Οξεία παγκρεατίτιδα: Συμπληρωματική θεραπεία με κουρκουμίνη και υπερβαρικό οξυγόνο©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Το πάγκρεας είναι ένα όργανο το οποίο παράγει ινσουλίνη και πεπτικά ένζυμα, που συμμετέχουν στην πέψη των τροφών.

 Η ινσουλίνη είναι  μια ορμόνη η οποία ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Το πάγκρεας μπορεί να εκδηλώσει και φλεγμονή, που λέγεται παγκρεατίτιδα.

Η παγκρεατίτιδα διακρίνεται στην οξεία και τη χρονία. Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι μια αιφνίδια φλεγμονή του παγκρέατος, που μπορεί σταδιακά να υποχωρήσει. Μερικά άτομα μπορεί να έχουν υποτροπές της φλεγμονής, αφού υποχωρήσει η αρχική φλεγμονή.

Η σοβαρή οξεία παγκρεατίτιδα είναι μια συνηθισμένη οξεία κοιλιακή νόσος [1].

Αιτιολογία οξείας παγκρεατίτιδας

Η οξεία παγκρεατίτιδα εκδηλώνεται όταν ενεργοποιούνται τα πεπτικά ένζυμα, ενώ ευρίσκονται ακόμη στο πάγκρεας και ερεθίζουν τα κύτταρά του. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία φλεγμονής..

Οι επαναλαμβανόμενες προσβολές οξείας παγκρεατίτιδας βλάπτουν το πάγκρεας και μπορεί να οδηγήσουν σε χρονία παγκρεατίτιδα. Η δημιουργία ουλώδους ιστού στο πάγκρεας οδηγεί σε απώλεια της λειτουργίας του. Ένα πάγκρεας που υπολειτουργεί μπορεί να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα και διαβήτη.

Η αιτία της οξείας παγκρεατίτιδας είναι συχνότατα η κατάχρηση οινοπνεύματος (αλκοολισμός) ή η χολολιθίαση, , η χρήση ορισμένων φαρμάκων [2].

Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, το κάπνισμα, κυστική ίνωση, Υπερασβεστιαιμία εξαιτίας ενός υπέρδραστήριου παραθυρεοειδούς αδένα (υπερπαραθυρεοειδισμός), υπερτριγυκεριδαιμία, καρκίνος του παγκρέατος, η ενδοσκοπική ανιούσα χολαγγειοπαγκρεατογραφία[Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP),] που εφαρμόζεται για την αφαίρεση χολολίθων, ανωμαλίες του παγκρέατος ή του εντέρου. Σπανίως μπορεί να είναι επακόλουθο λοίμωξης, όπως η παρωτίτιδα. Υπάρχει όμως και η ιδιοπαθής οξεία παγκρεατίτιδα (αγνώστου αιτιολογίας, 1 στις 6-7 περιπτώσεις) κλαι οι οικογενής παγκρεατίτιδα. Οικογενής είναι η παγκρεατίτιδα, οποιασδήποτε αιτιολογίας που εμφανίζεται στα μέλη μιας οικογένειας με συχνότητα μεγαλύτερη της αναμενομένης, που μπορεί να γενετικής ή μη γενετικής αιτιολογίας [3].

Κλινικές εκδηλώσεις

Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι μια νόσος με κλινικές εκδηλώσεις ποικίλης έντασης και διάρκειας. Η ήπια και η μέτριας βαρύτητας οξεία παγκρεατίτιδα χαρακτηρίζεται από μια χημική φλεγμονή , που γενικά υποχωρεί χωρίς μεγάλες επιπλοκές.

Η κλινική εικόνα της σοβαρής παγκρεατίτιδας συνήθως επιπλέκεται με λειτουργική επιδείνωση των υπολοίπων οργάνων και συχνά έχει τα χαρακτηριστικά της δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων ή σύνδρομο ανεπαρκείας τους με ή χωρίς βακτηριδιακή υπερλοίμωξη [4]. 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας μπορεί να ποικίλουν σε ένταση και διάρκεια από ασθενή σε ασθενή. Συμπτώματα οξείας παγκρεατίτιδαςσυνήθως είναι τα ακόλουθα:

