Εκκολπωματίτιδα: H σχέση της με τη στεφανιαία νόσο και τρόποι αντιμετώπισής της©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Τι είναι εκκολπωματική νόσος και τι εκκολπωματίτιδα:

Η εκκολπωματική νόσος ή εκκολπωμάτωση και η εκκολπωματίτιδα είναι σχετιζόμενες παθήσεις που εκδηλώνονται στο παχύ έντερο.

Στην εκκολπωματική νόσο ή εκκολπωμάτωση δημιουργούνται σακκοειδείς θύλακοι (εκκολπώματα) στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Αυτοί οι θύλακοι δημιουργούνται κυρίως στο τελευταλιο τμήμα του παχέος εντέρου, το λεγόμενο σιγμοειδές κόλον. Εκκολπωματίτιδα είναι η φλεγμονή αυτών των θυλάκων που μπορεί να συνοδεύεται και από λοίμωξη. 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Ερευνητής, Συγγραφέας

Κόρινθος 20131, Τηλ. 2741026658, 6944280764

www.gelis.gr     www.pharmagel.gr  pharmage@otenet.gr

Aικατερίνη Γκέλη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, τηλ 6944644820 kgkeli@hotmail.com

Δρ Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος

Καρδιοχειρουργός, Συντονιστής-Διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού τμήματος του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών

 

Η εκκολπωμάτωση είναι μια συχνή πάθηση με εκτιμώμενη συχνότητα εμφάνισης 30% στο γενικό πληθυσμό σε άτομα μεταξύ 50 και 59 ετών και περισσότερο από το 70% στα άτομα άνω των 80 ετών[37].

 
Για μερικούς πάσχοντες, οι επιπλοκές της εκκολπωματίτιδας  μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της εκκολπωματικής νόσου. Σε περίπτωση που κάποιο μικρό αιμοφόρο  αγγείο του τοιχώματος του εκκολπωματικού θυλάκου ραγεί προκαλείται εκκολπωματική αιμορραγία, που μπορεί να είναι σοβαρή και απειλητική για τη ζωή του πάσχοντος.

Η εκκολπωματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως: Η δημιουργία αποστήματος (επώδυνη, διογκωμένη, γεμάτη πύον περιοχή που προκαλείται από λοίμωξη, συριγγίου (μια ανώμαλη δίοδος ή σήραγγα μεταξύ του παχέος εντέρου και ενός άλλου μέρους του σώματος, όπως η ουροδόχος κύστη  ή ο κόλπος στις γυναίκες), εντερική απόφραξη (μερική ή ολική απόφραξη της μετακίνησης της τροφής, των υγρών, του αέρα ή των κοπράνων μέσω των εντέρω), διάτρηση (δημιουργία οπής στο παχύ έντερο), περιτονίτιδα (φλεγμονή και λοίμωξη της  κοιλιακής  κοιλότητας)[3].
Η εκκολπωματίτδα μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και μπορεί να οδηγήσει στις παραπάνω  σοβαρές επιπλοκές, οπότε λέγεται επιπλεγμένη εκκολπωματίττιδα.
 
Προς το παρόν, η εκλεκτική εκτομή του σιγμοειδούς τμήματος του παχέος εντέρου συνιστάται μετά από 2 επεισόδια μη επιπλεγμένης εκκολπωματίτιδας για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών της υποτροπιάζουσας εκκολπωματίτιδας του παχέος εντέρου.
 
Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή βασίζεται στην υπόθεση ότι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια (2 ή περισσότερα) εκκολπωματίτιδας θα οδηγήσουν σε επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα και υψηλότερη θνησιμότητα. 
 
Η πρόοδος στις διαγνωστικές μεθόδους, την ιατρική θεραπεία και τις χειρουργικές τεχνικές των τελευταίων 2 δεκαετιών έχουν αλλάξει, τόσο τη διαχείριση, όσο και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της εκκολπωματίτιδας[1].


