Κουρκουμίνη και αυτοάνοση βαριά μυασθένεια©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel  Περίληψη άρθρου

Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη βαρειά μυασθένεια μέσω της δραστηριότητας διαφόρων ανοσοκυττάρων. Η πιο ευαπορρόφητη μορφή κουρκουμίνης είναι η μικκυλιακή κουρκουμίνη [Curcugkel], που είναι 18.500% πιο ευαπορρόφητη από την απλή σκόνη κουρκουμίνηςΤο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αναπτυχθεί για την προστασία του σώματος από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Συνεπώς οποιαδήποτε απορρύθμιση του  ανοσοποιητικού συστήματος συχνά ακολουθείται από την εισβολή κάποιας λοίμωξης , καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων. 
Η σκλήρυνση κατά πλάκας , ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης τύπου 1, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, μυοκαρδίτιδα, θυρεοειδίτιδα, ραγοειδίτιδα, συστηματικός ερυθυματώδης λύκος  και η βαριά μυασθένεια  είναι ειδικές για όργανο αυτάνοσες νόσοι, που προσβάλουν περισσότερο από το 5% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως.


Εξ αιτίας του γεγονότος  ότι η αιτιολογία των αυτοάνοσων νόσων παραμένει άγνωστη , γίνεται κατανοητό το γιατί ακόμη η θεραπεία τους βρίσκεται υπό εντατική έρευνα, αφού μέχρις σήμερα δεν έχει επινοηθεί φάρμακο θεραπείας ή πρόληψής τους.

Γιαυτό το λόγο οι έρευνες, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς  έχουν στραφεί στη χρησιμοποίηση φυσικών ουσιών, βοτάνων και συμπληρωμάτων διατροφής , που σε πολλές περιπτώσεις έχουν βρεθεί αποτελεσματικά, είναι φθηνά και σχετικώς ασφαλή. Από αυτές τις ουσίες έχει ερευνηθεί εκτεταμένα για τη δράση της στα αυτοάνοσα νοσήματα, η κουρκουμίνη [1].

Η κουρκουμίνη είναι το κύριο συστατικό της σκόνης του ριζώματος του φυτού Κουρκούμη η μακρά (Curcuma longa) ή κουρκουμάς, που φύεται στις τροπικές περιοχές της Ασίας και χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους λαούς των Ινδιών και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ως θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση ποικίλων παθολογικών καταστάσεων.

Σήμερα πλέον έχει αποδειχτεί η ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινική, καρκινοπροφυλακτική, αντιμεταστατική, νευροπροφυλακτική και ανοσοτροποοιητική δράση της κουρκουμίνης σε  καλλιέργειες κυττάρων και σε πειραματόζωα.

Στους ανθρώπους γίνονται πλέον διπλές τυφλές μελέτες, για την αποτελεσματικότητά της στα αυτοάνοσα νοσήματα και αναμένονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους και για ποικίλες χρόνιες νόσους.

Η κουρκουμίνη είναι μια πολυδύναμη πολυφαινόλη που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία περισσότερων από 200 βιοχημικών  οδών  του ανθρώπινου οργανισμού, να αλληλεπιδράσει και να τροποποιήσει σηματοδοτικές οδούς πολλαπλών κυττάρων και να προλάβει την ανάπτυξη ποικίλων αυτοάνοσων νευρολογικών νόσων, περιλαμβανομένης και της σκλήρυνσης κατά πλάκας [2].