·         Πόνος στην ανώτερη περιοχή της κοιλιάς

·         Πόνος της κοιλιάς που αντανακλάται στη ράχη

·         Πόνος στην κοιλιά που χειροτερεύει μετά από γεύμα

·         Πυρετός

·         Ταχυσφιγμία  (γρήγορος ρυθμός των σφυγμών)

·         Ναυτία

·         Έμετος

·         Ευαισθησία κατά την ψηλάφηση της κοιλιάς

·         Συμπτώματα και σημεία χρονίας παγκρεατίτιδας:

·         Πόνος στην ανώτερη περιοχή της κοιλιάς

·         Αίσθημα κόπωσης ή λιποθυμίας

·         Απώλεια βάρους χωρίς να έχει καταβληθεί προσπάθεια γιαυτό

·         Ελαιώδη και οσμηρά κόπρανα (στεατόρροια) [4]

 Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με πόνο στην περιοχή της άνω κοιλίας που μπορούν να διαρκέσουν μερικές ημέρες. Ο πόνος συχνά είναι σοβαρός και επίμονος ακριβώς στην κοιλιά ή μπορεί να αντανακλάει στη ράχη ή σε άλλες περιοχές.

Ο πόνος μπορεί να είναι αιφνίδιος και έντονος ή μπορεί να αρχίσει  ως ήπιος και να επιδεινωθεί τρώγοντας και σταδιακά επιδεινώνεται. Μπορεί να προκληθεί οίδημα της κοιλιάς, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στην ψηλάφηση. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει ο ασθενής είναι η ναυτία, έμετος, πυρετός και αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Στο 20% των περιπτώσεων η νόσος είναι σοβαρή και μπορεί να συνοδεύεται από αφυδάτωση και ανεπάρκεια της καρδιάς, των πνευμόνων ή των νεφρών. Στις περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αιμορραγία του παγκρέατος, αιμορραγικό σοκ και καμιά φορά απώλεια της ζωής.

Κατά τη διάρκεια οξέων των προσβολών της παγκρεατίτιδας αυξάνουν τα επίπεδα των συγκεντρώσεων  της αμυλάσης και της λιπάσης στο αίμα, που είναι πεπτικά ένζυμα, παραγόμενα στο πάγκρεας.

Μπορεί επίσης να προκληθούν αλλαγές των επιπέδων συγκέντρωσης του ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, καλίου και του διτανθρακικού. Μπορεί α βρεθούν αυξημένες συγκεντρώσεις γλυκόζης (σακχάρου) και λιπιδίων στο αίμα.

Αφού ανανήψει το πάγκρεας τα επίπεδα των παραπάνω ουσιών μπορεί συνήθως να αποκατασταθούν στο φυσιολογικό [5].

Θεραπεία

Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παγκρεατίτιδας. Εκτός και αν έχουν προκληθεί επιπλοκές, η οξεία παγκρεατίτιδα συνήθως η παγκρεατίτιδα βελτιώνεται μόνη της. Γιαυτό εφαρμόζεται μόνον υποστηρικτική θεραπεία.

Συνήθως ο ασθενής νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, όπου του χορηγούνται υγρά ενδοφλεβίως, προκειμένου να αποκατασταθεί ο όγκος του αίματος, ενώ γίνονται ενέργειες να προληφθεί η αναπνευστική και η νεφρική  ανεπάρκεια. Αν υπάρχουν άλλα προβλήματα στο πάγκρεας , όπως οι κύστεις του παγκρέατος, αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Στις περιπτώσεις εκείνες που ο εμετός του αρρώστου είναι ανεξέλεγκτος, του εισάγεται ένας ρινογαστρικός καθετήρας, μέσω του οποίου εξέρχονται υγρά και αέρας.

Σε ήπιες περιπτώσεις δεν χορηγείται τροφή στον άρρωστο  για 3-4 ημέρες, αλλά αναλγητικά φάρμακα και υγρά ενδοφλεβίως. Μια οξεία προσβολή παγκρεατίτιδας συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες, εκτός και αν οι πόροι έχουν αποφραχθεί από χολολίθους.

Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να διατραφεί ο ασθενής με ενδοφλέβια χορήγηση επί 3-6 εβδομάδες, ενώ το πάγκρεας επουλώνεται αργά.

Αντιβιοτικά μπορούν να χορηγηθούν σε περίπτωση παρουσίας σημείων λοίμωξης. Χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει αν υπάρχουν επιπλοκές , όπως λοίμωξη, κύστεις ή αιμορραγία.

