Η ασφαλής χρήση της κουρκουμίνης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Η κουρκουμίνη είναι μια λιποφιλική φαινολική ουσία με χαρακτηριστικό κιτρινοπορτοκαλί χρώμα, που εξάγεται από το ρίζωμα του φυτού κουρκουμάς  (Curcuma longa).

Η ξηρή σκόνη του κουρκουμά χρησιμοποιείται, εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην καθημερινή διατροφή των κατοίκων, πολλών χωρών της Ασίας.

Η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται ως φυσική χρωστική στη διατροφολογία (E100) και τη βιομηχανία τροφίμων.

Η κουρκουμίνη είναι το δραστικότερο συστατικό του καρυκεύματος κάρρι (curry) και επιδεικνύει  σημαντικό αριθμό ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό βιολογικών και φαρμακολογικών δραστηριοτήτων.

Έχει ανακαλυφθεί ότι η κουρκουμίνη δρα κατά πολλαπλών μοριακών και κυτταρικών στόχων και γιαυτό χαρακτηρίζεται ως πολυδύναμη ουσία.

Έχει αποδειχτεί ότι, η κουρκουμίνη υπεισέρχεται στην παθοφυσιολογία του καρκίνου,  του σακχαρώδη διαβήτη, τις νόσους του καρδιαγγειακού και του  νευρικού συστήματος, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα,  νόσος του Αlzheimer και του Parkinson, οστεοαρθρίτιδα, κλπ.

Η κουρκουμίνη δρα ως ισχυρή αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική ουσία. Ασκεί ανοσοτροποποιητική, προαποπτωτική, αντιαγγειογενετική, αντικαρκινική και αντιμεταστατική δράση και προλαβαίνει τη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων, όπως αυτό έχει αποδειχτεί σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων και σε πειραματόζωα [1]

Παρά τα θαυμάσια αποτελέσματα της κουρκουμίνης που αποδείχτηκαν εργαστηριακά και σε πειραματόζωα, εν τούτοις η χρησιμοποίησή της από τους ανθρώπους για την πρόληψη ή αντιμετώπιση νοσημάτων βρίσκει σοβαρούς περιορισμούς, λόγω της πτωχής απορροφητικότητας και διαθεσιμότητάς της, όταν χορηγείται από το στόμα, υπό μορφή σκόνης που περιέχεται σε κάψουλες [2].

Η κουρκουμίνη βιοσχηματίζεται κυρίως στο ήπαρ προς διυδροκουρκουμίνη και τετραϋδροκουρκουμίνη. Αυτοί οι μεταβολίτες μεταρέπονται σε γλυκουρονιδοποιημένες ενώσεις.

Τα γλυκουρονίδια της κουρκουμίνης, της διϋδροκουρκουμίνης και τετραϋδροκουρκουμίνης είναι οι κύριου μεταβολίτες στα πειραματόζωα και τους ανθρώπους [3].

Η κουρκουμίνη έχει πτωχή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα, όταν λαμβάνεται από το στόμα

Έχει βρεθεί ότι, στους ανθρώπους η κουρκουμίνη, όταν λαμβάνεται από το στόμα, λόγω του ταχύτατου βιομετασχηματισμού της στο ήπαρ και το εντερικό τοίχωμα, δημιουργεί  μικρές συγκεντρώσεις της στο αίμα και τους ιστούς του σώματος [4].

Οι μέγιστες συγκεντρώσεις της κουρκουμίνης στο πλάσμα του αίματος των ανθρώπων, ακόμη και όταν προσλάβουν πολύ υψηλές δόσεις της τάξεως των 10 or 12 g  παραμένουν πολύ χαμηλές (<160 nmol/L) [5].

Αυτό εξηγεί το γιατί οι καθημερινά διατρεφόμενοι με τροφές στις οποίες προστίθεται κουρκουμίνη δεν επιδεικνύουν οποιαδήποτε τοξική αντίδραση.

Αποδείξεις για την ατοξικότητα της κουρκουμίνης

Σε περισσότερες από μια δωδεκάδα κλινικές μελέτες Φάσης Ι και Φάσης 2, που  έχουν περιλάβει την κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη είναι ασφαλής και καλώς ανεκτή.

Σε 3 κλινικές μελέτες , που χρησιμοποιήθηκαν δόσεις  κουρκουμίνης μέχρι 12 γραμμάρια/ημερησίως δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες παρενέργειες [6, 7, 8].

