Κουρκουμίνη: Αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων με την κουρκουμίνη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel
Η κουρκουμίνη  (διφερουλουλμεθάνιο)  είναι μια πορτοκαλοκίτρινη χρωστική ουσία που αποτελεί το κύριο συστατικό του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς ή Κουρκούμη η μακρά [Curcuma longa), από το οποίο και εξάγεται.

Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιετίες ως φαρμακευτικό φυτό για την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων νόσων, από τους λαούς της Ινδίας και της Άπω Ανατολής, μεταξύ των οποίων και οι φλεγμονώδεις νόσοι.

Η οξεία και η χρόνια φλεγμονή αποτελούν τον κύριο παράγοντα εξέλιξης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου ΙΙ, αρθρίτιδας, παγκρεατίτιδας, των καρδιοκυκλοφορικών, νευροεκφυλιστικών και μεταβολικών νοσημάτων, καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Παραδοσιακά ο κουρκουμάς έχει μακρά ιστορία χρησιμοποίησής του από τους γιατρούς που ασκούν την Αγιουρβεδική ιατρική, κατά φλεγμονωδών διαταραχών [1].

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν τα τελευταία έτη για τη η θεραπευτική αποτελεσματικότητα  του κουρκουμά αποδείχτηκε ότι το ενεργό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη. Επιπλέον, με αδιάσειστα  στοιχεία έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να αναστέλλει τον φλεγμονώδη κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την κυτταρική διήθηση, αγγειογένεση, διότι δρα κατά πολλαπλών μοριακών στόχων και μέσω πολλαπλών μηχανισμών δράσης.

Η κουρκουμίνη είναι ασφαλής, ατοξική ουσία που ασκεί τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά της  μέσω της μείωσης της βιολογικής δραστηριότητας των φλεγμονωδών μεταγραφικών παραγόντων, των κυτταροκινών, της οξεοβασικής ισορροπίας, των πρωτεϊνικών κινασών και ενζύμων που προάγουν τη φλεγμονή [2].

Επιπροσθέτως, η κουρκουμίνη προκαλεί απόπτωση μέσω βιοχημικών οδών που δρουν στα μιτοχόνδρια και διάφορους κυτταρικούς υποδοχείς, καθώς και μέσω της ενεργοποίησης των καταρρακτών της κασπάσης [3].

Επίσης έχουν αναδυθεί ως νέοι στόχοι της κουρκουμίνης επιγενετικοί τροποποιητές, όπως τα microRNAs (miRs) Έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη  τροποποιεί την έκφραση  διαφόρων παθογονικών  miRs στον εγκέφαλο, οφθαλμούς, νεφρούς και ήπαρ [4].

Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης σε καλλιέργειες κυττάρων και σε πειραματόζωα, εν τούτοις η χρήση της στους ανθρώπους για να προκαλέσει θεραπευτικά αποτελέσματα ήταν μέχρι τώρα περιορισμένη, καθώς  πρέπει να χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις (8-12 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης).

Η φυσική σκόνη κουρκουμίνης είναι πολύ λιποφιλική, με πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και πτωχή βιοδιαθεσιμότητα [5].

Οι μέγιστες συγκεντρώσεις φυσικής κουρκουμίνης στο πλάσμα , ακόμη και όταν λαμβάνεται η υψηλή δόση των 10-12 γραμμαρίων ημερησίως, παραμένουν χαμηλές (<160 nmol/L) [6].

 Το εμπόδιο της πτωχής απορροφητικότητας και βιδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης στους ανθρώπους  έχει πλέον ξεπεραστεί με τη δημιουργία υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης (NovaSol curcumin), με τη χρησιμοποίηση νανοτεχνολογίας, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel.

H υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη Curcugkel έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα από το έντερο και βιοδιαθεσιμότητα μεγαλύτερη κατά 18.500% από την απλή σκόνη κουρκουμίνης [7].

Μία κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες των 500mg απλής σκόνης κουρκουμίνης. Η συνήθης δόση του Curcugkel είναι μία κάψουλα ημερησίως, που μπορεί να αυξηθεί στις τρεις κάψουλες ημερησίως, ανάλογα με την πάθηση του κάθε ασθενούς και πάντοτς κάτω από την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού του.


Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Pulido-MoranM, Moreno-FernandezJ, Ramirez-TortosaC, Ramirez-TortosaM. Curcumin and Health. Molecules. 2016 Feb 25;21(3). pii: E264.

2. Sahebkar A, Cicero AF, Simental-Mendía LE, Aggarwal BB, Gupta SC. Curcumin downregulates human tumor necrosis factor-α levels: A systematic review and meta-analysis ofrandomized controlled trials.Pharmacol Res. 2016 May;107:234-42. doi: 10.1016/j.phrs.2016.03.026. Epub 2016 Mar 26. 

3. Uğuz AC, Öz A, Nazıroğlu M. Curcumin inhibits apoptosis by regulating intracellular calcium release, reactive oxygen species and mitochondrial depolarization levels in SH-SY5Y neuronal cells.J Recept Signal Transduct Res. 2016 Aug;36(4):395-401. doi: 10.3109/10799893.2015.1108337. Epub 2015 Nov 25.

4. Momtazi AADerosa GMaffioli PBanach MSahebkar A. Role of microRNAs in the Therapeutic Effects of Curcumin in Non-Cancer Diseases. Mol Diagn Ther. 2016 May 30.

5. Allijn IE1, Schiffelers RM2, Storm G3. Comparison of pharmaceutical nanoformulations for curcumin: Enhancement of aqueous solubility and carrier retention. Int J Pharm. 2016 Jun 15;506(1-2):407-13. doi: 10.1016/j.ijpharm.2016.04.070. Epub 2016 Apr 29.

6. Vareed, S. K., Kakarala, M., Ruffin, M. T., Crowell, J. A. et al., Pharmacokinetics of curcumin conjugate metabolites in healthy human subjects. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 2008, 17, 1411–1417. CrossRef, PubMed, CAS, Web of Science® Times Cited: 89

7. Schiborr C1, Kocher ABehnam DJandasek JToelstede SFrank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased inhealthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.