Αλκοολισμός: Αντιμετώπιση της οξείας δηλητηρίασης από οινοπνευματώδη ποτά με κουρκουμίνη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel



  Περίληψη άρθρου

Αλκοολισμός: Αντιμετώπιση της οξείας δηλητηρίασης από οινοπνευματώδη ποτά με κουρκουμίνη©



Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας οινοπνευματωδών ποτών  είναι πολύ επικίνδυνη, διότι προκαλεί οξεία δηλητηρίαση από οινόπνευμα, που αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να καταλήξει στο μοιραίο.

Η αλόγιστη και υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού οδηγεί στον

αλκοολισμό, προς τον οποίο είναι προδιατεθειμένα ορισμένα άτομα. Επίσης ορισμένες απόπειρες αυτοκτονίας γίνονται με την υπερβολική λήψη οινοπνεύματος [1, 2].

Συνήθως ο αλκοολισμός ξεκινάει από την εφηβική ηλικία, όταν μέσα στα πλαίσια των ‘’νεανιευμάτων ‘’ οι έφηβοι μεθούν και μερικοί από αυτούς καταλήγουν στο να αναπτύσσουν ψυχική και σωματική εξάρτηση από το οινόπνευμα [3].

Η οξεία δηλητηρίαση από οινόπνευμα μπορεί να προκαλέσει καταστολή της αναπνευστικής λειτουργίας, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και οξεία καρδιοκυκλοφορική ανεπάρκεια.

Το μεθύσι συνοδεύεται από διανοητική σύγχυση, αδυναμία βαδίσεως , πτώσεις στο έδαφος, εμέτους, αργή και ανώμαλη αναπνοή, πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, σπασμούς, απώλεια των αισθήσεων και εγκεφαλική βλάβη [4].

Εκτός από την οξεία μέθη από υπερκατανάλωση κάποιου οινοπνευματώδους ποτού, οξεία δηλητηρίαση προκαλείται και από τη λήψη οποιασδήποτε άλλης αλκοόλης, που χρησιμοποιήθηκε κατά τύχη ή φια λόγους αυτοκτονίας. Διάφορες αλκοόλες περιέχουν τα διαλυτικά, τα χρώματα, τα αντιψυκτικά, οι λοσιόν, απορρυπαντικά. Ακόμη και η μικρή κατανάλωση κάποιου από τα παραπάνω προϊόντα μπορεί να προκαλέσει αλκοολική δηλητηρίαση [5].

Επειδή το οινόπνευμα απορροφάται ταχύτατα από το πεπτικό σύστημα επιβάλλεται η γνώση της περιεκτικότητα του κάθε αλκοολούχου ποτού σε οινόπνευμα. Για το κρασί σήμερα ισχύει η δόση των δύο ποτηριών του κρασιού για τους άνδρες και του ενός ποτηριού του κρασιού για τις γυναίκες. Η καθημερινή κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας, μπορεί να δράσει τοπικά και μακροχρονίως συμβάλει στην ανάπτυξη του αλκοολισμού.

Η οξεία δηλητηρίαση από τη λήψη κάποιου οινοπνευματώδους ποτού χρειάζεται άμεση χορήγηση οξυγόνου, παρακολούθηση των ζωτικών σημείων (αναπνοή, καρδιακή λειτουργία), αντιμετώπιση και πρόληψη των αναπνευστικών προβλημάτων, η πρόληψη της πνιγμονής από την εισρόφηση εμεσμάτων και χορήγηση επαρκών ποσοτήτων υγρών, ενδοφλεβίως, στάγδην, για να προληφθεί η αφυδάτωση. Οποιοδήποτε άτομο υποστεί οξεία δηλητηρίαση από οινοπνευματώδες ποτό ή οποιοσδήποτε μεθύσει έντονα πρέπει να μεταφέρεται στα επείγοντα νοσοκομείου.

Εκτός από την κλασσική θεραπευτική αντιμετώπιση κάποιου μεθυσμένου ή μεθυσμένης με συμβατικά ιατρικά μέσα, σε πολυάριθμες μελέτες περιγράφονται τα ευεργετικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης στην να αποτοξίνωση του οργανισμού από τοξικές χημικές ουσίες, περιλαμβανομένου και του οινοπνεύματος.

Η ευεργετική δράση της κουρκουμίνης στην οξεία δηλητηρίαση από κάποιο οινοπνευματώδες ποτό.