Σε μία από αυτές τις μελέτες, σε 25 ασθενείς με προκακοήθεις και κακοήθεις, άλλά όχι με πρόωρες διηθητικές βλάβες χορηγήθηκαν 500 mg έως 12.000mg ή 12 γραμμάρια ημερησίως, ξεκινώντας από τα 500mg /ημερησίως και αυξάνοντας τη δόση μέχρι τα 12 γραμμάρια ημερησίως, επί τρεις συνεχόμενους μήνες, χωρίς να προκληθεί οποιαδήποτε τοξικότητα [7].

Παρατηρήθηκε ότι χορήγηση κουρκουμίνης σε δόση  8,000 mg/ημερησίως επέδειξε ελάχιστες τοξικότητες. Επίσης, παρατηρήθηκε ιστολογική βελτίωση των βλαβών σε 7 ασθενείς, ενώ 2 ασθενείς ανέπτυξαν πραγματική κακοήθεια παρά τη θεραπεία [7].

Σε μιαν άλλη μελέτη χορήγησης κλιμακωτά αυξανόμενης δόσης κουρκουμίνης από 500mg  έως τα 12,000 mg/ημερησίως δεν επιδείχτηκε τοξικότητα [8].

Η χορήγηση μιας μεγάλης δόσης μέχει 12 γραμμαρίων ημερησίως είναι εξαιρετικά ανεκτή. Μεγαλύτερες δόσεις κουρκουμίνης από το στόμα δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν, όχι για λόγους τοξικότητας, αλλά δεν είναι ανεκτή πλέον η λήψη τόσο μεγάλης δόσης εκ μέρους των ασθενών [7].  

Επιλογή της πιο ευαπορρόφητης μορφής κουρκουμίνης

Η παρασκευή καψουλών μικκυλιοποιημένης υγρής κουρκουμίνης με την τεχνική NovaSOL® Curcumin, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με την εμπορική ονομασία Curcugkel έλυσε αυτό το πρόβλημα της ανάγκης λήψης μεγάλων δόσεων φυσικής κουρκουμίνης (8-12 γραμμάρια ημερησίως) προκειμένου η κουρκουμίνη να επιδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματά της για την υγεία.

Κάθε κάψουλα Curcugkel περιέχει 670mg NovaSOL® Curcumin, που αντιστοιχεί σε 36 mg καθαρής κουρκουμίνης ή 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης.

Η δοσολογία της Curcugkel είναι μία κάψουλα ημερησίως μετά το φαγητό ή ανάλογα με την περίπτωση τη δόση την καθορίζει ο θεράπων ιατρός. Χορηγείται στους υγείς ενήλικους για λόγους προληπτικής ιατρικής μια κάψουλα ημερησίως, επί τρείς μήνες. Οι ασθενείς με διάφορες ασθένειες μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες τους, παίρνοντας κουρκουμίνη συμβουλευόμενοι πάντοτε τον θεράποντα γιατρό τους.

 

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Schiborr C1, Kocher ABehnam DJandasek JToelstede SFrank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantlyincreased in healthy humans and differs between sexes. . Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

2.Kurita, T., Makino, Y.,Novel curcumin oral delivery systems.Anticancer Res. 2013, 33,2807–2821. PubMed |

3.Pan, M. H., Huang, T. M.,Lin, J. K.,Biotransformation of curcumin through reduction and glucuronidation in mice.Drug Metab. Dispos. 1999,27, 486–494.

4.Ringman, J. M., Frautschy, S. A., Teng, E., Begum, A. N. et al., Oral curcumin for Alzheimer's disease: tolerability and efficacy in a 24-week randomized, double blind, placebo-controlled study.

5.Vareed, S. K., Kakarala, M.,Ruffin, M. T., Crowell, J. A.et al., Pharmacokinetics of curcumin conjugate metabolites in healthy human subjects. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 2008, 17, 1411–1417. CrossRef |PubMed |CAS |

6. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Planta Med. 1998 May; 64(4):353-6. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. [PubMed] [Ref list]

7 . Lao CD, Ruffin MT 4th, Normolle D, Heath DD, Murray SI, Bailey JM, Boggs ME, Crowell J, Rock CL, Brenner DE. Dose escalation of a curcuminoid formulation. BMC Complement Altern Med. 2006 Mar 17; 6():10.[PubMed] [Ref list]

8. Cheng AL, Hsu CH, Lin JK, Hsu MM, Ho YF, Shen TS, Ko JY, Lin JT, Lin BR, Ming-Shiang W, Yu HS, Jee SH, Chen GS, Chen TM, Chen CA, Lai MK, Pu YS, Pan MH, Wang YJ, Tsai CC, Hsieh CY Phase I clinical trial of curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high-risk or pre-malignant lesions. Anticancer Res. 2001 Jul-Aug; 21(4B):2895-900. [PubMed] [Ref list]


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.