Οι επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για οξεία εκκολπωματίτιδα έχουν αυξηθεί

Η εκκολπωματίτιδα είναι νόσος που κυρίως παρατηρείται σε κατοίκους των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, ενώ παρατηρείται σε μικρή συχνότητα στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Οι επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για οξεία εκκολπωματίτιδα αυξήθηκαν κατά 26,8% σε 113,9 επισκέψεις ανά 100.000 από το 2006 έως το 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για εκκολπωματίτιδα αυξήθηκαν κατά 7,5% ετησίως από 190 ανά 100.000 το 2008 σε 310 ανά 100.000 το 2015 στην Ευρώπη. Η αύξηση σημειώθηκε κυρίως σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών.  Η ανεπαρκής κατανάλωση διαιτητικών ινών σχετίζεται με αυτή την αύξηση της συχνότητας της εκκολπωματίτιδας[2].



Σημεία και συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας

Οι ασθενείς με οξεία εκκολπωματίτιδα μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο αριστερό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς, ευαισθησία, διάταση της κοιλιάς και πυρετό. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανορεξία, δυσκοιλιότητα, ναυτία, διάρροια και δυσουρία.

Στην εκκολπωματωση υπάρχουν εκκολπώματα στο παχύ έντερο, αλλά ο πάσχων δεν εκδηλώνει οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας μπορεί να γίνουν σοβαρότερα και περιλαμβάνουν: Εντονότερο κοιλιακός πόνο, ιδιαίτερα στην αριστερή πλευρά, υψηλή θερμοκρασία (πυρετός) 38 C (100,4 F) ή περισσότερο, διάρροια ή συχνές κενώσεις. Η μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα είναι εντοπισμένη εκκολπωματίτιδα, ενώ η επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα είναι εκκολπωματική φλεγμονή που σχετίζεται με απόστημα, φλέγoμονα, συρίγγιο, απόφραξη, αιμορραγία ή διάτρηση[3]. 

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου πρόκλησης εκκολπωματίτιδας

Παράγοντες που σήμερα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας εκκολπωμάτων είναι η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, η διατροφή μικρής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, καθιστική ζωή, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση μη στερινοειδών αναλγητικών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και παυσίπονων[4].

Διάγνωση της εκκολπωματίτιδας

Δεδομένου ότι η εκκολπωματίτιδα είναι ασυμπτωματική στους περισσότερους ανθρώπους, η εκκολπωμάτωση συνήθως εντοπίζεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας άσχετης διαγνωστικής ή προληπτικής διαδικασίας. Οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες περιλαμβάνουν πλήρη εξέταση αίματος,  ανάλυση ούρων και μέτρηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.
 
Η αξονική τομογραφία, η πιο συχνά εκτελούμενη απεικονιστική εξέταση, είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και την έκταση και τη σοβαρότητα της νόσου και για τον αποκλεισμό επιπλοκών σε επιλεγμένους ασθενείς. Η κολονοσκόπηση συνιστάται τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων για ασθενείς με επιπλεγμένη νόσο ή για άλλη ένδειξη, όπως ο κατάλληλος για την ηλικία έλεγχος[5].

Η σύγχρονη μαγνητική τομογραφία υψηλού πεδίου είναι πλήρως συγκρίσιμη με την αξονική τομογραφία πολλαπλών ανιχνευτών (MDCT) στην αξιολόγηση της οξείας εκκολπωματίτιδας του παχέος εντέρου και έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως εργαλείο απεικόνισης πρώτης γραμμής[6].

Οι ήπιες περιπτώσεις μη επιπλεγμένης εκκολπωματίτιδας μπορεί να συγχέονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονή και όχι σε λοίμωξη

Το πιο κάτω διάγραμμα ροής δείχνει τα διάφορα στάδια της εκκολπώματος και της εκκολπωματίτιδας. Σημειώστε ότι παρόλο που η εκκολπωμάτωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τα άλλα στάδια, τα διαφορετικά στάδια δεν αποτελούν μέρος μιας συνεχούς εξέλιξης και μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο όρος συμπτωματική μη επιπλεγμένη εκκολπωματική νόσος είναι αμφιλεγόμενος, καθώς παραμένει ασαφές εάν πρόκειται για ασθένεια από μόνη της ή αν αντιπροσωπεύει τη συνύπαρξη συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και εκκολπώματος.



