Μπορεί η κουρκουμίνη να αναχαιτίσει την εξέλιξη της Μυικής Δυστροφίας Duchenne;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel  Περίληψη άρθρου

Η κουρκουμίνη είναι θεραπευτικά αποτελεσματική κατά της μυικής δυστροφίοας των ποντικών mdx μέσω της καταστολής της δραστηριότητας του NF-kappa BΗ ανώμαλη ενεργοποίηση του πυρηνικού παράγοντα κάπα Β [nuclear factor kappa B (NF-kappa B)] πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της νόσου μυϊκής δυστροφίας Duchenne [Duchenne's muscular dystrophy (DMD)].


Στην έρευνα που έγινε από τον Pan Y και τους συνεργάτες (2008) στο Model Animal Research Center, Medical School, Nanjing University, Nanjing 210061, People's Republic of China.  Εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης , που είναι ένας ισχυρός αναστολέας του NF-kappa B, σε ποντίκια  mdx mice, που αποτελούν πειραματικό μοντέλο της μυϊκής δυστροφίας Duchenne.


 Βρέθηκε ότι μετά από ενδοπεριτοναϊκή ένεση κουρκουμίνης στα πειραματόζωα  βελτιώθηκε η σαρκειληματική ακεραιότητα  των μυϊκών τους ινών και ενισχύθηκε η μυϊκή ισχύς τους.  

Η ιστολογική ανάλυση αποκάλυψε ότι τα δομικά ελλείμματα  των μυοϊνιδίων (myofibrils) ήσαν περιορισμένα. Η βιοχημική ανάλυση έδειξε ότι η δραστηριότητα της κρεατινικής κινάσης [creatine kinase (CK)] ήταν περιορισμένη.

Βρήκαν επίσης  ότι τα επίπεδα του παράγοντα νέκρωσης άλφα [tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha)], η ιντερλευκίνη-1 βήτα [interleukin-1 beta (IL-1beta)] και η προκλητή συνθάση νιτρικού οξειδίου  [inducible nitric oxide synthase (iNOS)] στα ποντίκια  mdx  ήταν ελαττωμένα με τη χορήγηση της κουρκουμίνης.

Η ανάλυση ΕΜSA  έδειξε ότι η δραστηριότητα του  NF-kappa B ήταν επίσης ανεσταλμένη.

Μετά από αυτά τα ευρήματα εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας των ποντικών  mdx mice και ο μηχανισμός δράσης της  μπορεί να περιλαμβάνει την αναστολή της δραστηριότητας του  NF-kappaB.

 Επειδή η κουρκουμίνη είναι μια μη τοξική χημική ένωση, που αποτελεί συστατικό της σκόνης του ξηρού ριζώματος του φυτού κουρκούμη η μακρά ή κουρκουμά [Curcuma longa], πρότειναν ότι θα ήταν χρήσιμη η χρησιμοποίησή της σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία  Duchenne [1].

Πρακτικά όμως στους ανθρώπους η φυσική σκόνη κουρκουμίνης που φέρεται σε κάψουλες έχει πολύ μικρή απορροφητικότητα από το έντερο  και βιοδιαθεσιμότητα όταν χορηγείται από το στόμα.

Συγκεκριμένα απορροφάται μόνο το ο,3% οποιασδήποτε ποσότητας χορηγηθεί. Το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί με τη δημιουργία υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης που φέρεται σε ειδικές κάψουλες  και κυκλοφορεί με την ονομασία Curcugkel, ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα κατά 18.000%  περισσότερο από την απλή σκόνη κουρκουμίνης [2]. Η δοσολογία της κουρκουμίνης στους ενήλικες είναι 1-3 κάψουλες ημερησίως.

Στα παιδιά που είναι σε θέση να καταπιούν την κάψουλα μπορεί να χορηγηθεί μια κάψουλα ημερησίως. Αν δεν μπορεί κάποιος να καταπιεί την κάψουλα ανοίγει δύο οπές στο κάθε άκρο της κάψουλας με μία βελόνα και αδειάζει το περιεχόμενό της σε ένα ποτήρι νερό.

Μία κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες απλής σκόνης κουρκουμίνης.


ΤTο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Pan Y1, Chen C, Shen Y, Zhu CH, Wang G, Wang XC, Chen HQ, Zhu MS. Curcumin alleviates dystrophic muscle pathology in mdx mice. Mol Cells. 2008 Jun 30;25(4):531-7.

2.Schiborr, A. Kocher, D. Behnam, J. Jandasek, S. Toelstede, J. Frank. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Molecular Nutrition and Food Research, 58 (3) (2014), pp. 516–527 http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201300724  


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.