Είναι γνωστή η αποτοξινωτική δράση του κουρκουμά, από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο κουρκουμάς είναι η σκόνη του αποξηραμένου ριζώματος του τροπικού φυτού Curcuma longa. Κύριο συστατικό του κουρκουμά στον οποίο οφείλονται και οι πολλαπλές δράσεις του, είναι η κουρκουμίνη.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ευρύτατα στην καθημερινή διατροφή, κυρίως των Ινδών , αλλά και άλλων λαών.

Στη συμπληρωματική ιατρική χρησιμοποιείται η κουρκουμίνη, διότι ο κουρκουμάς είναι δυσαπορρόφητος και πρέπει να ληφθούν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες, όπου ενδείκνυται να χορηγηθεί [6].

Γιαυτό αντί του κουρκουμά χρησιμοποιείται η κουρκουμίνη. Επειδή όμως και η κουρκουμίνη επιδεικνύει πτωχή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα, έχει βρεθεί ότι η λήψη υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης  [Curcugkel]σε μικρές δόσεις μπορεί να εξασφαλίσει συγκεντρώσεις κουρκουμίνης στο αίμα όλο το εικοσιτετράωρο [7].

Τόσον ο κουρκουμάς, όσο και η κουρκουμίνη είναι ασφαλή, όταν χρησιμοποιούνται στη σωστή δοσολογία.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΣΚΕΙ Η ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ

Η κουρκουμίνη δρα ευεργετικά στην οξεία δηλητηρίαση από οινόπνευμα, διότι δρα με πολλαπλούς τρόπους, παρεμβαίνοντας στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας πολυάριθμων βιοχημικών οδών. Οι κύριες δράσεις της κουρκουμίνης στην οξεία δηλητηρίαση από οινόπνευμα οφείλονται στις ακόλουθες ιδιότητές της.

Ο κουρκουμίνη είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι αποδεδειγμένες. Η κουρκουμίνη επιδεικνύει ισχυρή ηπατοπροστατευτική δράση και γι΄αυτό το λόγο προλαβαίνει το οξειδωτικό στρες του ήπατος, που προκαλείται από το οινόπνευμα.

Η οξεία δηλητηρίαση από οινόπνευμα  μπορεί να οδηγήσει σε λιπιδιακή υπεροξείδωση, δηλαδή προκαλεί κυτταρική και ιστική βλάβη, που συμβάλλει στην αύξηση του οξειδωτικού στρες.

Οι αντιοξειδωτικές δράσεις της κουρκουμίνης αποδίδονται  στην αύξηση της βιολογικής δραστηριότητας, που προκαλεί η κουρκουμίνη, στην γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη είναι ισχυρή φυσική αντιοξειδωτική ουσία που ελαττώνει την λιπιδιακή υπεροξείδωση και γι’αυτό προλαβαίνει την ηπατική βλάβη, που προκαλεί τον οινόπνευμα. Έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη προλαβαίνει την τις αρνητικές δράσεις της χρόνιας χρήσης οινοπνεύματος και των υψηλών δόσεων των ω-3πολυακόρεστων λιπαρών οξέων [8].

Έχει βρεθεί επίσης ότι ένα συνθετικό ανάλογο της κουρκουμίνης, που χρησιμοποιήθηκε σε μια μελέτη περιορισμού της λιπιδιακής υπεροξείδωσης βελτίωσε την αντιοξειδωτική κατάσταση, αναστρέφοντας το οξειδωτικό στρες, που οφειλόταν στις υψηλές συγκεντρώσεις οινοπνεύματος και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων [9].

Συμπέρασμα: Η κουρκουμίνη αυξάνει την αντιοξειδωτική άμυνα και βοηθάει στην αποτοξίνωση των ατόμων με προβλήματα, που δημιουργεί η εξάρτηση από το οινόπνευμα (αλκοολισμός) [10].

Παγκρεατοπροστατευτική  και εγκεφαλοπροστατευτική δράση της κουρκουμίνης

Η υπερβολική κατανάλωση κάποιου οινοπνευματώδους ποτού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα) και του εγκεφάλου (νευροφλεγμονή) [11].

Έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που αποκλείουν την έκφραση του πυρηνικού παράγοντα κάπα βήτα  και μειώνουν τη βιολογική δράση (υπορρυθμίζουν)  τα επίπεδα των κυτταροκινών που ευθύνονται για τη φλεγμονή, που επίσης η δηλητηρίαση από οινόπνευμα στο  ήπαρ.

