Κατάθλιψη: Η αντικαταθλιπτική δράση της κουρκουμίνης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel



  Περίληψη άρθρου

Στη μετανάλυση δημοσιεύσεων που έγιναν μέχρι τον Αύγουστο του 2019 και αφορούσαν τα αποτελέσματα της χορήγησης κουρκουμίνης σε άτομα με μείζονα κατάθλιψη, η κουρκουμίνη υπήρξε γενικώς καλά ανεκτή. Επίσης βρέθηκε ότι, αν προστεθεί κουρκουμίνη στην τυπική αντκαταθλιπτική θεραπευτική φροντίδα των καταθλιπτικών ασθενών, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους τους.



Με μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη επιδεικνύει αντικαταθλιπτική δράση. Τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης έχουν αποδειχτεί και σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα, σε μια κλινική τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη συγκρίθηκε η αντικαταθλιπτική δράση της κουρκουμίνης  με αυτήν της φλουοξετίνης (αντικαταθλιπτικό φάρμακο, εκλεκτικός αναστολέας της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) σε ασθενείς με διαταραχή μείζονος κατάθλιψης[1].

Προς τούτο 60 ασθενείς με διαγνωσμένη διαταραχή μείζονος κατάθλιψης  χωρίστηκαν σε ίσους αριθμούς σε μια τυχαιοποιημένη αναλογία  1:1:1. Η πρώτη ομάδα έπαιρνε ταυτόχρονα κουρκουμίνη (1000mg)  και  φλουοξετίνη (20mg), η δεύτερη ομάδα έπαιρνε μόνο φλουεξετίνη  (20mg) και η τρίτη ομάδα έπαιρνε μόνο κουρκουμίνη (1000mg).  Η θεραπεία διήρκεσε 6 εβδομάδες. 

Παρατηρήθηκε ότι η κουρκουμίνη ήταν ανεκτή από όλους τους ασθενείς. Η ανταπόκριση των ασθενών και των τριών ομάδων προς τη θεραπεία αξιολογήθηκε σύμφωνα με την κλίμακα Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D17 ) (17η έκδοση).

Η αναλογία των ανταποκριθέντων στην αντικαταθλιπτική  θεραπεία ασθενών που μετρήθηκαν με την κλιμακα HAM-D17  ήταν υψηλότερη στη ομάδα που πήρε συνδυασμένη θεραπεία (77.8%), ενώ στην ομάδα που πήρε μόνο φλουοξετίνη ανταποκρίθηκε το  (64.7%) και  στην ομάδα που πήρε μόνο κουρκουμίνη  ανταποκρίθηκε το 62. 5%. Με αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται για πρώτη φορά κλινικά ότι η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από ασθενείς με διαταραχή μείζονος κατάθλιψης με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης παρενεργειών (ιδεασμοί αυτοκτονίας ή άλλες ψυχωτικές διαταραχές), που μπορεί να εκδηλωθούν με τη φλουεξετίνη 
[1].
Συμπερασματικά: Η κουρκουμίνη έχει τόσο αποτελεσματική αντικαταθλιπτική δράση στη διαταραχή μείζονος κατάθλιψης,  όσο και οι εκλεκτικοί αναστολείς  της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (ladose, prosac), χωρίς παρενέργειες.


Η κουρκουμίνη  είναι μια εξαιρετικά ασφαλής ουσία, όπως αποδείχτηκε σε μελέτη φάσης Ι που έγινε το 2010. Η λήψη 8 γραμμαρίων κουρκουμίνης κάθε μέρα, επί 3 μήνες είναι εξαιρετικά ασφαλής 
[2].

Από την άλλη πλευρά η χορήγηση φλουεξετίνης είναι αμφιλεγόμενη, λόγω της γνωστής τοξικότητας της και των παρενεργειών  της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ιδέες αυτοκτονίας, πράγμα που δεν είναι ευεργετικό για κάποιον που ήδη βρίσκεται σε κατάθλιψη.

Από την παραπάνω μελέτη φαίνεται ότι η φλουεξετίνη είναι ισότιμη αντικαταθλιπτικά προς την κουρκουμίνη, η οποία όμως στερείται παρενεργειών και επιπλέον έχει επιπρόσθετα οφέλη, καθώς διαθέτει ισχυρές νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν πάνω από 109 μελέτες  που αποδεικνύουν την ικανότητα της κουρκουμίνης να προστατεύει και σε μερικές περιπτώσεις να αποκαθιστά την εγκεφαλική λειτουργία 
[3].

Παρά ταύτα οι ασθενείς που βρίσκονται σε αντικαταθλιπτική αγωγή πρέπει να παρακολουθούνται από τον ψυχίατρό τους και αυτός θα κρίνει και θα αποφασίσει τη συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμίνης.