 

 Ποιος ο ρόλος της χορήγησης αντιβιοτικών στην εκκοπωματίτιδα;


Με βάση τα σύγχρονα δεδομένα φαίνεται ότι η χρήση αντιβιοτικών σε μη επιπλεγμένες περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας, ούτε επιταχύνει την ανάρρωση, ούτε βελτιώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας[7].

Η εκκολπωματίτιδα είναι μια διαδεδομένη γαστρεντερική διαταραχή που σχετίζεται με σημαντικό κόστος νοσηρότητας και υγειονομικής περίθαλψης. Περίπου το 20% των ασθενών με περιστασιακή εκκολπωματίτιδα έχουν τουλάχιστον 1 υποτροπή. Οι επιπλοκές της εκκολπωματίτιδας, όπως η κοιλιακή σήψη, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν με επακόλουθα συμβάντα. 

Έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου πρόκλησης εκκολπωματίτιδας, πολλοί από τους οποίους είναι τροποποιήσιμοι, όπως η παχυσαρκία, η διατροφή και η σωματική αδράνεια. Παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας μέσω των επιπτώσεών τους στο εντερικό μικροβίωμα και τη φλεγμονή.

 Προκαταρκτικές μελέτες έχουν βρει ότι η σύνθεση και η λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου διαφέρει μεταξύ των ατόμων με εκκολπωματίτιδα και χωρίς εκκολπωματίτιδα.

Γενετικοί παράγοντες, καθώς και αλλοιώσεις στο νευρομυϊκό σύστημα του παχέος εντέρου, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη εκκολπωματίτιδας. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί λιγότερο επιθετικές και πιο σύνθετες θεραπευτικές στρατηγικές αντιμετώπισης της νόσου.

Δύο πολυκεντρικές, τυχαιοποιημένες δοκιμές ασθενών με μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα διαπίστωσαν ότι, τα αντιβιοτικά δεν επιτάχυναν την ανάρρωση, ούτε αποτρέπουν τις επακόλουθες επιπλοκές. 

Η εκλεκτική χειρουργική εκτομή δεν συνιστάται πλέον αποκλειστικά με βάση τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων συμβάντων ή τη νεαρή ηλικία του ασθενούς και μπορεί να μην είναι απαραίτητη για ορισμένους ασθενείς με εκκολπωματίτιδα που επιπλέκεται από απόστημα. 

Τυχαιοποιημένες δοκιμές αιμοδυναμικά σταθερών ασθενών που χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση για οξεία, επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα που δεν έχει βελτιωθεί με αντιβιοτικά παρέχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την πρωτογενή αναστόμωση έναντι της σιγμοειδούς κολεκτομής με τελική κολοστομία[8]



Οι περισσότεροι ασθενείς με μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως εξωτερικοί ασθενείς με μη οπιούχο αναλγησία και όχι με αντιβιοτικά

Συνολικά, η διάγνωση της εκκολπωματίτιδας γίνεται πιο αξιόπιστα με αξονική τομογραφία (CT) παρά με υπερηχογράφημα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται συχνά ως πρώτη μέθοδος στην οξεία κοιλία, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο εξεταστής τα σημεία της εκκολπωματίτιδας. Επιπλέον, σε όχι πολύ παχύσαρκους ασθενείς, το υπερηχογράφημα μπορεί να είναι ανώτερο από την αξονική τομογραφία και πιο χρήσιμο στην πρώιμη, μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα

Καθημερινά, επαναλαμβανόμενα υπερηχογραφήματα σε ασθενείς με εκκολπωματίτιδα έχουν διδάξει ότι η εκκολπωματίτιδα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, έχει μια προβλέψιμη και καλοήθη πορεία[9].

Η απεικόνιση του παχέος εντέρου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία που δείχνει φλεγμονώδη εκκολπώματα του παχέος εντέρου χωρίς διάτρηση ή απόστημα ορίζει τη μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα

Δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που συνέκριναν τη θεραπεία με αντιβιοτικά και μη αντιβιοτικά ανέφεραν καμία διαφορά στον χρόνο ανάρρωσης, στη διάρκεια της θεραπείας ή στο ποσοστό υποτροπής. Η αποφυγή αντιβιοτικών ασθενείς με μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα είναι ασφαλής μακροπρόθεσμα[10].