Επίσης έχει βρεθεί με πειραματικές μελέτες ότι η κουρκουμίνη καταστέλλει την έκφραση του ειδικού μικρο RNA και τις κυτταροκίνες που είναι χημικοί μεσολαβητές της φλεγμονής.

Συμπέρασμα: Η κουρκουμίνη , που είναι το κύριο συστατικό της σκόνης του κουρκουμά εξ αιτίας των ισχυρών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει αναστέλλει την έκφραση των μικρο- RNAs και των κυτταροκινών που προκαλούν τη φλεγμονή στο πάγκρεας και το ήπαρ και άλλους ιστού, μετά από κατάχρηση οινοπνεύματος.

Η κουρκουμίνη δρα αποτοξινωτικά

Η οξεία δηλητηρίαση από οινόπνευμα ή απλούστερα η λήψη μιας υπερβολικής ποσότητας κάποιου οινοπνευματώδους ποτού, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θεραπευτικά μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στους ιστούς και τα όργανα του σώματος, όπως το πάγκρεας, το ήπαρ και ο εγκέφαλος. Γιαυτό επιβάλλεται η άμεση και ταχεία αποτοξίνωση του σώματος από το οινόπνευμα.

Έχει βρεθεί ότι οι φυσιολογικά υπάρχοντες μηχανισμοί αποτοξίνωσης του ανθρωπίνου σώματος υποβοηθούνται από την κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει αποδεδειγμένη εργαστηριακά και πειραματικά ηπατοπροστατευτική δράση. Το οινόπνευμα ή αιθανόλη  έχει χρησιμοποιηθεί πειραματικά ως ηπατοτοξίνη και η κυτταροτοξικότητά της  υπολογίζεται ποσοτικά  από την απελευθέρωση γαλακτικής αφϋδρογενάσης 

Το οινόπνευμα προκαλεί την απελευθέρωση 3.5 φορές μεγαλύτερης ποσότητας  γαλακτικής αφυδρογενάσης και διπλάσια λιπιδιακή υπεροξείδωση  στα ηπατοκύττρα, σε σύγκριση με ηπατοκύττρα που δεν καλλιεργήθηκαν με οινόπνευμα. Το φαινόμενο αυτό περιορίζεται σημαντικά από την παρουσία μικρών ποσοτήτων κουρκουμίνης.

Έχει βρεθεί επίσης ότι η αιθανόλη αυξάνει η δραστηριότητα των φυσικών αντιοξειδωτικών ενζύμων, σε καλλιέργειες  ηπατοκυττάρων, δηλαδή του υπεροξειδίου της δισμουτάσης [superoxide dismutase], της  καταλάσης και της  υπεροξειδάσης. Όταν όμως όταν, στα  ηπατοκύτταρα, που καλλιεργούνταν με αιθανόλη προστέθηκε κουρκουμίνη, τα επίπεδα των φυσικών αντιοξειδωτικών ενζύμων διατηρήθηκαν χαμηλά,

Το γεγονός ότι περιορίζεται σημαντικά η απελευθέρωση των φυσικών αντιοξειδωτικών ενζύμων  μαζί με τη λιπιδιακή υπεροξείδωση  και ταυτόχρονα διατηρείται χαμηλή η δραστηριότητα των εν λόγω ενζύμων  δείχνει ότι η κουρκουμίνη λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της  ελαττώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την αιθανόλη και προστατεύονται τα ηπατοκύτταρα in vitro [12, 13].

Νευροπροστατευτική δράση της κουρκουμίνης στην οξεία δηλητηρίαση από οινόπνευμα

Τα άτομα που μεθούν, μετά από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, αλλά και τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό παθαίνουν νευροφλεγμονή και βλάβη του εγκεφάλου. Η κουρκουμίνη μέσω της πολυδύναμης δράσης της μπορεί και προστατεύει τα νευρωνικά κύτταρα και προλαβαίνει την εγκεφαλική βλάβη.

Είναι γνωστό από το 2008 ότι η κουρκουμίνη δρα ηπατοπροστατευτικά στις περιπτώσεις οξείας δηλητηρίασης από οινόπνευμα μέσω της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης της. Η κουρκουμίνη προστατεύει από την αλκοολοπροκαλούμενη ηπατοπάθεια στους επίμυες, αναστέλλοντας την έκφραση των γονιδίων, που εξαρτώνται από τον  παράγοντα NF-kappa B [14].

