Μπορεί η πιπερίνη να αυξήσει αποτελεσματικά την απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel
Η κουρκουμίνη όχι μόνον ρυθμίζει τις ποικίλες βιοχημικές οδούς του ανοσοποιητικού συστήματος, τα σημεία ελέγχου των κυττάρων, την κυτταρική απόπτωση και την αντιοξειδωτική απόκριση, αλλά επίσης και πολυάριθμους ενδοκυτταρικούς στόχους.

Στους στόχους αυτούς περιλαμβάνονται επίσης βιοχημικές οδοί και πρωτεϊνικά μόρια που ελέγχουν την εξέλιξη ενός καρκινικού όγκου.

Πολλές πρόσφατες μελέτες που έχουν γίνει από μείζονες ερευνητικές ομάδες, παγκοσμίως αναφέρουν τη χρήση της κουρκουμίνης ως ενός χημειοπροφυλακτικού συμπληρωματικού μορίου για τη μεγιστοποίηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων και την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων .

Είναι αποδεδειγμένες  οι καρκινοπροφυλακτικές, αντικαρκινικές και αντιμεταστατικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, τόσο σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων, όσο και σε πειραματόζωα [1].

Παρά τούτο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, που αποτελεί το κύριο συστατικό της σκόνης του ξηρού ριζώματος του τροπικού φυτού κουρκουμάς, δεν μπορούν να εκδηλωθούν στους ανθρώπους, όταν η κουρκουμίνη χορηγείται από το στόμα, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις.

Αυτό οφείλεται στο ότι η φυσική σκόνη κουρκουμίνης επιδεικνύει πτωχή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα. Οι ελάχιστες ποσότητες κουρκουμίνης που έχουν απορροφηθεί από το έντερο, όταν αυτή χορηγείται από το στόμα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό εξ αιτίας της πτωχής βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης. Η πτωχή βιοδιαθεσιμότητα οφείλεται στον ταχύ μεταβολισμό της στο ήπαρ και στο εντερικό τοίχωμα.

Το πρόβλημα της πτωχής βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης αντιμετωπίστηκε, είτε ενισχύοντας την απορρόφηση της κουρκουμίνης, συγχορηγώντας την μαζί με κάποια άλλη ουσία, που αυξάνει την απορροφητικότητά της από το έντερο, είτε με τροποποίηση του μορίου της κουρκουμίνης με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας [2].

Η πρώτη ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση της απορροφητικότητας της κουρκουμίνης ήταν η πιπερίνη, η οποία αυξάνει την απορροφητικότητα της κουρκουμίνης κατά 2000% , τόσο στα ζώα, όσο και στους ανθρώπους, χωρίς παρενέργειες [3].

Η πιπερίνη διευκολύνει τη μεταβολική μεταφορά της κουρκουμίνης. Η διευκόλυνση αυτή αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης μέσω παρεμβολής της πιπερίνης στις στιβάδες της κουρκουμίνης, τόσο τη δημιουργία ενδομοριακών δεσμών υδρογόνου, όσο και μέσω της αναστολής της δράσης ενζύμων που προκαλούν τη γλυκουρονοποίηση της κουρκουμίνης [4]

Η περιεκτικότητα σε πιπερίνη του πιπεριου κυμαίνεται από 2% έως 7.4% [5].

Δεν έχουν γίνει συγκριτικές έρευνες, αν η πιπερίνη του μαύρου πιπεριού ευνοεί περισσότερο ή λιγότερο την απορρόφηση της κουρκουμίνης από το έντερο. Στις υπάρχουσες δημοσιεύσεις τα αποτελέσματα αλληλοσυγκρούονται.
Παρά ταύτα η πιπερίνη του μαύρου πιπεριού έχει καθιερωθεί να συγχορηγείται μαζί με την απλή σκόνη κουρκουμίνης και τούτο διότι υπάρχουν περισσότερες δημοσιεύσει που περιγράφουν τη συγχορήγηση κουρκουμίνης με πιπερίνη μαύρου, παρά με άσπρου πιπεριού.

Επειδή και η συγχορήγηση πιπερίνης και κουρκουμίνης αυξάνει την απορροφητικότητα της κουρκουμίνης κατά 2000%, το ποσοστό αυτό θεωρείται ανεπαρκές και χρειάζεται να χορηγηθούν πολύ μεγάλες δόσεις κουρκουμίνης που δεν είναι ανεκτές από τους ασθενείς. Ευτυχώς με τις πρόσφατες εξελίξεις της νανοτεχνολογίας έχουν επινοηθεί νέοι τρόποι χορήγησης, που βελτιώνουν σημαντικά τόσο την απορρόφηση , όσο και τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης [6].

Στους τρόπους αυτούς περιλαμβάνονται τα νανοσωματίδια κουρκουμίνης, που έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιώνεται η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης, που ενώ δεν περιέχει τη διάσπαση και τον περαιτέρω μεταβολισμό, εν τούτοις διαθέτουν ενισχυμένες στοχευτικές ικανότητες [7].

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ποικίλοι τύποι νανοσωματιδίων κουρκουμίνης, που είναι κατάλληλα για την θεραπεία του καρκίνου, όπως τα πολυμερή νανοσωματίδια, λιποσώμια, νανοσωματίδια συμπαγούς λιπιδίου, συνεζευγμένα πολυμερή και τα μικκύλια.

Από όλες αυτές τις μορφές κουρκουμίνης που έχουν επινοηθεί μέχρι σήμερα, η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη  NovaSol®Curcumin, που κυκλοφορεί, ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel, επιδεικνύει απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα κατά 18.500%, μεγαλύτερη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης [8].Μία δε κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες απλής σκόνης κουρκουμίνης.

Η δοσολογία του Curcugkel είναι συνήθως μια κάψουλα ημερησίως, αλλά τροποιείται ανάλογα με την παθολογική αιτία, για την οποία χορηγείται.

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1.Abir Kumar Panda, Dwaipayan Chakraborty, Irene Sarkar, Tila Khan, Gaurisankar Sa. New insights into therapeutic activity and anticancer properties of curcumin. J Exp Pharmacol. 2017; 9: 31–45. Published online 2017 Mar 31. doi: 10.2147/JEP.S70568
2.Suresh D, Srinivasan K. Tissue distribution & elimination of capsaicin, piperine & curcumin following oral intake in rats. Indian J Med Res. 2010 May;131:682-91.
3.Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.
4.Patil VM, Das S, Balasubramanian K. Quantum Chemical and Docking Insights into Bioavailability Enhancement of Curcumin by Piperine in Pepper. J Phys Chem A. 2016 May 26;120(20):3643-53. doi: 10.1021/acs.jpca.6b01434. Epub 2016 May 4.
5.Leila Gorgani et al. Piperine-The Bioactive Compound of Black Pepper: From Isolation to Medicinal Formulations. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. Volume 16, Issue 1
January 2017 , Pages 124–140, First published: 22 November 2016 DOI: 10.1111/1541-4337.12246
6.Patil VM, Das S, Balasubramanian K. Quantum Chemical and Docking Insights into Bioavailability Enhancement of Curcumin by Piperine in Pepper. J Phys Chem A. 2016 May 26; 120(20):3643-53.[PubMed]
7.Pandit RS, Gaikwad SC, Agarkar GA, Gade AK, Rai M. Curcumin nanoparticles: physico-chemical fabrication and its in vitro efficacy against human pathogens.3 Biotech. 2015 Dec; 5(6):991-997. [PubMed]
8.Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.


.

.Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.