Έχουν δημοσιευτεί μελέτες που αναφέρουν την κουρκουμίνη ως ισχυρό αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικό παράγοντα,  που θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ρυθμιστικές πρωτεΐνες του κυτταρικού κύκλου, ενζυμα, κυτταροκίνες και μεταγραφικούς  παράγοντες, που σχετίζονται με τις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, περιλαμβανομένης και της σκλήρυνσης κατά πλάκας [2].  Βλέπε: Kουρκουμίνη και αυτοάνοσα νοσήματα©


Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε  μοντέλα πειραματοζώων και ανθρώπων [Βλέπε: Σκλήρυνση κατά πλάκας και η ανοσοτροποποιητική δράση της κουρκουμίνης©],

Ρευματοειδή αρθρίτιδα [Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της κουρκουμίνης σε ασθενείς με ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα©]

Ψωρίαση [3]

Ελκώδης κολίτιδα [4]

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος [5]

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου [6]

Μηχανισμοί δράσης της κουρκουμίνης στα αυτοάνοσα νοσήματα

Η κουρκουμίνη αναστέλλει την εξέλιξη των αυτοάνοσων νόσων, ρυθμίζοντας τη λειτουργία και παραγωγή των κυτταροκινών, όπως η  IL-1beta, IL-6, IL-12, TNF-alpha και  IFN-gamma και τις σχετιζόμενες με αυτές τις νόσους βιοχημικές οδούς στα ανοσοκύτταρα   JAK-STAT, AP-1, και  NF-kappaB.

Αν και τα ευεργετικά αποτελέσματα της δράσης των τροφοφαρμάκων  παραδοσιακά επιτυγχάνονται με την κατανάλωσή τους, μέσω της καθημερινής διατροφής  σε χαμηλά επίπεδα για μακρές χρονικές περιόδους, η χρησιμοποίηση καθαρών ενεργών συστατικών τους, όπως η κουρκουμίνη, σε υψηλές δόσεις, για θεραπευτικούς σκοπούς  χρειάζεται εξαιρετική προσοχή.

Χρειάζεται μια πλήρης κατανόηση της αποτελεσματικής δόσης, της ασφαλούς δοσολογίας  και του μηχανισμού δράσης της για τη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων [1].

Βελτίωση της πειραματικής αυτοάνοσης βαριάς μυασθένειας με χορήγηση κουρκουμίνης

Ο Wang S και οι συνεργάτες (2016) ερεύνησαν τα αποτελέσματα και τους πιθανούς μηχανισμούς δράσης της κουρκουμίνης σε πειραματική αυτοάνοση βαριά μυασθένεια [experimental autoimmune myasthenia gravis (EAMG)].

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι η κουρκουμίνη βελτίωσε  τα κλινικά  scores της EAMG, κατέστειλε την έκφραση των συνδιεγερτικών μορίων των Τ-λεμφοκυττάρων (CD80  και CD86) και  MHC class II, μείωσε το βιολογικό ρυθμό δράσης των επιπέδων των προφλεγμονωδών κυτταροκινών  (IL-17, IFN-γ   και  TNF-α)  και αύξησε το βιολογικό ρυθμό των επιπέδων της αντιφλεγμονώδους κυτταροκίνης  IL-10, μετατρέποντας  την ισορροπία από  from Th1/Th17 σε  Th2/Treg και αύξησε τους αριθμούς των κυττάρων  NKR-P1(+)  (θετικά κύτταρα πρωτείνης 1 των φονικών κυττάρων  [natural killer cell receptor protein 1 positive cells], περιλαμβανομένων των κυττάρων   NK και  NKT).

Επιπροσθέτως, η χορήγηση κουρκουμίνης προήγαγε τη διαφοροποίηση των Β κυττάρων  προς την υποομάδα των Β10 κυττάρων, αυξάνοντας  τα επίπεδα του anti-R97-166 πεπτιδίου  IgG1 [anti-R97-166 peptide IgG1] και ελάττωσε τους δείκτες σχετικής συγγενειας  του anti-R97-116 peptide IgG.

Συνοπτικά η κουρκουμίνη βελτιώνει την πειραματική αυτοάνοση βαριά μυασθένεια, πράγμα που δείχνει ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να γίνει υποψήφιος θεραπευτικός παράγοντας κατά της αυτοάνοσης βαριάς μυασθένειας [7].