Στη μετανάλυση δημοσιεύσεων που έγιναν μέχρι τον Αύγουστο του 2019 και αφορούσαν τα αποτελέσματα της χορήγησης κουρκουμίνης σε άτομα με μείζονα κατάθλιψη, η κουρκουμίνη υπήρξε γενικώς καλά ανεκτή. Επίσης βρέθηκε ότι, αν προστεθεί κουρκουμίνη  στην τυπική αντκαταθλιπτική θεραπευτική φροντίδα των καταθλιπτικών ασθενών, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της  κατάθλιψης και του άγχους τους [4].


Πως ξεπεράστηκε το πρόβλημα της πτωχής απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας του κουρκουμά και της κουρκουμίνης

Παρά τις εξαιρετικές φαρμακολογικές ιδιότητες του κουρκουμά (η σκόνη του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς) και της έντονα πορτοκαλοκίτρινης χρωστικής του, της κουρκουμίνης , που αποτελεί το κύριο συστατικό του κουρκουμά,  η κουρκουμίνη λόγω της υψηλής υδροφοβικότητας που τη διακρίνει έχει πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και μικρή 
βιοδιαθεσιμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι για να δράσει θεραπευτικά και να υπάρχουν θεραπευτικά επίπεδα κουρκουμίνης, όλο το εικοσιτετράωρο σε κάθε ιστό του σώματος, θα πρέπει η φυσική σκόνη κουρκουμίνης να χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις, καθημερινά, της τάξης των 8-12 γραμμαρίων. Αυτό το μειονέκτημα αποτρέπει τη χρήση της από τους ασθενείς.

Μέχρι σήμερα η πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης, που κυκλοφορεί στην αγορά είναι η υγροποιημένη μικκυλιακή κουρκουμίνη 
ΝοvaSOL®Curcumin, που φέρεται υπό μορφή καψουλών με την ονομασία Curcugkel, η οποία έχει 185 φορές ή 18.500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη φυσικής κουρκουμίνης [5].

Η παρασκευή καψουλών 
Curcugkel, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα έλυσε αυτό το πρόβλημα της ανάγκης λήψης μεγάλων δόσεων φυσικής κουρκουμίνης (8-12 γραμμάρια ημερησίως) προκειμένου η κουρκουμίνη να επιδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματά της για την υγεία.

Κάθε κάψουλα
 Curcugkel περιέχει 670mg υγροποιημένης μικκυλιακής κουρκουμίνης,  ΝοvaSOL®Curcumin [Γερμανικής τεχνογνωσίας και προέλευσης], που αντιστοιχεί σε 36 mg καθαρής κουρκουμίνης ή 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης ή 16 κάψουλες ή χάπια σκόνης κουρκουμίνης των 500mg.

Η δοσολογία της 
Curcugkel στη διπολική διαταραχή είναι δύο κάψουλες  ημερησίως, μετά το φαγητό ή ανάλογα με την περίπτωση τη δόση την καθορίζει ο θεράπων ιατρός.  Το Curcugkel χορηγείται στους υγιείς ενήλικους προληπτικά για λόγους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιοξείδωσης,  μια κάψουλα ημερησίως.  

Οι ασθενείς με διάφορες ασθένειες μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες τους, παίρνοντας συμπληρωματικά κουρκουμίνη, συμβουλευόμενοι πάντοτε τον θεράποντα γιατρό τους.

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.
Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Sanmukhani J1, Satodia VTrivedi JPatel TTiwari DPanchal BGoel ATripathi CB. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial.Phytother Res. 2014 Apr;28(4):579-85. doi: 10.1002/ptr.5025. Epub 2013 Jul 6.

2. Masashi Kanai, Kenichi Yoshimura, Masanori Asada, Atsushi Imaizumi, Chihiro Suzuki, Shigemi Matsumoto, Takafumi Nishimura, Yukiko Mori, Toshihiko Masui, Yoshiya Kawaguchi, Kazuhiro Yanagihara, Shujiro Yazumi, Tsutomu Chiba, Sushovan Guha, Bharat B Aggarwal. A phase I/II study of gemcitabine-based chemotherapy plus curcumin for patients with gemcitabine-resistant pancreatic cancer. Cancer Chemother Pharmacol. 2010 Sep 22. Epub 2010 Sep 22. PMID: 
2085974

3. Tizabi Y, Hurley LL, Qualls Z, Akinfiresoye L.Relevance of the anti-inflammatory properties of curcumin in neurodegenerative diseases and depression.Molecules. 2014 Dec 12;19(12):20864-79. doi: 10.3390/molecules191220864.

4. Laura Fusar-Poli , Lucia Vozza , Alberto Gabbiadini , Antonio Vanella , Ilaria Concas1Silvia Tinacci , Antonino Petralia , Maria Salvina Signorelli , Eugenio Aguglia.    Curcumin for depression: a meta-analysis Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653.

5. Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased inhealthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27.

 

 


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.