Μυική δυστροφία Duchenne και κουρκουμίνη ©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel  Περίληψη άρθρου

Η κουρκουμίνη είναι θεραπευτικά αποτελεσματική κατά της μυικής δυστροφίοας των ποντικών mdx μέσω της καταστολής της δραστηριότητας του NF-kappa BH ανώμαλη ενεργοποίηση του πυρηνικού παράγοντα κάππα Β [nuclear factor kappa B (NF-kappaB)] παίζει πιθανόν ένα σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της μυικής δυστροφίας Duchenne [Duchenne's muscular dystrophy (DMD)]. 
Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mol Cells to 2008 του Pan Y και των συνεργατών (2008) περιγράφεται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της κουρκουμίνης, που είναι ισχυρός  αναστολέας  του NF-kappaB [1],  σε ποντικούς  mdx [2].
Ο  NF-κB είναι ένας προφλεγμονώδης χημικός μεσολαβητής που συμμετέχει στην παραγωγή του ΝΟ κατά το οξειδωτικό στρες και ως εκ τούτου είναι ο παράγοντας κλειδί που συμμετέχει στην παθογένεση της μυικής δυστροφίας Duchenn [3].

Αφού προκάλεσαν στους  ποντικούς  mdx  ένα πειραματικό μοντέλο μυϊκής δυστροφίας Duchenne, τους χορήγησαν ενδοπεριτοναϊκώς κουρκουμίνη, η οποία βελτίωσε στα ποντίκια τη σαρκειλημματική ακεραιότητα και ενίσχυσε  τη μυική τους  ισχύ [2].

Η ιστολογική ανάλυση των μυών των ποντικών αποκάλυψε  ελάττωση των δομικών ελλειμμάτων των μυικών ινιδίων. Η βιοχημική ανάλυση  έδειξε ότι  η δραστηριότητα της κρεατινοκινάσης ή κρεατίνης κινάσης  ήταν ελαττωμένη, ενώ βρέθηκαν ελαττωμένα τα επίπεδα του παράγοντα νέκρωσης όγκου άλφα  [tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha), της ιντερλευκίνης-1 βήτα [interleukin-1 beta (IL-1beta)] και της προκλητής συνθάσης νιτρικού οξειδίου [nitric oxide synthase (iNOS).

Η ανάλυση  EMSA  έδειξε ότι η δραστηριότητα του  NF-kappaB  ήταν επίσης κατεσταλμένη [2].

Από την ανωτέρω έρευνα οι ερευνητές εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι, η κουρκουμίνη είναι θεραπευτικά αποτελεσματική  κατά της μυικής δυστροφίοας των ποντικών   mdx μέσω της καταστολής της δραστηριότητας του   NF-kappa B [2].

Επειδή η κουρκουμίνη είναι μια φυσική ατοξική ουσία που μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας Duchenne
 

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης στους ανθρώπους και τα πειραματόζωα, για να εκδηλωθούν απαιτούν τη δημιουργία επαρκών  συγκεντρώσεις στο αίμα ελεύθερης κουρκουμίνης, όλο το εικοσιτετράωρο, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί τόσο εύκολα, ακόμη κι όταν χορηγούνται ημερησίως οι μέγιστες ανεκτές δόσεις φυσικής σκόνης κουρκουμίνης.

Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε με τη δημιουργία μορφών κουρκουμίνης υψηλότερης απορροφητικότητας βιοδιαθεσιμότητας από τη φυσική σκόνη κουρκουμίνης.

‘Εχει αποδειχτεί ότι η διαλυτοποιημένη  μικκυλιακή μορφή κουρκουμίνης Novasol®Curcumin, που στην Ελλάδα κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel  είναι η πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης, καθόσον,  όπως αποδείχτηκε έχει 18.500%  μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα από τη φυσική σκόνη κουρκουμίνης [4].

Μία κάψουλα Courcugkel ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια ή 16 κάψουλες φυσικής σκόνης κουρκουμίνης των 500mg. Περισσότερα βλέπε: www.curcumin.grκαι CurcugkelTο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Troselj KGKujundzic RN. Curcumin in combined cancer therapy. Curr Pharm Des. 2014;20(42):6682-96.

2.Pan YChen CShen YZhu CHWang GWang XCChen HQZhu MS. Curcumin alleviates dystrophic muscle pathology in mdx mice. Mol Cells. 2008 Jun 30;25(4):531-7. Epub 2008 May 6.

3. Keryn G. Woodman, Chantal A. Coles, Shireen R. Lamandé, Jason D. White. Nutraceuticals and Their Potential to Treat Duchenne Muscular Dystrophy: Separating the Credible from the Conjecture. Nutrients. 2016 Nov; 8(11): 713. Published online 2016 Nov 9. doi: 10.3390/nu8110713

4.Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

 

 


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.