Είναι επίσης γνωστό ότι η φυσική σκόνη κουρκουμίνης, αν και είναι δυσαπορρόφητη από το έντερο, ακόμη και αυτές οι μικρές της ποσότητες, που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά, προστατεύοντας τους ιστούς από την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί η δηλητηρίαση από το οινόπνευμα [15].

Η νευροπροστατευτική δράση της κουρκουμίνης στις βλάβες του εγκεφάλου από τη δηλητηρίαση με οινόπνευμα έχει αποδειχτεί σε πειραματόζωα από το 1999. Η έρευνα έδειξε ότι η κουρκουμίνη ελαττώνει την λιπιδιακή υπεροξείδωση των λιπιδίων του εγκεφάλου και αυξάνει τα επίπεδα της φυσικής αντιοξειδωτικής ουσίας γλουταθειόνης.

Συνεπεία των ανωτέρω η  κουρκουμίνη βρέθηκε ότι είναι ικανή να προλάβει την εγκεφαλική βλάβη που μπορεί να προκληθεί σε επίμυες μέσω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και λιπιδομειωτικής δράσης της.

Συμπέρασμα: Οι ποικίλες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν αποδείξει το νευροπροστατευτικό ρόλο της κουρκουμίνης στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νόσων. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης  και η ικανότητά της να αναστέλλει τη λιπιδιακή υπεροξείδωση προλαβαίνουν τις εγκεφαλικές βλάβες που μπορεί να προκληθούν από δηλητηρίαση με οινόπνευμα.

Η κουρκουμίνη βελτιώνει  τη γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου

Η οξεία δηλητηρίαση από τη λήψη κάποιου οινοπνευματώδους ποτού ή ο χρόνιος αλκοολισμός επηρεάζουν αρνητικά τη γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου. Η οξεία δηλητηρίαση με οινόπνευμα επηρεάζει τη γνωσιακή λειτουργία των υγιών ατόμων. Παρά τούτο οι έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση κουρκουμίνης  βελτιώνει σημαντικά τη γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου [16].

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα η συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμίνης ελαττώνει τα επίπεδα της μαλονδιαλδεϋδης του εγκεφάλου και αυτό έχει ως επακόλουθο τη βελτίωση των γνωσιακών λειτουργιών [17, 18].

Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της κουρκουμίνης  ελαττώνονται   σημαντικά η ανεβασμένη σημαντικά λιπιδιακή υπεροξείδωση, που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γνωσιακής διαταραχής [19].

Συμπέρασμα: Η χρόνια λήψη κουρκουμίνης βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία, διότι ελαττώνει τα επίπεδα της μαλονδιαλδεϋδης και προλαβαίνει το οξειδωτικό στρες των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό είναι απαραίτητο για την πρόληψη της γνωσιακής διαταραχής που συνοδεύει  τη γνωσιακή λειτουργία των πασχόντων από δηλητηρίαση από οινόπνευμα.

Η κουρκουμίνη προστατεύει το γαστρικό βλεννογόνο

Το οινόπνευμα  προκαλεί ερεθισμό του βλεννογόνου του στομάχου, ιδίως όταν πίνεται σε μεγάλες ποσότητες και ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Μεταξύ των αιτίων πρόκλησης του έλκους του στομάχου είναι και η υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών ποτών.

Ο βασικός παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησης έλκους του στομάχου είναι η δημιουργία ανισορροπίας  μεταξύ μερικών ενδογενών επιθετικών παραγόντων (υδροχλωρικό οξύ, πεψίνη, αναγωγή χολής, λευκοτριένια και ελεύθερες ρίζες οξυγόνου) και προστατευτικών παραγόντων, όπως η λειτουργία του φραγμού βλέννης-διττανθρακικού, τα επιφανειακώς δρώντα φωσφολιποειδή, προσταγλανδίνες, η αιματάρδευση του γαστρικού βλεννογόνου, η ανανέωση και η μετανάστευση των κυττάρων του γαστρικού βλεννογόνου, τα ενζυματικά και μη ενζυματικά αντιοξειδωτικά και μερικοί αυξητικοί παράγοντες [20, 21].

