όσο ποτέ μπορούμε να δημιουργήσουμε προγράμματα καρκινοπροστασίας.

Όλοι πρέπει να ενημερώνονται για τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο, εφόσον αυτές έχουν δημοσιευτεί στο διεθνή και εθνικό ιατρικό τύπο και επιβεβαιωθεί από την καθημερινή ιατρική πράξη.

Είναι απαραίτητο να ενημερωθεί το κοινό για οποιαδήποτε φυσική ουσία, που μπορεί να δράσει καρκινοπροστατευτικά.

Μια από τις πιο ερευνημένες καρκινοπροστατευτικές ουσίες είναι και η κουρκουμίνη, η οποία θεωρείται ισχυρός χημειοπροστατευτικός παράγοντας, που δρα καρκινοπροστατευτικά, αντικαρκινικά, και αντιμεταστατικά, χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες [4].

Η κουρκουμίνη έχει χαρακτηριστεί ως ένας πολυτροπικός παράγοντας (δρα με πολλούς τρόπους) πρόληψης του καρκίνου [5].

Αυτή η ιδιότητα της κουρκουμίνης είναι καταγραμμένη σε 240 επίσημες δημοσιεύσεις μελετών και ερευνών, που ανακοινώθηκαν μόνο τον περασμένο χρόνο [6].

Τι είναι η κουρκουμίνη και πως δρα

Η κουρκουμίνη είναι μια πορτοκαλοκίτρινη ουσία (πολυφαινόλη) που παράγεται από το ρίζωμα του κουρκουμά. Ο κουρκουμάς ή Κουρκούμη η μακρά είναι φυτό των Ινδιών και της τροπικής Ασίας.

Κόνδυλοι του ριζώματος  του κουρκουμά [Κουρκούμη η μακρά (Curcuma longa]

Το ρίζωμα του κουρκουμά αποτελείται από κονδύλους, οι οποίοι όταν κονιοποιηθούν, μετά από κατάλληλη επεξεργασία παραλαμβάνεται η κουρκουμίνη, η οποία αποδείχτηκε ότι διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις [7], αντικαρκινικές, καρκινοπροφυλακτικές και αντιμεταστατικές ιδιότητες [8].

Η κουρκουμίνη δρα αντικαρκινικά και καρκινοπροστατευτικά, διότι οι δράσεις της στοχεύουν 10 αιτιολογικούς παράγοντες, που συμμετέχουν στην καρκινογένεση.

Διακόπτοντας ή παρεμποδίζοντας τη δράση ενός από αυτούς του δέκα παράγοντες καρκινογένεσης παρέχεται η δυνατότητα να προληφθεί κάποιος καρκίνος.

Αν όμως κατορθωθεί να ανακοπεί η δράση περισσοτέρων αιτιολογικών παραγόντων καρκινογένεσης, τότε παρέχεται μεγαλύτερη προστασία, στην οποία περιλαμβάνεται και η βλάβη του DNA.

Η κουρκουμίνη μπορεί να αποκλείσει τη φλεγμονή που παράγει ο καρκίνος, διότι ανακόπτει τη δράση του κύριου βιοχημικού μορίου, που γεννάει την καρκινική φλεγμονή, τον πυρηνικό παράγοντα Κάππα Β [nuclear factor-kappa B ή ΝF-κΒ και την ελάττωση των επιπέδων όλων φλεγμονωδών κυτταροκινών, σε όλο το σώμα [9].

Η κουρκουμίνη επίσης υπεισέρχεται στην παραγωγή των επικίνδυνων  τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (advanced glycation end products) και των προιόντων του μεταβολισμού που πυροδοτούν φλεγμονή, η οποία  μπορεί να καταλήξει σε καρκινογόνο μετάλλαξη [10].

Η κουρκουμίνη τροποποιεί την κυτταρική σηματοδότηση, ενισχύοντας τον υγιή έλεγχο του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, ο οποίος ασφυκτικά ρυθμίζει τον κυτταρικό αναπαραγωγικό κύκλο, βοηθώντας στη διακοπή του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού νέου ιστού, στους όγκους [11].

