Καρκίνος του ρινοφάρυγγα και κουρκουμίνη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel



  Περίληψη άρθρου

Όπως αποδείχτηκε σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του ρινοφάρυγγα η κουρκουμίνη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων ανθρώπινου ρινοφαρυγγικού καρκινώματος που σχετίζονται με τον ιό Epstein-Barr, αναστέλλοντας την έκφραση του πυρηνικού αντιγόνου 1 του EBV. Η κουρκουμίνη ενισχύει τη ακτινοευαισθητοποίηση του ρινοφαρυγγικού καρκινώματος ρυθμίζοντας το δίκτυο circRNA.



Tο καρκίνωμα του ρινοφάρυγγα είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, πολύ διαδεδομένος στη Νότια Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Εκεί η νόσος έχει μια εξάπλωση (επίπτωση) 100 φορές υψηλότερη, σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς άλλων περιοχών της γης [1].

Η κύριοι τρόποι θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του ρινοφάρυγγα είναι η ακτινοθεραπεία  ή η χημειοθεραπεία ή  και τα δύο, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης του καρκίνου. Η τρέχουσα τυπική θεραπεία της τοπικά προχωρημένης νόσου είναι η ταυτόχρονη χημειοακτινοθεραπεία με που βασίζεται στη σισπλατίνη [2].

GeliAikaterini22.jpg

Οι υπαρχουσες θεραπείες μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές, διότι  ο αριθμός των καρκίνων που υποτροπιάζουν τοπικά  ή με απομακρυσμένες μεταστάσεις είναι υψηλός [3].

Ο καρκίνος του ρινοφάρυγγα έχει αποδοθεί σε λοίμωξη από τον ιό του Epstein-Barrvirus (EBV), περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικούς παράγοντες και γενετική προδιάθεση των πασχόντων [4].

Προς το παρόν δεν είναι ξεκαθαρισμένοι οι μοριακοί μηχανισμοί που σχετίζονται με την εξέλιξη και την κλινική εκδήλωση της νόσου. Ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και συμπληρωματικής χημειοθεραπείας  έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές για ορισμένους ασθενείς.

Όμως η συχνότητα επιβίωσης αυτών των ασθενών κυμαίνεται στο 50–60%. Παρά τούτο, η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του ρινοφάρυγγο στις περιοχές της Κίνας που ενδημεί η νόσος αυξάνει τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αύξηση είναι άσχετη με το φύλο, την ηλικία, τον ιστολογικό τύπο και το κλινικό στάδιο της νόσου. Για τα επόμενα χρόνια αναμένεται πριορισμός της συχνότητας της θνησιμότητας εξ αιτίας της νόσου [5].

Η υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, όταν ο όγκος υποτροπιάζει ή είναι ανθεκτικός στην ακτινοθεραπεία. Όμως η έρευνα σε καρκινικά ρινοφάρυγγα απέδειξε ότι: Η κουρκουμίνη ενισχύει τη ακτινοευαισθητοποίηση του ρινοφαρυγγικού καρκινώματος ρυθμίζοντας το δίκτυο circRNA [16]

Με βάση αυτά τα θεραπευτικά δεδομένα  γίνονται έρευνες περεταίρω εξερεύνησης των προ-ογκογόνων οδών που οδηγούν και προάγουν την ανάπτυξη το καρκίνου του ρινοφάρυγγα με πρόθεση τον εντοπισμό νέων στόχων θεραπείας και βελτίωσης της πιθανότητας επιβίωσης των ασθενών.

 

Συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου του ρινοφάρυγγα με κουρκουμίνη

Εκτός από τις προσπάθειες κατανόησης των μοριακών μηχανισμών του καρκίνου του ρινοφάρυγγα και ρυθμιστικών παραγόντων που παίζουν ρόλο κλειδιού στην ανάπτυξή του, οι έρευνες έχουν στραφεί στην ανάπτυξη συμπληρωματικών θεραπειών που θα αυξήσουν ή θα βελτιώσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των θεραπειών που υπάρχουν και τον περιορισμό των παρενεργειών τους.

