Η δυνατότητα της κουρκουμίνης να προκαλεί ακτινευαισθητοποίηση και ακτινοπροστασία σε ασθενείς που κάνουν ακτινοθεραπείες©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel
H κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη με πολυδύναμη δράση. Αποτελεί συστατικό του κουρκουμά, δηλαδή της ξηρής σκόνης του ριζώματος του φαρμακευτικού φυτού  Κουρκούμη η μακρά [Curcuma longa], που αφθονεί στις Ινδίες.

H κουρκουμίνη διαθέτει  ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες σημαντική καρδιοπροστατευτική, αγγειοπροστατευτικής, διαβητοπροστατευτική, αρθριτιδοπροστατευτική, ανοσοτροποποιητική, καρκινοπροφυλακτική, αντικαρκινική και αντιμεταστατική δράση.

Έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη έχει ακτινοευαισθητοποιές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά κατά διαφόρων καρκίνων, καθώς δρα και ακτινοπροστατευτικά για τους υγιείς ιστούς.

Έχουν δημοσιευτεί παραδείγματα ακτινοευαισθητοποιού δράσης της κουρκουμίνης σε ποικίλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παγκρέατος, παιδιατρικοί καρκίνοι, λέμφωμα, σάρκωμα, γυναικολογικοί καρκίνοι, καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού, ήπατος, πνεύμονα, κεφαλής και τραχήλου και το γλοίωμα [1].

Στόχος αυτού του μικρού άρθρου είναι να δώσει πληροφορίες που αφορούν τη δυνατότητα της κουρκουμίνης να ενισχύει την  ακτινοευαισθησία των καρκίνων . Επίσης να ενημερώσει για τις δυνατότητες της κουρκουμίνης να απαλύνουν ή να περιορίσουν τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας  και για το φυσικό τρόπο αβτικαρκινικής δράσης,  χωρίς παρενέργειες [1].

Η προσοχή όλων των θεραπευτών του καρκίνου είναι στραμμένη  στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των τοξικών αντιδράσεων ή παρενεργειών της ακτινοθεραπείας, όπως: Η δερματίτιδα, πνευμονίτιδα, καταρρακτογένεση, νευρογνωσία, μυελοκαταστολή, δευτερογενείς νεοπλασίες, βλεννογονίτιδα (στόματος, φάρυγγα, ρινοφάρυγγα) και εντερίτιδα.

Υπάρχουν σήμερα ποικίλες αξιόπιστες, αλλά σε μικρό αριθμό ασθενών,  επιστημονικές δημοσιεύσεις  κλινικών μελετών για την ακτινοπροστατευτική δράση της κουρκουμίνης σε ακτινοθεραπευόμενους ασθενείς [1].

Αν και οι υπάρχουσες αποδείξεις, από τις  κλινικές μελέτες για την κουρκουμίνη, ως ακτινοευαισθητοποιού και ακτινοπροστατευτικής ουσίας είναι χαμηλές, εν τούτοις αυτό δεν αποτελεί αιτία της μη συμπληρωματικής χορήγησής της σε άτομα που θα κάνουν ακτινοθεραπεία, λόγω της καρκινοκτόνου δράσης της και ιδιαίτερα κατά των καρκινικών βλαστοκυττάρων. 

Άλλωστε είναι αναγνωρισμένο  ότι η χρήση της κουρκουμίνης στερείται παρενεργειών. Το μειονέκτημα της φυσικής σκόνης κουρκουμίνης είναι ότι επιδεικνύει πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και ελάχιστη βιοδιαθεσιμότητα.στους ιστούς. Χρειάζεται να χορηγηθούν 8-12 γραμμάρια σκόνης κουρκουμίνης για να εκδηλωθεί η αντικαρκινική δράση της.

Αυτό το μειονέκτημα της φυσικής σκόνης κουρκουμίνης έχει πλέον ξεπεραστεί, διότι επινοήθηκε η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την εμπορική ονομασία Curcugkel.

Οι κάψουλες Curcugkel,  περιέχουν 670 mg μικκυλιιακής  κουρκουμίνης (NovaSOL® Curcumin) Γερμανικής τεχνογνωσίας, η οποία αντιστοιχεί σε 40mg κουρκουμινοειδών ή 36mg καθαρής κουρκουμίνης.


Μια κάψουλα Curcugkel είναι ισοδύναμη με 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης, που ισοδυναμεί με 16 κάψουλες ή δισκία των 500mg σκόνης κουρκουμίνης.

Η Curcugkel [μικκυλιακή  υγρή μορφή κουρκουμίνης (NovaSOL® Curcumin] έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα από την απλή φυσική σκόνη κουρκουμίνη  κατά 18.500%, που είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα κουρκουμίνης [2].

Το Curcugkel δημιουργεί  τέτοιες συγκεντρώσεις ελεύθερης κουρκουμίνης στο αίμα, που είναι ικανές να φτάσουν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματος [2].

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Μία κάψουλα Curcugkel από το στόμα, ημερησίως, επί τρεις μήνες. Ή όπως θα καθορίσει τη δόση ο θεράπων ιατρός, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Verma V. Relationship and interactions of curcumin with radiation therapy. World J Clin Oncol. 2016 Jun 10;7(3):275-83. doi: 10.5306/wjco.v7.i3.275.

2. Schiborr C, Kocher, A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J.  The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol. Nutr. Food Res. 2014, 0, 1–12 

Το παρόν άρθρο επανερευνήθηκε και ανανεώθηκε την 4η Φεβρουαρίου του 2017 


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.