Η παραδοσιακά, η μη επιπλεγμένη οξεία εκκολπωματίτιδα αντιμετωπιζόταν τακτικά με αντιβιοτικά, αν και δεν υπήρχαν στοιχεία για αυτήν τη στρατηγική. Πρόσφατα, δύο τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες (μελέτη AVOD και μελέτη DIABOLO) δημοσίευσαν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα παράλειψης αντιβιοτικών σε σύγκριση με τη συνήθη αντιβιοτική θεραπεία. 

Και στις δύο μελέτες δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές, όσον αφορά την ανάρρωση από το αρχικό επεισόδιο, καθώς και τα ποσοστά επιπλεγμένης ή υποτροπιάζουσας εκκολπωματίτιδας και σιγμοειδούς εκτομής. Ωστόσο, και οι δύο μελέτες έδειξαν μια τάση υψηλότερων ποσοστών σιγμοειδούς εκτομής στις ομάδες παρατήρησης[11].

Οι ενημερωμένες οδηγίες συνιστούν την αποφυγή χορήγησης αντιβιοτικών σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και σε άτομα με σήψη. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με μη οπιούχα αναλγητικά αποτρέπει την επιδείνωση της λειτουργίας του εντέρου και συμβάλλει στην αποφυγή της εξάρτησης από τα οπιούχα.

Η παράλειψη της χορήγησης αντιβιοτικών στη θεραπεία της μη επιπλεγμένης οξείας εκκολπωματίτιδας, μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση, δεν οδήγησε σε πιο περίπλοκη εκκολπωματίτιδα, υποτροπιάζουσα εκκολπωματίτιδα ή σιγμοειδείς εκτομές. Καθώς η κλινική μελέτη DIABOLO δεν τροφοδοτήθηκε για αυτά τα δευτερεύοντα μέτρα έκβασης, παραμένει κάποια αβεβαιότητα εάν (μικρές) μη σημαντικές διαφορές θα μπορούσαν να είναι αληθινές συσχετίσεις[11].

Οι ενδείξεις επιπλεγμένης εκκολπωματίτιδας θα πρέπει να οδηγήσουν σε επείγουσα χειρουργική αξιολόγηση και αντιβιοτική θεραπεία

Η επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα, που ορίζεται ως ακτινολογική ένδειξη διάτρησης ή ενδοκοιλιακού αποστήματος, έχει ποσοστό θνησιμότητας μέσα σε 30 ημέρες, 8,7% [12].

Σ΄αυτήν την περίπτωση ενδείκνυται η αντιβιοτική θεραπεία και πολλοί ασθενείς χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο[13], καθώς μπορεί να απαιτηθεί διαδερμική παροχέτευση μεγάλων αποστημάτων (> 3 cm) ή επείγουσα χειρουργική επέμβαση[14].

Η κολονοσκόπηση και η εκλεκτική εκτομή του παχέος εντέρου δεν απαιτείται συνήθως μετά την αποκατάσταση της μη επιπλεγμένης εκκολπωματίτιδας

Μόνο το 8,7% των ασθενών με μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα θα προσέλθει στο νοσοκομείο με δεύτερο επεισόδιο[13].  Η εκλεκτική χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να καθορίζεται από τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και όχι από την πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών[14]

Ο κίνδυνος κακοήθους νόσου μετά από μη επιπλεγμένη αριστερή εκκολπωματίτιδα είναι παρόμοιος με αυτόν του γενικού πληθυσμού (1%) και θα πρέπει να ακολουθούνται οι τυπικές οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου[13]

Η επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα απαιτεί ενδιάμεση κολονοσκόπηση, συνήθως 6 εβδομάδες μετά την υποχώρηση[13]

Συμβατική Θεραπεία εκκολπωματίτιδας

Η ασυμπτωματική εκκολπωμάτωση δεν απαιτεί θεραπεία. Η θεραπευτική στροφή από τη χορήγηση αντιβιοτικών ρουτίνας προς την παράλειψη των αντιβιοτικών για τη μη επιπλεγμένη οξεία εκκολπωματίτιδα ανοίγει τη δυνατότητα για εξωνοσοκομειακή, αντί για ενδονοσοκομειακή θεραπεία, μειώνοντας δυνητικά την επιβάρυνση μιας από τις πιο κοινές γαστρεντερικές παθήσεις στον δυτικό κόσμο [26].

