Μείωση των επιπέδων του PSA μετά από χορήγηση κουρκουμίνης σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel  Περίληψη άρθρου

Η συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμίνης σε άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και κάνουν διαλειμματική θεραπεία στέρησης ανδρογόνου μειώνει τις τιμές του PSA κατά τη διάρκεια της ενεργής θεραπείας με κουρκουμίνηΟι αντικαρκινικές δραστηριότητες της κουρκουμίνης είναι καλά τεκμηριωμένες από προκλινικές μελέτες, στις οποίες  χρησιμοποιήθηκαν καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη, που αποτελεί το κύριο δραστικό

συστατικό της σκόνης του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς  (Curcuma longa). Είναι γνωστή η αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτικό, χημειοπροστατευτική και αντικαρκινική δραστηριότητα της κουρκουμίνης κατά των επιθετικών και υποτροπιαζόντων καρκίνων.

Οι συγκεντρωμένες μέχρι σήμερα πληροφορίες αναφέρουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προκαλέσει θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε κυταρικές καλλιέργειες και σε πειραματόζωα.

Βάσει των σημερινών δεδομένων  η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας υποσχόμενος αντικαρκινικός παράγοντας, προκαλώντας απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) των καρκινικών κυττάρων, ασκώντας χρόνιο στρες στο ενδοπλασματικό δίκτυο των κυττάρων και ανακοπή της ενεργοποίησης του κυτταρικού κύκλου, της απόκρισης της απτύχωτης πρωτεΐνης [unfolded protein response (UPR)] [1] της αυτοφαγίας και του οξειδωτικού στρες [2].

Κλινική μελέτη της δράσης της κουρκουμίνης στον καρκίνο του προστάτη

Ο Rivera και οι συνεργάτες (2017) μελέτησαν  και αξιολόγησαν την αντικαρκινική δραστηριότητα της χορήγησης  κουρκουμίνης από το στόμα σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη [3].

ΜΕΘΟΔΟΙ:

Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο  και διεξήχθη σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που έκαναν  διαλειμματική ή διαλείπουσα στέρηση ανδρογόνου [intermittent androgen deprivation (IAD)]. 

Οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο θεραπείας με  διακοπή της λήψης του αντιανδογόνου φαρμάκου  τυχαιοποιήθηκαν σε μια ομάδα που έπαιρνε κουρκουμίνη και σε μια ομάδα που έπαιρνε εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς έλαβαν από το στόμα κουρκουμίνη (1440 mg / ημέρα) ή εικονικό φάρμακο για έξι μήνες και παρακολουθήθηκαν μέχρι την έναρξη της δεύτερης θεραπείας με αντιανδρογόνο. 

Ο κύριος στόχος ήταν η διάρκεια της πρώτης χρονικής περιόδου,  εκτός θεραπείας,  με αντιανδρογόνο.

Δευτερεύοντες στόχοι ήταν οι αλλαγές των τιμών του PSA και των επιπέδων της τεστοστερόνης μέσα σε μια χρονική διάρκεια 6 μηνών, ο ρυθμός αύξησης των τιμών του PSA και η σχετιζόμενη με την υγεία, ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι αξιολογήσεις ασφάλειας περιελάμβαναν  τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τις φαρμακευτικές παρενέργειες και τα σοβαρά ανεπιθύμητα γεγονότα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συνολικά από τους 97 ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη  τυχαιοποιήθηκαν 1: 1, δηλαδή σε μια ομάδα που πήρε κουρκουμίνη (n = 49) και μια ομάδα που πήρε εικονικό φάρμακο  (n = 48). 

Μεταξύ αυτών, 82 ασθενείς (84,5%) αξιολογήθηκαν για την ανάλυση (39 και 43 ασθενείς στις ομάδες κουρκουμίνης και του εικονικού φαρμάκου, αντίστοιχα). 

Η μέση διάρκεια εκτός αντιανδρογονικής θεραπείας ήταν 16,3 μήνες (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 12,3-20,3 μήνες) και 18,5 μήνες (95% CI 12,5-23,0 μήνες) στις ομάδες κουρκουμίνης και του εικονικού φαρμάκου, αντίστοιχα. 

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην καμπύλη της διάρκειας εκτός θεραπείας μεταξύ των δύο ομάδων (P = 0,4816).

