Κουρκουμίνη και οστεοαρθρίτιδα©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel

Οστεοαρθρίτιδα είναι η εκφυλιστική διαταραχή των αρθρώσεων, που συχνότατα εκδηλώνεται συνεπεία νόσου στη σπονδυλική στήλη και στις διαρθρώσεις που σηκώνουν βάρος, όπως η διάρθρωση του γόνατος και του ισχίου. 

Συχνότατα η οστεοαρθρίτιδα Η παρατηρείται στα γηραιά άτομα. Είναι δυνατόν όμως να εκδηλωθεί πρόωρα, σε μικρότερες ηλικίες, για ποικίλους λόγους, όπως π.χ. μετά από μια κάκωση κάποιας διάρθρωσης. 

Η οστεοαρθρίτιδα είναι γνωστή και ως εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, που μπορεί να συνοδεύεται πόνο, απώλεια της λειτουργίας, περιορισμό της κινητικότητας, και παραμόρφωσή της. 

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια βραδέως εξελισσόμενη παθολογική καταστροφική διεργασία που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αν και η ακριβής βιοχημική διεργασία μέσω της οποίας εγκαθίσταται η νόσος παραμένει άγνωστη, εν τούτοις η νόσος συνήθως αρχίζει όταν δημιουργούνται ανωμαλίες στις αρθρικές επιφάνειες ή όταν ζορίζονται υπερβολικά οι διαρθρώσεις για μηχανικούς λόγους.

Η οστεοαρθρίτιδα της διάρθρωσης του ισχίου ή του γόνατος είναι μια χρόνια κατάσταση που συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs).

Όμως αρκετές φορές η χρήση αυτών των φαρμάκων συνοδεύεται από δυσάρεστες ή και επικίνδυνες παρενέργειες ιδίως όταν οι πάσχοντες παίρνουν αυτά τα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα [1, 2].

 
Επειδή η χρήση των ανωτέρω φαρμάκων για μακρό χρονικό διάστημα είναι επισφαλής και εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει βρεθεί κάποια ριζική θεραπευτική λύση για την οστεοαρθρίτιδα έχουν αναζητηθεί και αναζητούνται εναλλακτικές θεραπείες που να ανακουφίζουν τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, χωρίς να τους προκαλούν παρενέργειες.

Αναζήτηση αντιφλεγμονωδών ουσιών χωρίς παρενέργειες

Η ανάγκη ανεύρεσης αντιφλεγμονωδών ουσίών χωρίς παρενέργειες οδήγησε στην επιστημονική έρευνα και απόδειξη της αντιφλεγμονώδους δράσης φυσικών ουσιών, όπως η κουρκουμίνη.

Η κουρκουμίνη είναι μια δραστική πολυφαινόλη που υπάρχει στην κίτρινη σκόνη του ριζώματος του τροπικού φυτού κουρκουμάς ή Κουρκούμη η μακρά (Curcuma longa), που αποτελεί το κύριο συστατικό του καρυκεύματος κάρυ. Το κάρυ χρησιμοποιείται στη διατροφή των κατοίκων της Ινδίας και των τροπικών περιοχών της Ασίας χωρίς να προκαλεί παρενέργειες, εδώ και 4 χιλιετίες.

Η κουρκουμίνη έχει ερευνηθεί τα τελευταία 60 χρόνια, όσο κανένα άλλο τρόφιμο για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η έρευνα αυτή έχει καταλήξει ότι η κουρκουμίνη είναι μια φυσική ουσία με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές, αντιαρθριτιδικές, καρκινοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Άλλωστε η κουρκουμίνη έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδική και Κινεζική παραδοσιακή ιατρική [3].

Η κουρκουμίνη οφείλει τις πολλαπλές θεραπευτικές της ιδιότητες στο γεγονός ότι συνδέεται με μια ποικιλία πρωτεϊνών και ανακόπτει τη δραστηριότητα ποικίλων κινασών. Η κουρκουμίνη μπορεί και τροποποιεί την ενεργοποίηση διάφορων μεταγραφικών γονιδιακών παραγόντων ρυθμίζει την έκφραση των ενζύμων που συμμετέχουν στη φλεγμονή των κυτταροκινών, των μορίων προσκόλλησης και των πρωτεϊνών επιβίωσης των κυττάρων.

