Ο προστατευτικός ρόλος της κουρκουμίνης στις καρδιοκυκλοφορικές νόσους©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel



  Περίληψη άρθρου

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως και έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο να αποκαλυφθούν πλήρως οι μηχανισμοί πρόκλησής τους και να βελτιστοποιηθούν οι θεραπείες τους. Η κουρκουμίνη είναι ένα σημαντικό βιοδραστικό συστατικό του κουρκουμά, που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από παραδοσιακές ιατρικές χωρών της Ασίας, για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει τις ισχυρές δραστηριότητές της κουρκουμίνης στη διαμόρφωση των βιοχημικών οδών πολλαπλής σηματοδότησης, που συνδέονται με την κυτταρική ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό, την επιβίωση, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Οι καρδιαγγειακές προστατευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης σε καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν περιγραφεί εκτεταμένα σε πολλές διεθνείς μελέτες.



H κουρκουμίνη διαθέτει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα.

Μια τεράστια βιβλιογραφία καταγράφει ότι η κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη που λαμβάνεται από το ρίζωμα του τροπικού φυτού Κουρκουμάς ή Κουρκύμη η μακρά (Curcuma longa) διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, καρκινοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες [1,2].

Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος, ΜD, MS.C, FETCS, PhD

Καρδιοχειρουργός, Συντονιστής-Διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού τμήματος του  Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ιδίου Νοσοκομείου

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έρευνα της δράσης του ψευδαργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20131, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr
Γόγαλης Θεόδωρος, Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος. 
ΙΑΤΡΕΙΟ:Αττάλειας 225, Νίκαια, Αττική, 18453. 6978613054 / 2104940317 gogalistheodoros@yahoo.g

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Κλινική φαρμακολογία, Αντιγήρανση, Συμπληρωματική Ιατρική, Αντιυπερτασική αγωγή, Έλεγχος και αντιμετώπιση διαβήτη, ηλικιακές εκφυλιστικές διαταραχές
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
Δρ Χάσουλας Α. Ιωάννης     Ιατρός, Καρδιοχειρουργός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ,  τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου, Ηρακλείου, Κρήτης, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής κλινικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cape Town της Ν. Αφρικής

Το κίτρινο χρώμα του καρυκεύματος κάρυ οφείλεται στο ότι το 10% των συστατικών του είναι κίτρινη σκόνη του ριζώματος του κουρκουμά, που περιέχει κουρκουμίνη.

Η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται εδώ και 4000 χρόνια για διατροφικούς, θρησκευτικούς και θεραπευτικούς λόγους, κατά ποικίλων νόσων στην Αγιουρβεδική και την Κινεζική ιατρική.

Οι πολυπληθείς έρευνες των τελευταίων 60 ετών αποκάλυψαν γιατί η κουρκουμίνη επιδεικνύει θεραπευτικά αποτελέσματα σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Σήμερα είναι αποδεδειγμένο ότι η κουρκουμίνη ασκεί αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, καρκινοπροστατευτικά, αντικαρκινικά, αντιμεταστατικά, αντιθρομβωτικά, καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα.

Οι πληροφορίες του παρόντος άρθρου επικεντρώνονται στη δράση της κουρκουμίνης στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα.

Η αντιοξειδωτική δράση της κουρκουμίνης έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προλάβει τις διαβητικές καρδιοκυκλοφορικές επιπλοκές και να περιορίσει την καρδιοτοξικότητα που ασκεί η αδριαμυκίνη.

Η αδριαμυκίνη (χημειοθεραπευτικό, αντικαρκινικό φάρμακο, που χορηγείται ενδοφλεβίως σε διάφορες μορφές καρκίνου) αυξάνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες περιορίζουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων [3].

Το αντιθρομβωτικό, αντιπολλαπλασιαστικό, αντιφλεγμονώδες, αποτέλεσμα της κουρκουμίνης μαζί με την ικανότητά της να ελαττώνει την ολική χοληστερόλη την LDL χποληστερόλη, να αυξάνει την HDL χοληστερόλη και να ελαττώνει τα τριγλυκερίδια προστατεύουν από τις παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την αθηρωματοσκλήρυνση. Βλέπε: Koυρκουμίνη και χοληστερόλη©

Η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμίνης μπορεί να γίνει μια εναλλακτική επιλογή τροποποίησης των βιοχημικών παραμέτρων που έχουν σχέση με το μεταβολικό σύνδρομο πολλών ασθενών.