Τα γαστρικά έλκη που προκαλεί το οινόπνευμα μπορεί να χαρακτηρίζονται  από απελευθέρωση ποικίλων ενδιάμεσων χημικών μεσολαβητών , όπως η λιποξυγενάση, ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και κυτταροκίνες. Σε διάφορες έρευνες έχει βρεθεί  ότι η χορήγηση οινοπνεύματος  προκαλεί επιδείνωση της κατάστασης   του γαστρικού βλεννογόνου , αυξάνοντας τη διήθησή του με ουδετερόφιλα λευκά αιμοσφαίρια, πράγμα που καθυστερεί τη διαδικασία της επούλωσης των εξελκουμένων γαστρικών ιστών [22, 23].

Επιπλέον, το οινόπνευμα παράγει αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κυτταρικό θάνατο μέσω κυτταροτοξικών αποτελεσμάτων και βλάβη των ιστών [24].

Έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη επιδεικνύει γαστροπροστατευτική δράση και μπορεί να βελτιώσει τα αρνητικά αποτελέσματα της δράσης του οινοπνεύματος στο στομάχι. H αντιελκωτική δραστηριότητα  της κουρκουμίνης οφείλεται στην αντιοξειδωτική δράση της [25].

Συμπέρασμα: Η κουρκουμίνη μέσω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της συμβάλλει στην προστασία του στομάχου, τόσο στα υγιή άτομα, όσο και στις περιπ[τώσεις δηλητηρίασης από οινόπνευμα.

Ηπατοροστατευτική δράση της κουρκουμίνης

Η χρόνια κατανάλωση οινοπνευμαρτωδών ποτών οδηγεί στη δημιουργία ηπατοστεάτωσης, που συνοδεύεται από φλεγμονή, νέκρωση, ίνωση και τελικά κίρρωση του ήπατος, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Η κίρρωση  είναι μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στην ανεπτυγμένες χώρες της γης [26].

Η αιθανόλη ή οινόπνευμα, κυρίως μέσω της αλκοολικής αφυδρογονάσης  οξειδώνεται προς ακεταλδϋδη και υδροξυλικές ρίζες, που οδηγούν στη δημιουργία  ελευθέρων ριζών.

Η κουρκουμίνη, που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητες  προλαβαίνει την πρόκληση ηπατικής βλάβης από το οινόπνευμα ή από τετραχλωράνθρακα, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση του σηματοδοτικού καταρράκτη του  NFκB  και την επακόλουθη δημιουργία προφλεγμονωδών κυτταροκινών, χημειοκινών, κυκλοξυγενάσης-2  (COX-2), και της προκλητής συνθάσης του νιτρικού οξειδίου  [inducible nitric oxide synthase (iNOS)]  σδτα κύτταρα του  Kupffer στο ήπαρ [27, 28].

Σ’ ένα μεγάλο αριθμό μελετών πειραματικών βλαβών του ήπατος αναφέρεται ότι, η κουρκουμίνη μπορεί να περιορίσει την υπεροξείδωση των λιπιδίων και τη χοληστερόλη [29, 30, 31].

Επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος κουρκουμίνης στα άτομα με οξεία δηλητηρίαση από οινόπνευμα και στους αλκοολικούς

Επειδή η απλή σκόνη κουρκουμίνης είναι δυσαπορρόφητη και για να δράσει πρέπει να χορηγηθούν 8-12 γραμμάρια κουρκουμίνης ημερησώς, επιλέγεται η χορήγηση υγρής μικκυλιακής; κουρκουμίνης που φέρεται σε μαλακές κάψουλες και κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel. Συνήθως αρκεί μια κάψουλα ημερησίως επί δύο μήνες.



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Sang-Wook Yi, Myoungjee Jung, Heejin Kimm, Jae-Woong Sull, Eunsook Lee, Kwang Ok Lee, Heechoul Ohrr. Usual alcohol consumption and suicide mortality among the Korean elderly in rural communities: Kangwha Cohort Study. J Epidemiol Community Health. 2016 Aug; 70(8): 778–783. Published online 2016 Feb 17.

2.Suicidal ideation, suicide attempts, and psychological distress among intoxicated adolescents in the pediatric emergency department. Puuskari V, Aalto-Setälä T, Komulainen E, Marttunen M. Nord J Psychiatry. 2017 Nov 10:1-8. doi: 10.1080/08039488.2017.1400099.