Σε προκλινικές μελέτες καλλιεργειών κυττάρων και σε πειραματόζωα έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να δράσει ως αντιπολλαπλασιαστικός, αντιδιηθητικός και αντιαγγειογενετικός παράγοντας. Θεραπευτικά έχει χορηγηθεί η κουρκουμίνη για την ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων, το διαβήτη, τη νόσο του Alzheimer, νόσο του Parkinson, , καρδιαγγειακή νόσο, αρθρίτιδες, κλπ.

Αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης

Σε προκλινικές κλινικές μελέτες έχει επιδειχτεί ότι η κουρκουμίνη είναι ασφαλής ακόμη και όταν χορηγείται στη δόση των 12 γραμμαρίων ημερησίως, επι τρεις μήνες.

Σε άλλές κλινικές μελέτες έχουν επιδειχτεί οι θεραπευτικές δυνατότητες της κουρκουμίνης για διάφορες νόσους , όπως η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, καρκίνος του εντέρου, παγκρεατικός καρκίνος, υποχοληστεριναιμία, αθηρωματοσκλήρυνση, παγκρεατίτιδα, ψωρίαση, χρόνια πρόσθια ραγοειδίτιδα και αρθρίτιδα.

Η κουρκουμίνη ρυθμίζει διάφορες βιοχημικές και μοριακές οδούς, τροποποιώντας διάφορους μοριακούς στόχους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μεταγραφικοί παράγοντες, κυτταροκίνες, ένζυμα, και γονίδια που ρυθμίζουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό ή την απόπτωση (προγραμματισμένος θάνατος των καρκινικών) [4].

Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της κουρκουμίνης φαίνεται να είναι συγκρίσιμα με αυτά των στεροειδών και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ινδομεθακίνη και φαινυλβουταζόνη, ιβουπροφαίνη, δικλοφενάκη, κλπ.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητά της να ανακόπτει τη δράση του ενζύμου της κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2), λιποοξυγενάσης (LOX) και της προκλητής συνθάσης του νιτρώδους οξειδίου [inducible nitric oxide synthase (iNOS)].

Η COX-2, LOX και iNOS είναι σημαντικά ένζυμα, που μεσολαβούν στις διαδικασίες της φλεγμονής. Η ακατάλληλη αύξηση της δραστηριότητας της COX-2 και ή της iNOS έχει σχετιστεί με την παθοφυσιολογία ορισμένων τύπων ανθρώπινου καρκίνου και φλεγμονωδών διαταραχών [5].

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης σχετίζονται με την καταστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών μέσω του αποτελέσματος της δράσης της επί της (COX-2), ένα ένζυμο κλειδί υπεύθυνο για τη μετατροπή του αραχιδονικού οξέος σε προσταγλανδίνες [6].
Η κουρκουμίνη έχει φανεί επίσης ότι ανακόπτει τη δραστηριότητα του πρωτεοσωμίου και προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του ανθρώπινου καρκίνου του παχέος εντέρου, τόσο στο εργαστήριο in vitro, όσο και επί ζώντος (in vivo) οργανισμού [7].

Έχει επίσης επιδειχτεί ότι σημαντικός μηχανισμός δράσης της κουρκουμίνης είναι η ανακοπή της ενεργοποίησης του πυρηνικού παράγοντα-kB [nuclear factor-Κb, (NF-kB), o οποίος είναι παράγοντας κλειδί στη διαδικασία της χρόνιας φλεγμονής [8].

Βάσει αυτών των μέχρι τώρα γνώσεων για τη δράση της κουρκουμίνης αναμένεται να αποδειχτεί αποτελεσματική η κουρκουμίνη για μια σειρά νόσων που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή, όπως ο καρκίνος, καρδιοαγγειακή νόσος, μεταβολικό σύνδρομο, νόσος Alzheimer, οστεοαρθρίτιδα και άλλες συνηθισμένες νόσοι που σχετίζονται με το γήρας [9].

Επίσης έχει δημοσιευτεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι ένας ισχυρός αναστολέας της παραγωγής φλεγμονωδών και καταβολικών χημικών μεσολαβητών που παράγονται από τα χονδροκύτταρα [10].