Η κουρκουμίνη προάγει την απόπτωση, δηλαδή τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, στα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τους υγιείς ιστούς και χαλιναγωγεί την αύξηση του όγκου. Έτσι καθιστά τους όγκους ευάλωτους από τις συμβατικές αντικαρκινικές φαρμακοθεραπείες [12].

Η κουρκουμίνη ρυθμίζει τις βιοχημικές οδούς καταστολής όγκου [tumor suppressor pathways] και πυροδοτεί το θάνατο του καρκινικού ιστού, που επιτελείται με τη μεσολάβηση των μιτοχονδρίων, αυξάνοντας έτσι τη θανάτωση πολλών καρκινικών κυττάρων
[13].

Τελικά η κουρκουμίνη υπεισέρχεται και στη διεισδυτικότητα των όγκων και αποκλείει μόρια, που κάτω από άλλες συνθήκες θα άνοιγαν βιοχημικές οδούς διείσδυσης των καρκινικών κυττάρων στους ιστούς [14].

Η κουρκουμίνη δρα επίσης αντι-νεοαγγειογενετικά, δηλαδή ανακόπτει τη δημιουργία νέων αγγείων, παρεμποδίζιντας  έτσι την αιματάρδευση των καρκινικών όγκων και μπορεί να εναντιωθεί σε πολλές διαδικασίες, που επιτρέπουν τη δημιουργία και εξάπλωση καρκινικών μεταστάσεων (αντιμεταστατική δράση) [15].

Αυτή η πολύτροπη δράση της κουρκουμίνης, που στοχεύει ταυτόχρονα πολλούς βιοχημικούς στόχους, της προσδίδει την ικανότητα να αποκλείει τη δημιουργία πολλαπλών μορφών καρκίνου, προτού αυτές εκδηλωθούν και θεωρείται ως ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Γιαυτό το λόγο συνεχίζονται διεθνώς οι κλινικές έρευνες επί ασθενών με τις πιο ευαπορρόφητες μορφές κουρκουμίνης.

Επειδή η κουρκουμίνη έχει πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και πτωχή βιοδιαθεσιμότητα στην κυκλοφορία του αίματος και τους ιστούς, έχουν επινοηθεί διάφορες μορφές της, οι οποίες διαθέτουν υψηλή απορροφητικότητα. Aπό τις διάφορες μεθόδους, που έχουν επινοηθεί μέχρι σήμερα για την αύξηση αυτών των δυνατοτήτων η μικκυλιοποίηση, προς το παρόν, προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης [16].

Η μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin είναι η πιο βιοαπορροφήσιμη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης, που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, καθώς διαθέτει 185 φορές (με βάση την AUC) ή 18500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή φυσική σκόνη κουρκουμίνης [16].

Η μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin φέρεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel. Κάθε κάψουλα του Curcugkel περιέχει 670mg υγρής μικκυλιοποιημένης κουρκουμίνης ΝοvaSOL®Curcumin, τα οποία ισοδυναμούν με 36mg καθαρής φυσικής κουρκουμίνης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης ή 16 κάψουλες ή χάπια σκόνης κουρκουμίνης.

Δοσολογία: Χορηγείται στους υγιείς ενήλικους μια κάψουλα ημερησίως, επί τρείς ή περισσότερους μήνες, ανάλογα με την παθολογική κατάσταση του κάθε ασθενούς ή για λόγους προληπτικής ιατρικής. Το Curcugkel επίσης μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά και σε ασθενείς που βρίσκονται υπό ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή μαζί με άλλα συμβατικά φάρμακα. Δεν χορηγείται Curcugkel σε άτομα που πάσχουν από χολολιθίαση.