3.Grüne B, Piontek D, Pogarell O, Grübl A, Groß C, Reis O, Zimmermann US, Kraus L. Acute alcohol intoxication among adolescents-the role of the context of drinking. Eur J Pediatr. 2017 Jan;176(1):31-39. doi: 10.1007/s00431-016-2797-4. Epub 2016 Nov 12

4.Menecier P, Rotheval L. [Alcohol intoxication in old age].Soins Gerontol. 2017 Jan - Feb;22(123):21-24. doi: 10.1016/j.sger.2016.11.004.

5.Kenneth McMartin, Dag Jacobsen, Knut Erik Hovda. Antidotes for poisoning by alcohols that form toxic metabolites. Br J Clin Pharmacol. 2016 Mar; 81(3): 505–515. Published online 2016 Jan 4. doi: 10.1111/bcp.12824

6.Sharma RA, McLelland HR, Hill KA, Ireson CR, Euden SA, Manson MM, et al. Pharmacodynamic and pharmacokinetic study of oral Curcuma extract in patients with colorectal cancer. Clin Cancer Res.2001;7:1894–900. [PubMed]

7.Schiborr C, Kocher, A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol. Nutr. Food Res. 2014, 0, 1–12

8. Ravi Varatharajalu, Mamatha Garige, Leslie C. Leckey, Karina Reyes-Gordillo, Ruchi Shah, M. Raj Lakshman. Protective Role of Dietary Curcumin in the Prevention of the Oxidative Stress Induced by Chronic Alcohol with respect to Hepatic Injury and Antiatherogenic Markers.

Oxid Med Cell Longev. 2016; 2016: 5017460. Published online 2016 Jan 5. doi: 10.1155/2016/5017460

9.Pyun CW, Kim JH, Han KH, Hong GE, Lee CH. In vivo protective effects of dietary curcumin and capsaicin against alcohol-induced oxidative stress.Biofactors. 2014 Sep-Oct;40(5):494-500. doi: 10.1002/biof.1172. 

10.Varatharajalu R, Garige M, Leckey LC, Reyes-Gordillo K, Shah R, Lakshman MR. Protective Role of Dietary Curcumin in the Prevention of the Oxidative Stress Induced by ChronicAlcohol with respect to Hepatic Injury and Antiatherogenic Markers. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:5017460. doi: 10.1155/2016/5017460. 

11.Yu WG, Xu G, Ren GJ, Xu X, Yuan HQ, Qi XL, Tian KL. Preventive action of curcumin in experimental acute pancreatitis in mouse.

Indian J Med Res. 2011 Nov;134(5):717-24. doi: 10.4103/0971-5916.91009.

12Naik RS, Mujumdar AM, Ghaskadbi S.  Protection of liver cells from ethanol cytotoxicity by curcumin in liver slice culture in vitro. J Ethnopharmacol. 2004 Nov;95(1):31-7.

13.Bao WLi KRong SYao PHao LYing CZhang XNussler ALiu L. Curcumin alleviates ethanol-induced hepatocytes oxidative damage involving heme oxygenase-1 induction. J Ethnopharmacol. 2010 Mar 24;128(2):549-53. doi: 10.1016/j.jep.2010.01.029. Epub 2010 Jan 18.

14.Nanji AA, Jokelainen K, Tipoe GL, Rahemtulla A, Thomas P, Dannenberg AJ

Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2003 Feb; 284(2):G321-7.[PubMed] [Ref list]

15.Neuroprotective role of curcumin from curcuma longa on ethanol-induced brain damage.

Rajakrishnan V, Viswanathan P, Rajasekharan KN, Menon VP

Phytother Res. 1999 Nov; 13(7):571-4.[PubMed] [Ref list]

16.Rainey-Smith SR, Brown BM, Sohrabi HR, Shah T, Goozee KG, Gupta VB, Martins RN. Curcumin and cognition: a randomised, placebo-controlled, double-blind study of community-dwelling older adults. Br J Nutr. 2016 Jun;115(12):2106-13. doi: 10.1017/S0007114516001203. Epub 2016 Apr 22. Pharmacol Biochem Behav. 2013 Apr;105:76-82. doi: 10.1016/j.pbb.2013.02.002. Epub 2013 Feb 8.

17.Belviranlı M1, Okudan NAtalık KEÖz M. Curcumin improves spatial memory and decreases oxidative damage in aged female rats. Biogerontology. 2013 Apr;14(2):187-96. doi: 10.1007/s10522-013-9422-y. Epub 2013 Apr 23.