Περιορισμοί της χρησιμοποίησης της κουρκουμίνης

Επειδή η κουρκουμίνη έχει πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και πτωχή βιοδιαθεσιμότητα στην κυκλοφορία του αίματος και τους ιστούς, έχουν επινοηθεί διάφορες μορφές της, οι οποίες διαθέτουν υψηλή απορροφητικότητα.

Aπό τις διάφορες μεθόδους, που έχουν επινοηθεί μέχρι σήμερα για την αύξηση αυτών των δυνατοτήτων η μικκυλιοποίηση, προς το παρόν, προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης [8].

Η μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin είναι η πιο βιοαπορροφήσιμη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης, που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, καθώς διαθέτει 185 φορές (με βάση την AUC) ή 18500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή φυσική σκόνη κουρκουμίνης [8].

Η μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin φέρεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel. Κάθε κάψουλα του Curcugkel περιέχει 670mg υγρής μικκυλιοποιημένης κουρκουμίνης ΝοvaSOL®Curcumin, τα οποία ισοδυναμούν με 36mg καθαρής φυσικής κουρκουμίνης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης ή 16 κάψουλες ή χάπια σκόνης κουρκουμίνης.

Δοσολογία: Χορηγείται στους υγιείς ενήλικους μια κάψουλα ημερησίως, επί τρείς ή περισσότερους μήνες, ανάλογα με την παθολογική κατάσταση του κάθε ασθενούς ή για λόγους προληπτικής ιατρικής.

Το Curcugkel επίσης μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά και σε ασθενείς που βρίσκονται υπό ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή μαζί με άλλα συμβατικά φάρμακα. Δεν χορηγείται Curcugkel σε άτομα που πάσχουν από χολολιθίαση.

Οι ασθενείς με διάφορες ασθένειες μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες τους, ή τον οργανισμό τους, παίρνοντας κουρκουμίνη, συμβουλευόμενοι πάντοτε τον θεράποντα γιατρό τους.


Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Bright JJ. Curcumin and autoimmune disease. Adv Exp Med Biol. 2007;595:425-51.

2. Qureshi MAl-Suhaimi EAWahid FShehzad OShehzad A. Therapeutic potential of curcumin for multiple sclerosis. Neurol Sci. 2018 Feb;39(2):207-214. doi: 10.1007/s10072-017-3149-5. Epub 2017 Oct 27.

3. Nardo VD, Gianfaldoni S, Tchernev G, Wollina U, Barygina V, Lotti J, Daaboul F, Lotti T. Use of Curcumin in Psoriasis. Open Access Maced J Med Sci. 2018 Jan 21;6(1):218-220. doi: 10.3889/oamjms.2018.055. eCollection 2018 Jan 25. 

4. Grammatikopoulou MGGkiouras KTheodoridis XAsteriou EForbes ABogdanos DP. Oral Adjuvant Curcumin Therapy for Attaining Clinical Remission in Ulcerative Colitis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2018 Nov 12;10(11). pii: E1737. doi: 10.3390/nu10111737.

5. Momtazi-Borojeni AAHaftcheshmeh SMEsmaeili SAJohnston TPAbdollahi ESahebkar A. Curcumin: A natural modulator of immune cells in systemic lupus erythematosus. Autoimmun Rev. 2018 Feb;17(2):125-135. doi: 10.1016/j.autrev.2017.11.016. Epub 2017 Nov 24.

6. Mazieiro R, Frizon RR, Barbalho SM, Goulart RA. Is Curcumin a Possibility to Treat Inflammatory Bowel Diseases? J Med Food. 2018 Jun 29. doi: 10.1089/jmf.2017.0146.

7.Wang SLi HZhang MYue LTWang CCZhang PLiu YDuan RS. Curcumin ameliorates experimental autoimmune myasthenia gravis by diverse immune cells. Neurosci Lett. 2016 Jul 28;626:25-34. doi: 10.1016/j.neulet.2016.05.020. Epub 2016 May 12.

8. Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.