Κουρκουμίνη, το ευεργετικό για την υγεία συστατικό του κουρκουμά©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel
Η κουρκουμίνη είναι το ενεργό συστατικό του βρώσιμου καρυκεύματος κουρκουμά [turmeric], το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από την παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας και της Νότιας Ασίας, για ιατρικούς λόγους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η έρευνες των τελευταίων 65 χρόνων έδειξαν ότι η κουρκουμίνη, τόσο στο εργαστήριο (in vitro), όσο και επί ζώντων οργανισμών, περιλαμβανομένου του ανθρώπου τροποποιεί τη δράση ποικίλων σηματοδοτικών βιοχημικών μορίων.

Στα μόρια αυτά περιλαμβάνονται φλεγμονώδη μόρια, μεταγραφικοί παράγοντες, ένζυμα, πρωτεϊνικές κινάσες, πρωτεϊνικές ρεδουκτάσες, πρωτεΐνες φορείς, πρωτεΐνες επιβίωσης κυττάρων, φαρμακοανθεκτικές πρωτεΐνες, μόρια συνάφειας, αυξητικοί παράγοντες, πρωτεΐνες ρύθμισης του κυτταρικού κύκλου ζωής, χημειοκίνες, DNA, RNA, και μεταλλικά ιόντα.

Αυτή η δυνατότητα της κουρκουμίνης να τροποποιεί πολλαπλά σηματοδοτικά μόρια, την καθιστά ικανή να έχει πλειοτροπική δραστηριότητα, δηλαδή να εκφράζει ταυτόχρονα πολλές δραστηριότητες στον ίδιο οργανισμό.

Από το 1949 που αποδείχτηκε η αντιβακτηριδιακή της δραστηριότητα, μέχρι σήμερα, έχει αποδειχτεί ότι διαθέτει και τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική, προαποπτωτική, χημειοπροληπτική, χημειοθεραπευτική, αντιπολλαπλασιαστική, τραυματοεπουλωτική, αντι-αλγαισθητική, αντιπαρασιτική, ανθελονοσιακή [1].

Οι έρευνες και μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να δράσει κατά διαφόρων ανθρωπίνων νόσων, όπως ο διαβήτης, παχυσαρκία, νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές, , ο καρκίνος και χρόνιες παθήσεις των οφθαλμών, πνευμόνων, ήπατος, νεφρών, του γαστρεντερικού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές κλινικές μελέτες, οι οποίες συνεχίζονται, για τη δράση, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της κουρκουμίνης σε ανθρώπους, που έπασχαν από διάφορες παθήσεις.

Μέχρι σήμερα η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Ινδία, ΗΠΑ,, Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Καναδάς, χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, χώρες της Νότιας Αφρικής, Πακιστάν, Τουρκία, χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η κουρκουμίνη δεν είναι ακριβή, είναι καλά ανεκτή από τους ανθρώπους, έστω και αν ληφθεί σε μεγάλη δόση (8-12g ημερησίως), χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες.

Χορηγείται συμπληρωματικά σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις των ανθρώπων και αν και επιδεικνύει πολλές φορές εξαιρετικές θεραπευτικές δραστηριότητες, δεν έχει εγκριθεί η χορήγησή της ως φάρμακο για οποιαδήποτε ανθρώπινη νόσο.

Παρά τα αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, η κουρκουμίνη παρουσιάζει μικρή απορροφητικότητα όταν χορηγείται από το στόμα και ως εκ τούτου έχει μικρή βιοδιαθεσιμότητα, που δεν επιτρέπει την εκδήλωση των θεραπευτικών δράσεών της.

Η απορροφητικότητα της κουρκουμίνης μπορεί να αυξηθεί ακολουθώντας διάφορε στρατηγικές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μικροποίηση των μορίων της και η δημιουργία μικκυλιακής κουρκουμίνης.

Μέχρι σήμερα η πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης είναι η υγροποιημένη μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin, η οποία έχει 185 φορές ή 18.500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη φυσικής κουρκουμίνης [2].

Η παρασκευή καψουλών μικκυλιοποιημένης υγρής κουρκουμίνης με την τεχνική ΝοvaSOL®Curcumin, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με την εμπορική ονομασία Curcugkel έλυσε αυτό το πρόβλημα της ανάγκης λήψης μεγάλων δόσεων φυσικής κουρκουμίνης (8-12 γραμμάρια ημερησίως) προκειμένου η κουρκουμίνη να επιδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματά της για την υγεία.

Κάθε κάψουλα Curcugkel περιέχει 670mg ΝοvaSOL®Curcumin, που αντιστοιχεί σε 36 mg καθαρής κουρκουμίνης ή 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης.

Η δοσολογία της Curcugkel είναι μία κάψουλα ημερησίως μετά το φαγητό ή ανάλογα με την περίπτωση τη δόση την καθορίζει ο θεράπων ιατρός. Χορηγείται στους υγείς ενήλικους για λόγους προληπτικής ιατρικής μια κάψουλα ημερησίως, επί τρείς μήνες. Οι ασθενείς με διάφορες ασθένειες μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες τους, παίρνοντας κουρκουμίνη συμβουλευόμενοι πάντοτε τον θεράποντα γιατρό τους. [2].

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1. Subash C Gupta, Sridevi Patchva, Wonil Koh, Bharat B Aggarwal. Discovery of Curcumin, a Component of the Golden Spice, and Its Miraculous Biological Activities. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2012 March; 39(3): 283–299.

2. Schiborr C, Kocher, A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol. Nutr. Food Res. 2014, 0, 1–12.


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.