Τα δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία με αντιβιοτικά της μη επιπλεγμένης οξείας εκκολπωματίτιδας υποδηλώνουν ότι η επίδραση των αντιβιοτικών είναι αβέβαιη για την πρόληψη επιπλοκών, επείγουσας χειρουργικής επέμβασης, υποτροπής, εκλεκτικών εκτομών του παχέος εντέρου και μακροχρόνων επιπλοκών[27].Η συντηρητική θεραπεία για τη μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα περιλαμβάνει δίαιτα υγρών ή λήψη τροφών χαμηλών υπολειμμάτων.

Σε επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα, μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία με ενδοφλέβια υγρά, αντιβιοτικά ή χειρουργική επέμβαση [28].

Έρευνες και αναδυόμενες στρατηγικές αντιμετώπισης της εκκολπωματίτιδας

Η καλπροτεκτίνη κοπράνων, μια μη επεμβατική εξέταση κοπράνων, βρίσκεται υπό έρευνα ως βιοδείκτης που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της εκκολπωματικής νόσου. Η αυξημένη καλπροτεκτίνη κοπράνων βρέθηκε να είναι προγνωστική για την υποτροπή της εκκολπωματίτιδας. Η καλπροτεκτίνη κοπράνων είναι ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που παράγεται από ουδετερόφιλα στο φλεγμαίνον έντερο[29].

Μια ανάλυση τεσσάρων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διαπίστωσε ότι η ριφαξιμίνη (Xifaxan), ένα αντιβιοτικό με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, καθώς και η συμπλήρωση φυτικών ινών συσχετίστηκε με καλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα, λιγότερες επιπλοκές και μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι χωρίς συμπτώματα μετά από ένα χρόνο σε σύγκριση με τη λήψη συμπληρωμάτων ινών μόνο.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της εκκολπωματικής νόσου. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών. Η ριφαξιμίνη (Xifaxan), ένα μη απορροφήσιμο αντιβιοτικό, είναι μια κοινή θεραπευτική επιλογή για τη συμπτωματική εκκολπωματίτιδα σε διάφορες χώρες. 
Λόγω της χαμηλής συστηματικής απορρόφησης και της υψηλής συγκέντρωσης στα κόπρανα, είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τη στόχευση του γαστρεντερικού σωλήνα, όπου έχει ευεργετική δράση εκτός από τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. 
 
Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η κυκλική χρήση ριφαξιμίνης σε συνδυασμό με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της συμπτωματικής μη επιπλεγμένης εκκολπωματίτιδας, ενώ η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της μακροχρόνιας θεραπείας είναι άγνωστη. 
 
Η χρήση της ριφαξιμίνης για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας εκκολπωματίτιδας είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το θεραπευτικό της όφελος. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με ριφαξιμίνη για την οξεία μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα[15].

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με χρήση μεσαλαμίνης (Asacol)[30] σε ασθενείς με οξεία εκκολπωματίτιδα βρήκε ότι το ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης ήταν σημαντικά υψηλότερο σε ασθενείς που έλαβαν μεσαλαμίνη έναντι εικονικού φαρμάκου [16].

 

Θέματα διατροφής και τρόπου ζωής ασθενών με εκκολπωματίτιδα

Οι θεραπείες της μη επιπεπλεγμένης συμπτωματικής εκκολπωματίτιδας [ΜΕΣΕ] στοχεύουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής, στην πρόληψη της υποτροπής και στην αποφυγή της εξέλιξης της νόσου και των επιπλοκών. 
 