Η κουρκουμίνη είναι και αναστολέας της p300 ακετυλτρανσφεράση της ιστόνης (p300-HAT ). Η p300-HAT είναι ένας μεταγραφικός γονιδιακός παράγοντας, του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης στα κύτταρα των θηλαστικών [4].

Τα ανασταλτικά αυτά αποτελέσματα της κουρκουμίνης παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρδιακής υπερτροφίας και καρδιακής ανεπάρκειας σε πειραματόζωα [4].

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου, σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας, τα καρδιομυοκύτταρα υφίστανται υπερτροφία κακής προσαρμογής, λόγω τροποποίησης της γονιδιακής έκφρασης που σχετίζεται με την υπερτροφία [5].

Η κουρκουμίνη προστατεύει την καρδιά από τη βλαπτική επίδραση των ελεύθερων λιπαρών οξέων ενεργοποιώντας τον Nrf2 και αδρανοποιώντας τον NF-κB in vitro και in vivo [6].

Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της κουρκουμίνης έχουν τη δυνατότητα να προλαβαίνουν τις κολπικές αρρυθμίες της καρδιάς. Πιθανόν η δράση της κουρκουμίνης να διορθώνει την ομοιοστασία του ασβεστίου Ca(2+) και αυτό μπορεί να προλαβαίνει μερικές κοιλιακές αρρυθμίες της καρδιάς [7].

Οξύ σύνδρομο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς

Το οξύ σύνδρομο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς είναι μια κατάσταση, κατά την οποία διακόπτεται η τροφοδοσία του μυοκαρδίου με αίμα.

Το σύνδρομο αυτό περιλαμβάνει τρεις κλινικές καταστάσεις στις οποίες συμμετέχουν τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.


1. Έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανεβασμένο το έπαρμα ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα [ST elevation myocardial infarction (STEMI)],

2. Έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς ανύψωση του ST [non-ST elevation MI] και η

3. Aσταθής στηθάγχη [unstable angina].

Η δυσλιπιδαιμία και υπεργλυκαιμία είναι τα χαρακτηριστικά των ασθενών με οξύ σύνδρομο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς [8].

Εν τω μεταξύ υπάρχουν εργαστηριακές (in vitro), προκλινικές και κλινικές αποδείξεις ότι η κουρκουμίνη δρα καριδοπροστατευτικά και προκαλεί λιπιδιοπτωτικά αποτελέσματα.

Σε μια διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε to 2008 εκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα της κουρκουμίνης επί των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης, της HDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ασθενών με οξύ σύνδρομο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.

Παρατηρήθηκε ότι η χορήγηση μικρής δόσης κουρκουμίνης (45 mg/ημερησίως), ελαττώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης [9].

Σε παχύσαρκα άτομα παρατηρήθηκε πτώση των τριγlυκεριδίων με τη χορήγηση κουρκουμίνης [10].

Από τις παραπάνω πληροφορίες συμπεραίνεται ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να δράσει καρδιοπροστατευτικά, αποκαθιστώντας το λιπιδικό προφίλ των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοκυκλοφορική νόσο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κουρκουμίνη είναι αποτελεσματική κατά του οξέος συνδρόμου των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς. Για να αποδειχτεί αυτό χρειάζονται περαιτέρω έρευνες [9]. Παρά τούτο, οι καρδιαγγειακές προστατευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης κατά των καρδιοκυκλοφορικών νόσων περιγράφονται πλήρως σε πολυάριθμες μελέτες [12]

ΒΛΕΠΕ: Μπορεί  να  χορηγηθεί  κουρκουμίνη  σε ασθενείς  με  έμφραγμα  του  μυοκαρδίου;©

Παρά ταύτα η κουρκουμίνη επειδή έχει πτωχή βιοδιαθεσιμότητα, πρέπει να χορηγείται σε ποσότητες 8-12 γραμμαρίων ημερησίως, προκειμένου να εκδηλωθούν τα εξ αυτής ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.

Το πρόβλημα αυτό έχει ξεπεραστεί με τη χρησιμοποίηση διαφόρων μεθόδων. Αν χορηγηθεί κουρκουμίνη με πιπερίνη αυξάνει η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 20 φορές (με βάση την AUC) ή 2000% [13].

