Κουρκουμίνη: Αναστολείς της καρκινογένεσης του καρκίνου του μαστού και του προστάτη από την κουρκουμίνη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel  Περίληψη άρθρου

Η κουρκουμίνη και τα παράγωγά της είναι πιθανοί θεραπευτικοί παράγοντες του καρκίνου του προστάτη, παχέος εντέρου και μαστού [Molecules. 2019 Nov 30;24(23):4386]Η καρκινογένεση είναι μια πολυπαραγοντική διδικασία, στην οποία συμμετέχουν και περιβαλλοντογενείς καρκινογόνοι παράγοντες, όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι ουσίες που δείχνουν συμπεριφορά διοξίνης και τα περιβαλλοντικά καρκινογόνα.

Σ΄αυτά περιλαμβάνονται η [4-(μεθυλνιτροσαμινο)-1-(3-πυροδυλ)-1-βουτανόνη (NNK) andβενζο[a]πυρένιο

(B[a]P), και το διατροφικό καρκινογόνο  2-αμινο-1-μεθυλ-6-φαινυλιμιδαζο [4,5-b]πυριδίνη (PhIP)] φαίνεται ότι πυροδοτούν την καρκινογένεση σε διάφορους τύπους ιστών , στους οποίους περιλαμβάνεται ο προστάτης και ο μαστός [1].

Έχει αποδειχτεί ότι, ο συνδυασμός του  NNK και  B[a]P ενισχύει την καρκινογένεση  κυττάρων του μαστού, που πυροδοτείται από τη χρόνια έκθεση στην  PhIP, τόσο στα μη καρκινικά,όσο και στα  καρκινικά κύτταρα του μαστού [2].

Αυτά τα περιβαλλοντικά καρκινογόνα δρουν, αλληλεπιδρώντας με τον αρυλ-υδρογονανθρακικό υποδοχέα  (AhR), που είναι ένας συνδέτης ενεργοποίησης μεταγραφικού παράγοντα  [ligand activated transcriptionf actor].

Από την άλλη πλευρά, φυσικές χημικές ενώσεις που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά δείχνουν να έχουν αντι-καρκινικά αποτελέσματα αλληλεπιδρώντας  και αυτά με τον AhR.

Έχει αποδειχτεί ότι  η κουρκουμίνη ή διφερουοϋλμεθάνιο [διατροφική πορτοκαλοκίτρινη χρωστική], που προέρχεται από τον κουρκουμά ή Κουρκούμη η μακρά  [Curcumalonga] διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι βεβαιωμένες, χωρίς όμως να έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί οι μηχανισμοί δράσης της [3, 4, 5].

Αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα επωφελή αντικαρκινικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης μπορεί να προκύπτουν μέσω του  AhR.

Σε προθεραπεία ποντικών, η χορήγηση κουρκουμίνης  ανέκοψε την έκφραση του  CYP1A1, που προκαλείται από τη δράση του γονίδιου  BaP.

Το CYP1A1 [CytochromeP450, οικογένεια 1, υποοικογένεια A, πολυπεπτίδιο  1] είναι μια πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο CYP1A1. Η CYP1A1 είναι μια πρωτεΐνη, που είναι μέλος της υπεροικογένειας των ενζύμων του κυτοχρώματος Ρ450]. [6].

Η ελαττωμένη μεταγραφή του   CYP1A1 έχει αποδοθεί στην ελάττωση της πυρηνικής μετατόπισης της σύνδεσης του AhR  στο DNA. [7].

Έχει επίσης φανεί ότι η κουρκουμίνη προκαλεί σημαντική ανακοπή της έκφρασης του υποδοχέα ανδρογόνων  σε μια σειρά ορμονοευαίσθητων καρκινικών κυττάρων.

Η κουρκουμίνη εξασθένισε τη φωσφορυλίωση του Akt [πρωτεινική κινάση ειδική για σηρίνη/θρεονίνη, που παίζει ρόλο κλειδί σε πολλαπλές κυτταρικές διαδικασίες, όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η απόπτωση, ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός, η μεταγραφή και η κυτταρική μετανάστευση], αλλά αύξησε τη φωσφορυλίωση της βήτα-κατενίνης [πρωτεΐνη διπλής λειτουργίας, που ρυθμίζει  το συντονισμό της συνάφειας κυττάρου προς κύτταρο και τη γονιδιακή μεταγραφή].