Πρόσφατα έχει δοθεί πολύ προσοχή στην κουρκουμίνη, που αποτελεί το κύριο συστατικό του κουρκουμά, που παράγεται από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa [κουρκούμη η μακρά] .

Η κουρκουμίνη επιδεικνύει μια ισχυρή αντικαρκινική δραστηριότητα  εναντίον πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων, περιλαμβανομένων και αυτών του καρκινώματος του ρινοφάρυγγα.

Η κουρκουμίνη ασκεί αντικαρκινική δράση, καθώς προκαλεί πλειοτροπικά αποτελέσματα σε πολλαπλές οδούς ογκογένεσης, που ενεργοποιούνται από διάφορα καρκινογόνα, χωρίς να συνοδεύεται από παρενέργειες.

Η κουρκουμίνη, που είναι το πιο βιοδραστικό συστατικό του κουρκουμά διαθέτει μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων της ανοσοτροποποιητική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση [6].

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μέχρι τώρα έρευνες έχει επιδειχτεί ότι η κουρκουμίνη δρα ως ένας δυνητικός χημειοπροστατευτικός παράγοντας και ως ένας νέος συμπληρωματικός παράγοντας για τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, ασκώντας τα αποτελέσματά της πάνω σε μια ποικιλία βιολογικών οδών [7].

Η χορήγηση κουρκουμίνης στον καρκίνο του ρινοφάρυγγα ανακόπτει την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί απόπτωση. Η κουρκουμίνη τροποποιεί την αύξηση του όγκου μέσω ρυθμίσεων πολλαπλών σηματοδοτικών οδών των κυττάρων [8]. Σ’ αυτές τις οδούς περιλαμβάνεται:

1. Η οδός του κυτταρικού πολλαπλασιασμού  (cyclinD1, c-myc).

2. Η οδός της κυτταρικής επιβίωσης (Bcl-2, Bcl-xL, cFLIP, XIAP, c-IAP1).

3. Η οδός ενεργοποίησης της κασπάσης  (κασπάση -8, 3, 9).

4. Η οδός καταστολής του όγκου (p53, p21).

5. Η θανάτου των υποδοχέων  (DR4, DR5)

6. Μιτοχονδριακές οδοί

7. Η οδός της πρωτεïνικής κινάσης  (JNK, Akt, και AMPK).

8. Η αύξηση της πρωτεïνικής έκφρασης και αλληλεπίδρασης της σηματοδοτικής οδού ERK1/2 με τον μεταγραφικό παράγοντα  FOXO3a και την πρωτεΐνη  p53

Η κουρκουμίνη φονεύει εκλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας άθιχτα τα φυσιολογικά κύτταρα [8].

Η ανακοπή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων του ρινοφάρυγγα και η ενεργοποόιηση της απόπτωσης σ’ αυτά τα κύτταρα αυξάνουν, ανάλογα με τη δόση της χορηγούμενης κουρκουμίνης από το στόμα. Η απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του ρινοφάρυγγα και του φάρυγγα από τη δράση της κουρκουμίνης προκαλείται και μέσω της οδού που εξαρτάται από την κασπάση 3 [9].

Η χορήγηση κουρκουμίνης στον καρκίνο του ρινοφάρυγγα ανακόπτει την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί απόπτωση. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της πρωτεïνικής έκφρασης και αλληλεπίδρασης της σηματοδοτικής οδού ERK1/2 με τον μεταγραφικό παράγοντα  FOXO3a και την πρωτείνη  p53 .

Η κουρκουμίνη μπορεί να προκαλέσει απόπτωση  και να ανακόψει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του ρινοφάρυγγα CNE-2Z cells [10].

Η κουρκουμίνη είναι  ισχυρή κατασταλτική ουσία του πυρηνικού παράγοντα κάππαΒ [nuclear factor kappaB (NF-kappaB)]. Η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων του NF-kappaΒ ασκεί κατασταλτικό αποτέλεσμα στην Ε-καντχερίνη [E-cadherin], το μόριο της οποίας σχετίζεται με τη συνάφεια κυττάρου προς κύτταρο, στα κύτταρα του καρκινώματος του ρινοφάρυγγα.