Αν οι προσβολές παγκρεατίτιδας οφείλονται σε χολολίθους μπορεί να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως ή να γίνει επέμβαση στο χοληδόχο πόρο.

Καμιά φορά χρειάζεται να γίνει χειρουργική επέμβαση για να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις που μιμούνται την κλινική εικόνα της παγκρεατίτιδας.

Αν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός του παγκρέατος και δημιουργία νεκρωμένου ιστού μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση της νέκρωσης. Η χειρουργική παρέμβαση είναι επιτακτική μόνον όταν υπάρχουν επιπλοκές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και όταν η συντηρητική θεραπεία είναι ανεπαρκής [6].

Αφού έχει υποχωρήσει η κλινική εικόνα της οξείας παγκρεατίτιδας γίνεται περαιτέρω  έρευνα εξακρίβωσης των αιτίων που προκάλεσαν τη φλεγμονή του παγκρέατος με στόχο την πρόληψη της επανεμφάνισης των προσβολών οξείας παγκρεατίτιδας.

Συμπληρωματικά με την καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή έχει βρεθεί ότι η θεραπεία και με υπερβαρικό οξυγόνο  (λήψη 100% οξυγόνου στις 2 ατμόσφαιρες επί 60 λεπτά) συντομεύει την υποχώρηση του πυρετού, μειώνει τη σοβαρότητα,  περιορίζει την πιθανότητα ανάγκης και χειρουργικής θεραπείας και βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών με σοβαρή παγκρεατίτιδα [7, 8].

Το υπερβαρικό οξυγόνο ελαττώνει τη φλεγμονή του παγκρέατος στην οξεία παγκρεατίτιδα αναστέλλοντας την ενεργοποίηση του πυρηνικού παράγοντα κάππα-Β  [NF-kappaB] [9].

Επειδή οι συνεδρίες του υπερβαρικού οξυγόνου είναι ασφαλείς και μη δαπαναηρές , συγκριτικά με τις νοσηλευτικές δαπάνες που απαιτεί η νόσος, η χρήση του υπερβαρικού οξυγόνου αποτελεί συμπληρωματική βθεραπεία της οξείας παγγκρεατίτιδας , καθώς ελαττώνει την πιθανότητα των υποτροπών και τη μετάπτωση της οξείας, σε χρονία παγκρεατίτιδα.

Χημικοί μεσολαβητές της οξείας παγκρεατίτιδας.

Οι θεραπείες της παγκρεατίτιδας είναι περιορισμένες. Στην πειραματική παγκρεατίτιδα σε πειραματόζωα  έχει βρεθεί ότι ο κύριος μεσολαβητής της μοριακής έκφρασης της φλεγμονής είναι η ενεργοποίηση του μεταγραφικού παράγοντα  NF-kappaB,. Ο παράγοντας αυτός είναι ο ρυθμιστής κλειδί της φλεγμονώδους μοριακής έκφρασης στα αρχικά στάδια της πειραματικής παγκρεατίτιδας και σχετίζεται με τη φλεγμονώδη απόκριση [9].

Η δράση της κουρκουμίνης στην παγκρεατίτιδα ως αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός παράγοντας

Επί χιλιετίες χρησιμοποιείται στην Αγιουρβεδική, παραδοσιακή ιατρική των Ινδιών η σκόνη του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς [Curcuma longa (turmeric)] για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων.

Ο κουρκουμάς περιέχει βασικά τρία συστατικά, ήτοι: 1. Την κουρκουμίνη (διφερουλοϋλμεθάνιο) , που είναι το κύριο συστατικό της σκόνης του κουρκουμά, και στην οποία οφείλεται το λαμπρό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του κουρκουμά). 2. Την διμεθόξυκουμαρίνη . 3. Την δισδιμεθόξυκουμαρίνη. Επιπλέον περιέχει αιθέρια έλαια (τουμερόνη, ατλαντόνη και ζινγκιβερόνη), σάκχαρα, πρωτείνες και ρητίνες.

