Οι θεραπευτικές δυνατότητες της κουρκουμίνης στη σκλήρυνση κατά πλάκας©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel  Περίληψη άρθρου

Πολλές ιδιότητες της κουρκουμίνης έχουν ταυτοποιηθεί πρόσφατα, μερικές από τις οποίες μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ιδιαίτερα εξ αιτίας των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της και μέσω της αναστολής της έκκρισης των προφλεγμονωδών κυτοκινών.Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), που χαρακτηρίζεται από απομυελίνωση, νευρωνικό τραυματισμό και διάρρηξη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανοσολογικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα Τ βοηθητικά 17 λεμφοκύτταρα (Th17) είναι κρίσιμοι ανοσολογικοί συμμετέχοντες στην παθοφυσιολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η παρεκκλίνουσα ή έκτοπη  παραγωγή IL-17 και IL-22 από κύτταρα Th17 διασχίζει τον αιματεγκεφαλικό φραγμό, προάγει τη διάσπασή του και παρεμβαίνει στη μετάδοση νευρικών σημάτων μέσω ενεργοποίησης νευροφλεγμονής στο κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Αυτές οι φλεγμονώδεις αποκρίσεις προάγουν την απομυελίνωση μέσω της μεταγραφικής ενεργοποίησης των μετατροπέων σήματος και των ενεργοποιητών της μεταγραφής-1 (STAT-1), τουπυρηνικού παράγοντα kappa-B (NF-κB), των μεταλλοπρωτεϊνασών της θεμέλιας ουσίας  (MMPs), της ιντερφερόνης ϒ (IFNϒ) και της περιοχής ομολογίας Src 2 φωσφατάση-1 που περιέχει τομέα (SHP-1) [Srchomologyregion 2 domain-containingphosphatase-1 (SHP-1)].


Τα Β κύτταρα συμβάλλουν επίσης στην πρόοδο της νόσου μέσω ανώμαλης ρύθμισης αντισωμάτων, κυτοκινών και παρουσίασης αντιγόνου.


Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ως αιτιολογικός παράγοντας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.


Η κουρκουμίνη είναι ένα υδρόφοβο πορτοκαλοκίτρινο  διφαινολικό συστατικό του κουρκουμά, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει και να ρυθμίσει πολλαπλές οδούς σηματοδότησης των κυττάρων και να αποτρέψει την ανάπτυξη διαφόρων αυτοάνοσων νευρολογικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μελέτες έχουν αναφέρει την κουρκουμίνη ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό παράγοντα που θα μπορούσε να ρυθμίσει κυτταρικούς κύκλους ρυθμιστικών πρωτεϊνών, ενζύμων, κυτοκινών και μεταγραφικών παραγόντων σε διαταραχές που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της σκληρυνσης κατά πλάκας. 

Η κουρκουμίνη είναι νευροπροστατευτική ουσία χρήσιμη πλέον στη νευροθεραπευτική. Μειονέκτημά της είναι ότι είναι δυσαπορρόφητη και πρέπει να χορηγείται σε δόσεις που φτάνουν τα 8 
gr ημερησίως, πράγμα που καθιστά πρακτικώς ανεφάρμοστη τη χρήση της.


Επειδή η κουρκουμίνη έχει πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και πτωχή βιοδιαθεσιμότητα στην κυκλοφορία του αίματος και τους ιστούς, έχουν επινοηθεί διάφορες μορφές της, οι οποίες διαθέτουν υψηλή απορροφητικότητα από το έντερο και βιοδιαθεσιμότητα.

Η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin είναι η πιο βιοαπορροφήσιμη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης, που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, καθώς διαθέτει 18500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή φυσική σκόνη κουρκουμίνης [2].

Η μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin φέρεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel

Κάθε κάψουλα του
 Curcugkel περιέχει 670mg υγρής μικκυλιοποιημένης κουρκουμίνης ΝοvaSOL®Curcumin, τα οποία ισοδυναμούν με 36mg καθαρής φυσικής κουρκουμίνης. 

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης ή 16 κάψουλες ή χάπια σκόνης κουρκουμίνης. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας η δοσολογία κυμαίνεται από μία έως δύο κάψουλες ημερησίως, μετά το φαγητό.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Munibah Qureshi , Ebtesam A Al-Suhaimi , Fazli Wahid , Omer ShehzadAdeeb Shehzad. Therapeutic potential of curcumin for multiple sclerosis. Neurol Sci. 2018 Feb;39(2):207-214.  doi: 10.1007/s10072-017-3149-5.Epub 2017 Oct 27.

2.Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.