Επίσης τα γονίδια στόχοι της βήτα-κατενίνης, cyclin D1 και  c-myc,  ελαττώνονται, πράγμα που δηλώνει ότι το ανασταλτικό αποτέλεσμα της κουρκουμίνης επιτελείται μέσω της τροποποίησης της σηματοδοτικής οδού  Wnt/βήτα-κατενίνης, πιθανώς, ακολουθώντας άμεση αλληλεπίδραση με τον υποδοχέα AhR [8].

Επειδή η φυσική σκόνη κουρκουμίνης επιδεικνύει πτωχή απορροφητικότητα και ασήμαντη κλινικά, βιοδιαθεσιμότητα, για να δράση αντικαρκινικά πρέπει να χορηγείται καθημερινά από το στόμα σε δόση 8-12 γραμμάρια. Αυτή η δοσολογία περεμπόδισε την ευρεία κλινική χρήση της φυσικής σκόνης κουρκουμίνης και οδήγησε στην επινόηση μορφών κουρκουμίνης υψηλής απορροφητικότητας από το έντερο και βιοδιαθεσιμότητας.

Η πιό ευαπορρόφητη μορφή κουρκουμίνης είναι η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη NovaSOL®Curcumin (Γερμανικής τεχνογνωσίας και προέλευσης), που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel.

Το Curcugkel επιδεικνύει 18.500% μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη κουρκουμίνης. Μία  κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με τη λήψη 8 γραμμαρίων απλής σκόνης κουρκουμίνης ημερησίως ή 16 καψουλών σκόνης κουρκουμίνης των 500mg.

 

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. PowellJB, GhotbaddiniM.Cancer-promoting and Inhibiting Effects of Dietary Compounds: Role of the Aryl Hydrocarbon Receptor (AhR). Biochem Pharmacol (Los Angel). 2014 Mar 8;3(1). doi: 10.4172/2167-0501.1000131.

2. Pluchino LA, Wang HC. Chronic exposure to combined carcinogens enhances breast cell carcinogenesis with mesenchymal and stem-like cell properties. PLoS One. 2014 Nov 5;9(11):e108698. doi: 10.1371/journal.pone.0108698. eCollection 2014.

3. Deshpande SS, Ingle AD, Maru GB. Chemopreventive efficacy of curcumin-free aqueous turmeric extract in 7,12-dimethylbenz[a]anthracene-induced rat mammary tumorigenesis. Cancer Lett. 1998;123:35–40. [PubMed]

4. Azuine MA, Kayal JJ, Bhide SV. Protective role of aqueous turmeric extract against mutagenicity of direct-acting carcinogens as well as benzo [alpha] pyrene-induced genotoxicity and carcinogenicity. J Cancer Res Clin Oncol. 1992;118:447–452. [PubMed]

5. Limtrakul P, Lipigorngoson S, Namwong O, Apisariyakul A, Dunn FW. Inhibitory effect of dietary curcumin on skin carcinogenesis in mice. Cancer Lett. 1997;116:197–203. [PubMed]

6. Nelson DR, Zeldin DC, Hoffman SM, Maltais LJ, Wain HM, Nebert DW (2004). "Comparison of cytochrome P450 (CYP) genes from the mouse and human genomes, including nomenclature recommendations for genes, pseudogenes and alternative-splice variants". Pharmacogenetics 14 (1): 1–18. doi:10.1097/00008571-200401000-00001. PMID15128046.

7.  Garg R, Gupta S, Maru GB. Dietary curcumin modulates transcriptional regulators of phase I and phase II enzymes in benzo[a]pyrene-treated mice: mechanism of its anti-initiating action. Carcinogenesis. 2008;29:1022–1032. [PubMed]

8. Choi HY, Lim JE, Hong JH. Curcumin interrupts the interaction between the androgen receptor and Wnt/β-catenin signaling pathway in LNCaP prostate cancer cells. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2010;13:343–349. [PubMed]

9. Dorai T1, Diouri J2, O'Shea O2, Doty SB2. Curcumin Inhibits Prostate Cancer Bone Metastasis by Up-Regulating Bone Morphogenic Protein-7 in Vivo. J Cancer Ther. 2014 Apr 1;5(4):369-386.


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.