Η έρευνες έχουν δείξει ότι η φαρμακευτικές ιδιότητες του κουρκουμά οφείλονται στην κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι μια πλειοτροπική φυτοχημική ουσία, δηλαδή είναι μια πολυδύναμη χημική ένωση που μπορεί και μεσολαβεί σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις, δηλαδή άλλες ενεργοποιεί και άλλες αναστέλλει. Εντυπωσιακές είναι η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση της. Βάσει εργαστηριακών ερευνών σε καλλιέργειες κυττάρων και σε πειραματόζωα, αλλά και σε κλινικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως θεραπευτικός παράγοντας ως αντιοξειδωτική βκαι αντιφλεγμονώδης ουσία  στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, την παγκρεατίτιδα, τις αρθρίτιδες, τις αυτοάνοσες νόσους, τη χρόνια πρόσθια ραγοειδίτιδα του οφθαλμού και σε διάφορες μορφές  καρκίνου [10].

Η οξεία και χρονία φλεγμονή είναι ο κύριος παράγοντας που προάγει την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου ΙΙ, την αρθρίτιδα, παγκρεατίτιδα, τις νόσους του καρδιοκυκλοφορικού, τις νευροεκφυλιστικές νόσους, τις νόσους του μεταβολισμού και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες η κουρκουμίνη  έχει την ικανότητα να αναστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό στη  φλεγμονή, την κυτταρική διήθηση και την αγγειογένεση μέσω δρώντας σε πολλαπλούς μοριακούς στόχους.

Η κουρκουμίνη είναι μια ασφαλής, ατοξική ουσία τις οποίας τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα πραγματοποιούνται μεσω της μείωσης της δράσης των μεταγραφικών παραγόντων της φλεγμονής (inflammatory transcription factors), των κυτταροκινών, της οξεοβασικής κατάστασης, των πρωτεϊνικών κινασών και των ενζύμων που προάγουν τη φλεγμονή.

Επιπρόσθετα, η κουρκουμίνη προκαλεί απόπτωση μέσω των βιοχημικών οδών που διεκπεραιώνονται στα μιτοχόνδρια και κυτταρικών υποδοχέων, καθώς επίσης και με την ενεργοποίηση των καταρρακτών της κασπάσης.

Όλα τα παραπάνω αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της φυσικής σκόνης κουρκουμίνης, που έχουν αποδειχτεί σε κυτταρικές καλλιέργειες και σε πειραματόζωα δεν είναι εύκολο να εκδηλωθούν στους ανθρώπους, διότι η φυσική σκόνη κουρκουμίνης  έχει μικρή απορροφητικότητα από το έντερο και πτωχή βιοδιαθεσιμότητα. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος για να εκφραστεί η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης πρέπει να χορηγηθεί σε πολύ μεγάλες δόσεις (8-12 γραμμάρια ) ημερησίως.

Γιαυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει ή έχουν γίνει έρευνες πως θα αυξηθεί η απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης [11].

Μελέτες τις δράσης της κουρκουμίνης κατά της παγκρεατίτιδας σε πειραματόζωα και ανθρώπους

Έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη, που είναΙ μια φυσική φυτοχημική ουσία  αναστέλλει τη δράση του  NF-kappaB και ενεργοποιεί την πρωτείνη  (AP)-1, που είναι άλλος ένας προφλεγμονώδης μεταγραφικός παράγοντας, που βελτιώνει την πειραματική παγκρεατίτιδα σε πειραματικά μοντέλα επιμύων [12]

Ο Zhong K (2015) ερεύνησε  σε επίμυες  τα προφυλακτικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης στη σοβαρή οξεία παγκρεατίτιδα  και τους πιθανούς μηχανισμούς δράσης της. Οι επίμυες με οξεία σοβαρή παγκρεατίτιδα είχαν  αυξημένον όγκο του ασκήτη,  αύξηση των επιπέδων συγκέντρωσης της αμυλάσης του ορού και της έκγρασης του TLR-4 [ΟToll-like receptor 4 είναι μια πρωτείνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο TLR4].

Η χρησιμοποίηση κουρκουμίνης  ελάττωσε τον όγκο του ασκήτη, των επιπέδων της αμυλάσης, της κυτταροκίνης IL-10 και  TNF-α, καθώς και ελάττωση της δραστηριότητας των εκφράσεων της TLR4 και του NF-κB. Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι η κουρκουμίνη δρα προστατευτικά στο πειραματικό μοντέλο οξείας σοβαρής παγκρεατίτιδας [13].

Επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος κουρκουμίνης

Έχει βρεθεί ότι από τις μορφές κουρκουμίνης που κυκλοφορούν η πιο απορροφίσιμη και βιοδιαθέσιμη είναι η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη (NovaSOL®Curcumin), που κυκλοφορεί σε κάψουλες με την ονομασία Curcugkel. H υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη Curcugkel έχει μεγαλύτερη απορροφισιμότητα και βιοδιαθεσιμότηα κατά 18.000% μεγαλύτερη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης [14].  Μία κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες ή χάπια των 500mg φυσικής σκόνης κουρκουμίνης.



Στην οξεία και χρονία παγκρεατίτιδα που οφείλεται σε χολολιθίαση δεν χορηγείται κουρκουμίνη.

Στην παγκρεατίτιδα, οποιασδήποτε άλλης αιτιολογίας μπορεί να χορηγηθεί Curcugkel σε δόση μιας κάψουλας ημερησίως επί τρίμηνο, εφόσον είναι ανεκτό από τους πάσχοντες. Η αποτελεσματική θεραπεία μιας οξείας παγκρεατίτιδας περιορίζει την πιθανότητα υποτροπής της νόσου και της μετάπτωσής της σε χρονία παγκρεατίτιδα.

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Zhong K1. Curcumin Mediates a Protective Effect Via TLR-4/NF-κB Signaling Pathway in Rat Model of Severe AcutePancreatitis. Cell Biochem Biophys. 2015 Sep;73(1):175-80. doi: 10.1007/s12013-015-0664-y.

2.Trivedi CD1, Pitchumoni CS. Drug-induced pancreatitis: an update. J Clin Gastroenterol. 2005 Sep;39(8):709-16.

3.LaRusch JSolomon SWhitcomb DC. Editors. In: Pagon RAAdam MPArdinger HHWallace SEAmemiya ABean LJHBird TDFong CTMefford HCSmith RJHStephens K, editors. Pancreatitis Overview. GeneReviews®[Internet]. Seattle (WA): University of Washington, Seattle; 1993-2016.
2014 Mar 13.

4.Gasparović VDaković KGornik IRadonić R. Severe acute pancreatitis as a part of multiple dysfunction syndrome. Coll Antropol. 2014 Mar;38(1):125-8.

5.Karagöz A, Ünlüer EE, Oyar O, Topal FE, Topal F. The ability of emergency physicians to diagnose and score acute pancreatitis on computed tomography.Eur J Trauma Emerg Surg. 2016 Dec 2.

6.Osadchuk DVChornomydz AV. [PECULIARITIES OF DIAGNOSIS AND TREATMENT OF AN ACUTE PANCREATITIS IN ELDERLY AND SENILE PATIENTS].  Klin Khir. 2016 Apr;(4):21-4.

7.  Nikfarjam M1, Cuthbertson CMMalcontenti-Wilson CMuralidharan VMillar IChristophi C. Hyperbaric oxygen therapy reduces severity and improves survival in severe acute pancreatitis. J Gastrointest Surg. 2007 Aug;11(8):1008-15.

8.Christophi C1, Millar INikfarjam MMuralidharan VMalcontenti-Wilson C. Hyperbaric oxygen therapy for severe acute pancreatitis. J Gastroenterol Hepatol. 2007 Nov;22(11):2042-6.

9. Yu X1, Li YGHe XWLi XRDin BNGan YXu M. Hyperbaric oxygen reduces inflammatory response in acute pancreatitis by inhibiting NF-kappaB activation. Eur Surg Res. 2009;42(2):130-5. doi: 10.1159/000196164. Epub 2009 Jan 28.

10. Jurenka JS1. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern Med Rev. 2009 Jun;14(2):141-53.

11.Shehzad A1, Rehman GLee YS. Curcumin in inflammatory diseases. Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):69-77. doi: 10.1002/biof.1066. Epub 2012 Dec 22.

12. Gukovsky I1, Reyes CNVaquero ECGukovskaya ASPandol SJ. Curcumin ameliorates ethanol and nonethanol experimental pancreatitis. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2003 Jan;284(1):G85-95

13. Zhong K1. Curcumin Mediates a Protective Effect Via TLR-4/NF-κB Signaling Pathway in Rat Model of Severe AcutePancreatitis. Cell Biochem Biophys. 2015 Sep;73(1):175-80. doi: 10.1007/s12013-015-0664-y.

14. Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9. 


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.