Οι ασθενείς με διάφορες ασθένειες μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες τους, ή τον οργανισμό τους, παίρνοντας κουρκουμίνη, συμβουλευόμενοι πάντοτε τον θεράποντα γιατρό τους.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση 

1. American Cancer Society: http://www.cancer.org/research/infographicgallery/rising-global-cancer-epidemic-text-alternative

2. Anand P, Sundaram C, Jhurani S, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB.Curcumin and cancer: an “old-age” disease with an “age-old” solution. Cancer Lett. 2008 Aug 18;267(1):133-64.

3. Subramaniam D, Ramalingam S, Houchen CW, Anant S. Cancer stem cells: a novel paradigm for cancer prevention and treatment. Mini Rev Med Chem. 2010 May;10(5):359-71.

4. Rahmani AH1, Al Zohairy MA1, Aly SM2, Khan MA3. Curcumin: a potential candidate in prevention of cancer via modulation of molecular pathways. Biomed Res Int. 2014;2014:761608. doi: 10.1155/2014/761608. Epub 2014 Sep 10.

5. Anand P1, Sundaram C, Jhurani S, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB. Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. Cancer Lett. 2008 Aug 18;267(1):133-64. doi: 10.1016/j.canlet.2008.03.025. Epub 2008 May 6.

 6. http://www.healthpro.com.sg/PDF/How%20Curcumin%20Protects%20Against%20Cancer.pdf

7. Zhang Y1, Jiang X2, Peng K1, Chen C3, Fu L1, Wang Z1, Feng J1, Liu Z4, Zhang H1, Liang G1, Pan Z3. Discovery and evaluation of novel anti-inflammatory derivatives of natural bioactive curcumin. . Drug Des Devel Ther. 2014 Nov 4;8:2161-71. doi: 10.2147/DDDT.S69914. eCollection 2014.

8.Terlikowska K1, Witkowska A1, Terlikowski S2. Curcumin in chemoprevention of breast cancer. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2014 Jan 2;68(0):571-8. doi: 10.5604/17322693.1102294.

9. Troselj KG, Kujundzic RN1. Curcumin in combined cancer therapy. Curr Pharm Des. 2014;20(42):6682-96.

10. Wang K1, Fan H, Chen Q, Ma G, Zhu M, Zhang X, Zhang Y, Yu J. Curcumin inhibits aerobic glycolysis and induces mitochondrial-mediated apoptosis through hexokinase II in human colorectal cancer cells in vitro. Anticancer Drugs. 2015 Jan;26(1):15-24.

11. Zhen L1, Fan D2, Yi X2, Cao X1, Chen D1, Wang L1. Curcumin inhibits oral squamous cell carcinoma proliferation and invasion via EGFR signaling pathways. Int J Clin Exp Pathol. 2014 Sep 15;7(10):6438-46. eCollection 2014.

12. Jiang AJ1, Jiang G, Li LT, Zheng JN. Curcumin induces apoptosis through mitochondrial pathway and caspases activation in human melanoma cells. Mol Biol Rep. 2014 Sep 28. [Epub ahead of print]

13. Trujillo J1, Granados-Castro LF, Zazueta C, Andérica-Romero AC, Chirino YI, Pedraza-Chaverrí J. Mitochondria as a Target in the Therapeutic Properties of Curcumin. Arch Pharm (Weinheim). 2014 Sep 22. doi: 10.1002/ardp.201400266. [Epub ahead of print]

14. Xu X1, Qin J1, Liu W2. Curcumin inhibits the invasion of thyroid cancer cells via down-regulation of PI3K/Akt signaling pathway. Gene. 2014 Aug 10;546(2):226-32. doi: 10.1016/j.gene.2014.06.006. Epub 2014 Jun 6.

15. Dorai T1, Diouri J2, O'Shea O2, Doty SB2. Curcumin Inhibits Prostate Cancer Bone Metastasis by Up-Regulating Bone Morphogenic Protein-7 in Vivo. J Cancer Ther. 2014 Apr 1;5(4):369-386.

16. Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.
Το παρόν άρθρο επανερευνήθηκε και ανανεώθηκε την 4η Φεβρουαρίου του 2017 και στις 17 Αυγούστου του 2018 


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.