18.Sun CYQi SSZhou PCui HRChen SXDai KYTang ML. Neurobiological and pharmacological validity of curcumin in ameliorating memory performance of senescence-accelerated mice. Pharmacol Biochem Behav. 2013 Apr;105:76-82. doi: 10.1016/j.pbb.2013.02.002. Epub 2013 Feb 8.

19.Khurana SJain SMediratta PKBanerjee BDSharma KK.

Protective role of curcumin on colchicine-induced cognitive dysfunction and oxidative stress in rats. Hum Exp Toxicol. 2012 Jul;31(7):686-97. doi: 10.1177/0960327111433897. Epub 2012 Jan 19.

20.Bandyopadhyay D, Biswas K, Bhattacharyya M, Reiter RJ, Banerjee RK. Curr Mol Med. 2001 Sep; 1(4):501-13. Gastric toxicity and mucosal ulceration induced by oxygen-derived reactive species: protection by melatonin. [PubMed] [Ref list]

21Bandyopadhyay D, Biswas K, Bhattacharyya M, Reiter RJ, Banerjee RK. Involvement of reactive oxygen species in gastric ulceration: protection by melatonin. Indian J Exp Biol. 2002 Jun; 40(6):693-705. [PubMed] [Ref list]

22.Ismail IF, Golbabapour S, Hassandarvish P, et al. Gastroprotective activity of Polygonum chinense aqueous leaf extract on ethanol-induced hemorrhagic mucosal lesions in rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2012;2012:9 pages.404012 [PMC free article] [PubMed]

23.Suzuki Y, Ishihara M, Segami T, Ito M. Anti-ulcer effects of antioxidants, quercetin, α-tocopherol, nifedipine and tetracycline in rats. Japanese Journal of Pharmacology. 1998;78(4):435–441. [PubMed]

24.Cheng CL, Koo MWL. Effects of Centella asiatica on ethanol induced gastric mucosal lesions in rats. Life Sciences. 2000;67(21):2647–2653. [PubMed]

25.Jovanovic SV, Boone CW, Steenken S, Trinoga M, Kaskey RB. How curcumin works preferentially with water soluble antioxidants. J Am Chem Soc. 2001 Apr 4; 123(13):3064-8.[PubMed] [Ref list]

26.Mokdad AA, Lopez AD, Shahraz S, Lozano R, Mokdad AH, Stanaway J, Murray CJ, Naghavi M. Liver cirrhosis mortality in 187 countries between 1980 and 2010: a systematic analysis.BMC Med. 2014 Sep 18;12:145. doi: 10.1186/s12916-014-0145-y.

27.Reyes-Gordillo K., Segovia J., Shibayama M., Vergara P., Moreno M. G., Muriel P. Curcumin protects against acute liver damage in the rat by inhibiting NF-κB, proinflammatory cytokines production and oxidative stress. Biochimica et Biophysica Acta. 2007;1770(6):989–996. doi: 10.1016/j.bbagen.2007.02.004. [PubMed][Cross Ref]

28. Nanji A. A., Jokelainen K., Tipoe G. L., Rahemtulla A., Thomas P., Dannenberg A. J. Curcumin prevents alcohol-induced liver disease in rats by inhibiting the expression of NF-κB-dependent genes. The American Journal of Physiology—Gastrointestinal and Liver Physiology. 2003;284(2):G321–G327. doi: 10.1152/ajpgi.00230.2002. [PubMed] [Cross Ref]

29. Lee H.-I., McGregor R. A., Choi M.-S., et al. Low doses of curcumin protect alcohol-induced liver damage by modulation of the alcohol metabolic pathway, CYP2E1 and AMPK. Life Sciences. 2013;93(18-19):693–699. doi: 10.1016/j.lfs.2013.09.014. [PubMed] [Cross Ref]

30.Um M. Y., Hwang K. H., Ahn J., Ha T. Y. Curcumin attenuates diet-induced hepatic steatosis by activating AMP-activated protein kinase. Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology. 2013;113(3):152–157. doi: 10.1111/bcpt.12076. [PubMed] [Cross Ref]

31.Arafa H. M. M. Curcumin attenuates diet-induced hypercholesterolemia in rats. Medical Science Monitor.2005;11(7):BR228–BR234. [PubMed]


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.