Αυτό είναι ενδεικτικό ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Καθώς η οστεοαρθρίτιδα και οι σχετικές οστεοαρθριτικές καταστάσεις των αρθρικών θυλάκων χαρακτηρίζονται από φλεγμονή, οι βιολογικές δράσεις της κουρκουμίνης επί των αρθρικών ιστών μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας κλινικά ασφαλούς, από το στόμα χορηγούμενης θεραπείας των νόσων των αρθρώσεων.

Κλινικές μελέτες δράσης της κουρκουμίνης στην οστεοαρθρίτιδα

Σε διπλή τυφλή μελέτη χορήγησης κουρκουμινοειδών σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα του γόνατος παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση του πόνου και της λειτουργίας της διάρθρωσης, χωρίς να επηρεάσει τη δυσκαμψία. Αυτά τα αποτελέσματα σηματοδοτούν ότι η χρήση της κουρκουμίνης στην οστεοαρθρίτιδα της διάρθρωσης του γόνατος είναι αποτελεσματική και ασφαλής χωρίς παρενέργειες [11].

Η χορήγηση επιφανειακά ελεγχόμενης υδατοδιασπειρόμενης μορφής κουρκουμίνης με την εμπορική ονομασία Theracurmin® σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος , σε δόση 180 mg/ημερησίως επί 8 εβδομάδες επέδειξε μέτρια βελτίωση των συμπτωμάτων τους [12].

Επίσης η κουρκουμίνη ελάττωσε την εξάρτηση των πασχόντων από το αντιφλεγμονώδες φάρμακο σελεκοξίμπη, συγκριτικά με ασθενείς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Σημειωτέον ότι η Theracurmin σε υγιή άτομα επιδεικνύει κατά  27 φορές μεγαλύτερη  βιοδιαθεσιμότητα από την απλή φυσική σκόνη κουρκουμίνης [12].

Η κουρκουμίνη αποδείχτηκε ότι τουλάχιστον είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, όσο και τα κλασικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η δικλοφενάκη [12].

H χορήγηση του συμπλέγματος κουρκουμίνης και λεκιθίνης (Meriva®) μαζί με γλυκοζαμίνη , επί 4 συνεχείς μήνες, σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, συγκρίθηκε με τη χορήγηση θειικής χονδροϊτίνης και γλυκοζαμίνης σε μια δεύτερη ομάδα ασθενών με οστεοαρθρίτιδα.

Βρέθηκε ότι οι ασθενείς που πήραν λεκιθινική κουρκουμίνη με γλυκοζαμίνη επέδειξαν σημαντικότερη βελτίωση των σωματικών συμπτωμάτων και της ψυχικής τους διάθεσης επί 4 συνεχείς μήνες που έπαιρναν τη θεραπεία [13].

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λεκιθινική κουρκουμίνη διαθέτει 4 φορές καλύτερη απορροφητικότητα/βιοδιαθεσιμότητα από τη φυσική σκόνη κουρκουμίνης.

Η ανάγκη της χορήγησης φυσικών ουσιών κατά της οστεοαρθρίτιδας, που δεν προκαλούν παρενέργειες οδήγησε στη σύνθεση και άλλων μορφών κουρκουμίνης με τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα.

Η χορήγηση υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης, παρασκευασμένης με την τεχνολογία  NovaSOL®Curcumin που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με την ονομασία Curcugkel έχει 18.500% μεγαλύτερη απορροφητικότητα από την απλή φυσική σκόνη κουρκουμίνης.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι, αν το Curcugkel χορηγηθεί μόνο του, είτε σε συνδυασμό με γλυκοζαμίνη θα προκαλέσει εντυπωσικότερα αποτελέσματα, εξαιτίας της εξαιρετικά μεγάλης απρροφητικότητάς του [15].

Η συμπληρωματική χορήγηση του Curcugkel  σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, του γόνατος, ισχίου, σπονδυλικής στήλης, και των άκρων (αρθρώσεις χεριών και ποδιών) θα μπορούσε  να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Συνήθως αρκεί  μια κάψουλα  Curcugkel ημερησίως μετά το φαγητό, με δυνατότητα χορήγησης μέχρι 3 καψουλών ημερησίως ή ανάλογα, του πως θα καθορίσει ο θεράπων ιατρός τη δοσολογία. 