Η αναλογία των ασθενών με εξέλιξη αύξησης  του PSA κατά τη διάρκεια της ενεργής θεραπείας με κουρκουμίνη (6 μήνες) ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα της κουρκουμίνης από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (10,3% έναντι 30,2%, P = 0,0259). 


Τα ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν υψηλότερα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (16 από 46 έναντι 7 από 45 ασθενείς, Ρ = 0,0349). 

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην ανεπιθύμητη αντίδραση φαρμάκων μεταξύ των δύο ομάδων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η  πρόσληψη κουρκουμίνης από το στόμα σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που έκαναν  διαλειμματική ή διαλείπουσα στέρηση ανδρογόνου δεν επηρέασε σημαντικά τη συνολική διάρκεια θεραπείας της διαλλειμματικής ή διαλείπουσας στέρησης ανδρογόνου.

Ωστόσο, η αύξηση του PSA καταστέλλεται με την πρόσληψη κουρκουμίνης κατά τη διάρκεια της περιόδου χορήγησης κουρκουμίνης. Η κουρκουμίνη σε αυτή τη δόση (1440 mg / ημέρα) ήταν καλά ανεκτή και ασφαλής [3].

Επιλογή του καταλληλότερου συμπληρώματος κουρκουμίνης για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Η κουρκουμίνη  για να δράσει αντικαρκινικά στους ανθρώπους πρέπει να χορηγηθεί από το στόμα υπό μορφή καψουλών ή δισκίων, αλλά σε μεγάλες καθημερινές δόσεις των 8-12  γραμμαρίων. Η ανάγκη χορήγησης μεγάλων δόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η φυσική σκόνη κουρκουμίνης διαθέτει πολύ πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και αποβάλλεται ταχύτατα από τον οργανισμό. Αυτή η δοσολογία της κουρκουμίνης είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και συνοδεύεται από γαστρεντερικές διαταραχές.


Η χορήγηση κουρκουμίνης μαζί με πιπερίνη μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2000% [4].

Όμως, η  υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη [Curcugkel] είναι 18.500% φορές πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη από την απλή σκόνη φυσικής κουρκουμίνης [5]

Μία κάψουλα υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης Curcugkel περιέχει 670 mg  Novasol® Curcumin, ήτοι: 40 mg καθαρής ευαπορρόφητης και βιοδιαθέσιμης  κουρκουμίνης), η οποία ισοδυναμεί με 7400 mg ή περίπου 16 κάψουλες φυσικής  σκόνης κουρκουμίνης των 500 mg ή 185 g  σκόνης ρίζας Κουρκουμά.

Η χορήγηση κουρκουμίνης στον καρκίνο του προστάτη δεν αποτελεί θεραπεία της νόσου, αλλά  η κουρκουμίνη  μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά μαζί με τις κλασικές θεραπείες που εφαρμόζονται στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, λόγω των αντικαρκινικών, καρκινοπροφυλακτικών και αντιμεταστατικών ιδιοτήτων της. Η δοσολογία του Curcugkel είναι μία κάψουλα ημερησίως, μετά το φαγητό,  επί 6 μήνες.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Madden E, Logue SE, Healy SJ, Manie S, Samali A. The role of the unfolded protein response in cancer progression: From oncogenesis to chemoresistance. Biol Cell. 2019 Jan;111(1):1-17. 

2. Rivera M, Ramos Y, Rodríguez-Valentín M, López-Acevedo S, Cubano LA, Zou J, Zhang Q, Wang G, Boukli NM. Targeting multiple pro-apoptotic signaling pathways with curcumin in prostate cancer cells.

PLoS One. 2017 Jun 19;12(6):e0179587. 

3.Choi YHHan DHKim SWKim MJSung HHJeon HGJeong BCSeo SIJeon SSLee HMChoi HY. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial to evaluate the role of curcumin in prostate cancer patients with intermittent androgen deprivation. Prostate. 2019 May;79(6):614-621. doi: 10.1002/pros.23766. Epub 2019 Jan 22.

4. Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M. et al., Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998, 64, 353–356.

5. Schiborr C1, Kocher ABehnam DJandasek JToelstede SFrank JThe oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexesMol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

 

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.
Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.