Αν χορηγηθεί μικροποιημένη κουρκουμίνη, τότε η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης αυξάνει κατά 28 φορές (με βάση την AUC) . ή 2800%

Αν η χορηγηθεί η μικκυλιωμένη υγρή μορφή κουρκουμίνης (NovaSOL® Curcumin), τότε η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης αυξάνει 18.500%, δημιουργώντας τέτοιες συγκεντρώσεις ελεύθερης κουρκουμίνης στο αίμα, που είναι ικανές να φτάσουν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματος [11].

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν οι κάψουλες Curcugkel, οι οποίες περιέχουν 670 mg μικκυλιωμένης κουρκουμίνης (NovaSOL® Curcumin), η οποία αντιστοιχεί σε 40mg κουρκουμινοειδών ή 36mg καθαρής κουρκουμίνης.

Μια κάψουλα Curcugkel είναι ισοδύναμη με 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης, που ισοδυναμεί με 16 κάψουλες ή δισκία των 500mg σκόνης κουρκουμίνης.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Μία κάψουλα Curcugkel από το στόμα, ημερησίως, επί τρεις μήνες.

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Menon VP1, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25.

2. Nahar PP1, Slitt AL, Seeram NP. Anti-Inflammatory Effects of Novel Standardized Solid Lipid CurcuminFormulations. therapeutic J Med Food. 2014 Dec 9. [Epub ahead of print]

3. Taskin E1, Kindap EK, Ozdogan K, Aycan MB, Dursun N. Acute adriamycin-induced cardiotoxicity is exacerbated by angiotension II. Cytotechnology. 2014 Jul 15. [Epub ahead of print]

4. Thompson PR1, Wang D, Wang L, Fulco M, Pediconi N, Zhang D, An W, Ge Q, Roeder RG, Wong J, Levrero M, Sartorelli V, Cotter RJ, Cole PA. Regulation of the p300 HAT domain via a novel activation loop. Nat Struct Mol Biol. 2004 Apr;11(4):308-15. Epub 2004 Mar 7.

5. Katanasaka Y1, Sunagawa Y, Hasegawa K, Morimoto T. Application of curcumin to heart failure therapy by targeting transcriptional pathway in cardiomyocytes. Biol Pharm Bull. 2013;36(1):13-7.

6. Zeng C1, Zhong P1, Zhao Y2, Kanchana K2, Zhang Y2, Khan ZA3, Chakrabarti S3, Wu L4, Wang J2, Liang G5.Curcumin protects hearts from FFA-induced injury by activating Nrf2 and inactivating NF-κB both in vitro and in vivo. J Mol Cell Cardiol. 2014 Oct 16;79C:1-12. doi: 10.1016/j.yjmcc.2014.10.002. [Epub ahead of print]

7. Wongcharoen W1, Phrommintikul A. The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. Int J Cardiol. 2009 Apr 3;133(2):145-51. doi: 10.1016/j.ijcard.2009.01.073. Epub 2009 Feb 23.

8. Goyal A, Petersen JL, Mahaffey KW. The evaluation and management of dyslipidemia and impaired glucose metabolism during acute coronary syndromes. Curr Cardiol Rep. 2004;6(4):300–307. doi: 10.1007/s11886-004-0080-1. [PubMed] [Cross Ref]

9. Alwi I1, Santoso T, Suyono S, Sutrisna B, Suyatna FD, Kresno SB, Ernie S. The effect of curcumin on lipid level in patients with acute coronary syndrome. Acta Med Indones. 2008 Oct;40(4):201-10.

10. Mohammadi A1, Sahebkar A, Iranshahi M, Amini M, Khojasteh R, Ghayour-Mobarhan M, Ferns GA. Effects of supplementation with curcuminoids on dyslipidemia in obese patients: a randomized crossover trial. Phytother Res. 2013 Mar;27(3):374-9. doi: 10.1002/ptr.4715. Epub 2012 May 21.

11. C. Schiborr, et al., The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes, Molecular Nutrition & Food Research 2014, in press.

12. Li HSureda ADevkota HPPittalà VBarreca DSilva ASTewari DXu SNabavi SM. Curcumin, the golden spice in treating cardiovascular diseases. Biotechnol Adv. 2019 Feb 1. pii: S0734-9750(19)30010-2. doi: 10.1016/j.biotechadv.2019.01.010. [Epub ahead of print]

13. Shoba G1, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.
                           ή μέσω του e-shop της  Pharmagel


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.