Χορηγώντας κουρκουμίνη περιορίζεται η δραστηριότητα του  NF-kappaB, ενώ αυξάνει η δραστηριότητα της  Ε-καντχερίνης στα κύτταρα του καρκινώματος του ρινοφάρυγγα.

Η αρνητική συσχέτιση μεταξύ του  NF-kappaB και της Ε-καντχερίνη  έχει επιβεβαιωθεί σε μοντέλα ξενομοσχευμάτων ποντικών. 

Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη της μετανάστευσης των κυττάρων του καρκίνου του ρινοφάρυγγα, καταστέλλοντας τον  NF-kappaB και ενεργοποιώντας την έκφραση της Ε-καντχερίνης [11]

Ο Wu J, και οι συνεργάτες [2014]  απέδειξαν ότι η κουρκουμίνει ανακόπτει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του ρινοφάρυγγα και αυτό εξαρτάται από τη δόση και τη διάρκεια χορήγησης της κουρκουμίνης.

Στη μελέτη τους οι παραπάνω ερευνητές έδειξαν ότι η κουρκουμίνη ανακόπτει την αύξηση και προκαλεί την απόπτωση των των καρκινικών κυττάρων του όγκου του ρινοφάρυγγα μέσω της αύξησης της πρωτεϊνικής έκφρασης με τη μεσολάβηση της ERK1/2 και την αλληλεπίδραση της πρωτείνης  p53 και FOXO3a [12].

Όπως αποδείχτηκε σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του ρινοφάρυγγα η κουρκουμίνη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων ανθρώπινου ρινοφαρυγγικού καρκινώματος που σχετίζονται με τον ιό Epstein-Barr, αναστέλλοντας την έκφραση του πυρηνικού αντιγόνου 1 του EBV [17]

Δυνατότητες της κουρκουμίνης στην αντιμετώπιση του καρκίνου ρινοφάρυγγα

Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης της κουρκουμίνης περιορίζεται σημαντικά στους ανθρώπους από το γεγονός ότι η φυσική σκόνη κουρκουμίνης έχει πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και βιοδιαθεσιμότητα, ακόμη και όταν χορηγείται σε μεγάλες δόσεις 8 g ημερησίως [13].

Η χορήγηση μεγάλων δόσεων κουρκουμίνης από το στόμα, καθημερινά, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί  από τους ασθενείς, διότι είναι υποχρεωμένοι να πάρουν ημερησίως 16 κάψουλες των 500mg σκόνης κουρκουμίνης.


To πρόβλημα αυτό επιδιώχθηκε να λυθεί με τη δημιουργία διαφόρων μορφών κουρκουμίνης υψηλής απορροφητικότητας ή τη συνδυασμένη χορήγηση κουρκουμίνης και πιπερίνης, που μπορεί να αυξήσει την απορροφητικότητα της κουρκουμίνης κατά 2000% [14].

Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει μορφές κουρκουμίνης υπό μορφή νανοσωματιδίων, λιποσωμιακές κάψουλες, κλπ. Όμως η  πιο ευαπορρόφητη μορφή κουρκουμίνης που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα είναι η 
μικκυλιακή κουρκουμίνη, Γερμανικής τεχνογνωσίας (NovaSOL®Curcumin), που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ως συμπλήρωμα διατροφής με την εμπορική ονομασία Curcugkel.

To 
Curcugkel έχει 18.500% μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη κουρκουμίνης [15]. Γιαυτό μία κάψουλα Curcugkelισοδυναμεί με 16 κάψουλες απλής σκόνης κουρκουμίνης των 500mg.



Οι ασθενείς με καρκίνο του ρινοφάρυγγα  μπορεί να παίρνουν τα φάρμακα που έχει καθορίσει γι’ αυτούς ο θεράπων ιατρός τους και συμπληρωματικά μπορούν να παίρνουν μία έως τρεις κάψουλες 
Curcugkelημερησίως, επί τρείς μήνες. Μετά από σύντομη διακοπή μπορούν να επαναλάβουν τη συμπληρωματική λήψη του Curcugkel. 


Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: 
pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση 
pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.


 

Βιβλιογραφία

1. Cho WC. Nasopharyngeal carcinoma: molecular biomarker discovery and progress. Mol Cancer. 2007 Jan 2;6:1.

2. Lu Zhang, Qiu-Yan Chen, Huai Liu, Lin-Quan Tang, Hai-Qiang Mai. Emerging treatment options for nasopharyngeal carcinoma .Drug Des Devel Ther. 2013; 7: 37–52.

3. Carlos Suárez, Juan P. Rodrigo, Alessandra Rinaldo, Johannes A. Langendijk, Ashok R. Shaha, Alfio Ferlito. Current treatment options for recurrent nasopharyngeal cancer. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2010 December; 267(12): 1811–1824.

4. Su-Mei Cao, Malcolm J. Simons, Chao-Nan Qian. The prevalence and prevention of nasopharyngeal carcinoma in China Chin J Cancer. 2011 February; 30(2): 114–119.

5. Qing Liu, Jin-Ou Chen, Qi-Hong Huang, Yan-Hua Li. Trends in the survival of patients with nasopharyngeal carcinoma between 1976 and 2005 in Sihui, China: a population-based study. Chin J Cancer. 2013 June; 32(6): 325–333.

6. Aggarwal BB, Sundaram C, Malani N, Ichikawa H. Curcumin: the Indian solid gold. Adv Exp Med Biol. 2007;595:1–75. [PubMed]

7. Wilken R, Veena MS, Wang MB, Srivatsan ES. Curcumin: A review of anti-cancer properties and therapeutic activity in head and neck squamous cell carcinoma. Mol Cancer. 2011;10:12. [PMC free article][PubMed]

8. Jayaraj Ravindran, Sahdeo Prasad, Bharat B. Aggarwal. Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively?. AAPS J. 2009 September; 11(3): 495–510.

9. Lin YT1, Wang LF, Hsu YC. Curcuminoids suppress the growth of pharynx and nasopharyngeal carcinoma cells through induced apoptosis. J Agric Food Chem. 2009 May 13;57(9):3765-70. doi: 10.1021/jf803758x.

10.  Liang T1, Chen MJ, Zhou KY, Tang XD, Wang XG. Induction of apoptosis in human nasopharyngeal carcinoma cell line CNE-2Z by curcumin. AiZheng. 2004 Dec;23(12):1651-4.

11. WongTS1, ChanWS, LiCH, LiuRW, TangWW, TsaoSW, TsangRK, HoWK, WeiWI, ChanJY. Curcumin alters the migratory phenotype of nasopharyngeal carcinoma cells through up-regulation of E-cadherin. Anticancer Res. 2010 Jul;30(7):2851-6.

12. Wu J, Tang Q, Zhao S, Zheng F, Wu Y, Tang G, Hahn SS. Extracellular signal-regulated kinase signaling-mediated induction and interaction of FOXO3a and p53 contribute to the inhibition of nasopharyngeal carcinoma cell growth by curcumin. Int J Oncol. 2014 Jul;45(1):95-103. doi: 10.3892/ijo.2014.2420. Epub 2014 May 6.

13. Kurita, T., Makino, Y., Novel curcumin oral delivery systems. Anticancer Res. 2013, 33, 2807–2821

14. Shoba G1, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Plant+a Med. 1998 May;64(4):353-6

15. Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes.Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

16. Yang J, Zhu D, Liu S, Shao M, Liu Y, Li A, Lv Y, Huang M, Lou D, Fan Q. Curcumin enhances radiosensitization of nasopharyngeal carcinoma by regulating circRNA network. Mol Carcinog. 2020 Feb;59(2):202-214.

17. Liu L, Yang J, Ji W, Wang C. Curcumin Inhibits Proliferation of Epstein-Barr Virus-Associated Human Nasopharyngeal Carcinoma Cells by Inhibiting EBV Nuclear Antigen 1 Expression. Biomed Res Int. 2019 Oct 7;2019:8592921.


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.