Κάθε κάψουλα Curcugkel  περιέχει 670mg υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης (NovaSOL®Curcumin). Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί  σε 36mg καθαρής κουρκουμίνης και αυτό  αυτό ισοδυναμεί με τη λήψη 8 γραμμαρίων φυσικής σκόνης κουρκουμίνης, χωρίς να προκαλούνται παρενέργειες.

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Smalley WE, Ray WA, Daugherty JR, Griffin MR. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs and the incidence of hospitalizations for peptic ulcer diseases in elderly persons. Am J Epidemiol. 1995;141:539–545. [PubMed]

2. Felson DT, Lawrence RC, Hochberg MC, McAlindon T, Dieppe PA, Minor MA, Blair SN, Berman BM, Fries JF, Weinberger M, Lorig KR, Jocobs JJ, Goldberg V. Osteoarthritis: new insights. Part 2: treatment approaches. Ann Intern Med. 2000;133:726–37. [PubMed]

3. Goel A, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB. Curcumin as “Curecumin”: from kitchen to clinic. Biochem Pharmacol. 2008;75:787–809. doi: 10.1016/j.bcp.2007.08.016. [PubMed] [Cross Ref]

4. Gupta SC, Patchva S, Koh W, Aggarwal BB. Discovery of curcumin, a component of golden spice, and its miraculous biological activities. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2012;39:283–299. doi: 10.1111/j.1440-1681.2011.05648.x. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]

5. Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105–125. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_3. [PubMed] [Cross Ref]

6. Rao CV. Regulation of COX and LOX by curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:213–226. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_9. [PubMed] [Cross Ref]

7. Milacic V, Banerjee S, Landis-Piwowar KR, Sarkar FH, Majumbar AP, Dou QP. Curcumin inhibits the proteasome activity in human colon cancer cells in vitro and in vivo. Cancer Res. 2008;68:7283–7292. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-07-6246. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]

8. Buhrmann C, Mobasheri A, Matis U, Shakibaei M. Curcumin mediated suppression of nuclear factor-kB promotes chondrogenic differentiation of mesenchymal stem cells in a high-density co-culture microenvironment. Arthritis Res Ther. 2010;12:R127. doi: 10.1186/ar3065. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]

9. Discovery of curcumin, a component of golden spice, and its miraculous biological activities. . Clin Exp Pharmacol Physiol. 2012 Mar;39(3):283-99. doi: 10.1111/j.1440-1681.2011.05648.x.

10. Hartert M, Jacquemond-Collet I, Priem F, Sanchez C, Lambert C, Henrotin Y. Curcumin inhibits pro-inflammatory mediators and metalloproteinase-3 production by chondrocytes. Inflamm Res. 2009;58:899–908. doi: 10.1007/s00011-009-0063-1. [PubMed] [Cross Ref]

11. Nakagawa Y1, Mukai S, Yamada S, Matsuoka M, Tarumi E, Hashimoto T, Tamura C, Imaizumi A, Nishihira J, Nakamura T. Short-term effects of highly-bioavailable curcumin for treating knee osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled prospective study. J Orthop Sci. 2014 Nov;19(6):933-9. doi: 10.1007/s00776-014-0633-0. Epub 2014 Oct 13.

12. Panahi Y1, Rahimnia AR, Sharafi M, Alishiri G, Saburi A, Sahebkar A. Curcuminoid treatment for knee osteoarthritis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Phytother Res. 2014 Nov;28(11):1625-31. doi: 10.1002/ptr.5174. Epub 2014 May 22.

13. Belcaro G1, Dugall M, Luzzi R, Ledda A, Pellegrini L, Cesarone MR, Hosoi M, Errichi M. Meriva®+Glucosamine versus Condroitin+Glucosamine in patients with knee osteoarthritis: an observational study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2014 Dec;18(24):3959-63.

14. Cuomo J1, Appendino G, Dern Comparative absorption of a standardized curcuminoid mixture and its lecithin formulation. J Nat Prod. 2011 Apr 25;74(4):664-9. doi: 10.1021/np1007262. Epub 2011 Mar 17.

15. Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.