Ενθαρρύνεται ένας γενικός υγιεινός τρόπος ζωής - σωματική δραστηριότητα και δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, με έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα προβιοτικά θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα σε ασθενείς με ΜΕΣΕ, αλλά για την τελική χρησιμότητά τους λείπουν επαρκή στοιχεία[17].

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της εκκολπωματίτιδας έχει συζητηθεί εδώ και καιρό. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα συμπτωματικής εκκολπωματίτιδας. Ο μύθος της αποφυγής κατανάλωσης ξηρών καρπών, καλαμποκιού, ποπ κορν και σπόρων για την πρόληψη επεισοδίων εκκολπωματίτιδας έχει καταρριφθεί με τα σύγχρονα δεδομένα. 

Συνολικά, οι συστάσεις για «δίαιτες εκκολπωματίτιδας» αντικατοπτρίζουν αυτές που γίνονται για τον γενικό υγιεινό τρόπο ζωής – υψηλή σε φυτικές ίνες, με έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά[18].

Σημείωση: Συχνά συνιστάται μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης επούλωσης μετά από ένα επεισόδιο οξείας εκκολπωματίτιδας. Τα άτομα που αναρρώνουν από ένα επεισόδιο θα πρέπει να ρωτήσουν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την κατανάλωση φυτικών ινών.
 
 
Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η αυξημένη παχυσαρκία σε νεαρούς ενήλικες σχετίζεται με περισσότερη νοσηλεία και χειρότερα αποτελέσματα για λοιμώδεις/φλεγμονώδεις γαστρεντερικές παθήσεις, περιλαμβανομένης και της εκκολπωματίτιδας.  Ενώ η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξείας εκκολπωματίτιδας συνολικά, δεν φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υποτροπιάζουσας οξείας εκκοππωματίτιδας [19].
 
 
Υπάρχει μια καλά θεμελιωμένη σχέση μεταξύ του υπέρβαρου και της εκκολπωματικής νόσου, καθώς και της εκκολπωματίτιδας. Δεν είναι σαφές εάν το υπερβολικό βάρος αυτό καθεαυτό ή οι συνυπάρχοντες παράγοντες που συνδέονται με αυτό είναι υπεύθυνοι για τη σύνδεση. Ωστόσο, τα μέσα για την καταπολέμηση της επιδημίας του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας μπορεί επίσης να συμβάλουν στη μείωση του επιπολασμού της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από εκκολπωματική νόσο [20].
 
 
Η σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης εκκολπωματικής νόσου. H σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας και εκκολπωματικής αιμορραγίας [21]

 

Συμπληρωματική θεραπεία της εκκολπωματίτιδας

Ποιο είναι το καλύτερο προβιοτικό για την εκκολπωματίτιδα; Τα προβιοτικά στελέχη Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces boulardii και bifidobacteria μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων και αυτά τα στελέχη έχουν βρεθεί ότι είναι μερικά από τα καλύτερα προβιοτικά για τους πάσχοντες από εκκολπωματίτιδα [22]

Το βουτυρικό νάτριο βοηθά στην εκκολπωματίτιδα; Χάρη στη δράση του στη διαπερατότητα του εντέρου και στο ρόλο του ως αντιφλεγμονώδους, το βουτυρικό μπορεί να προσφέρει μια ιδιαίτερα πολύτιμη στρατηγική για την πρόληψη ορισμένων πεπτικών παθολογιών όπως η χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το μικροενθυλακωμένο βουτυρικό νάτριο (MSB) έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με αντιφλεγμονώδεις και αναγεννητικές ιδιότητες όσον αφορά τον βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Το MSB μειώνει τη συχνότητα των επεισοδίων εκκολπωματίτιδας, είναι ασφαλές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της εκκολπωματίτιδας[23].

Bοηθάει η κατανάλωση φυτικών ινών στην εκκολπωματίτιδα; Ενώ μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δημιουργίας εκκολπωμάτων και συνεπώς της εκκολπωματίτιδας, μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γαστρεντερικής δυσφορίας κατά τις εξάρσεις της εκκολπωματίτιδας, μειώνοντας τη συχνότητα των κενώσεων.
Σε μια οξεία εκκολπωματίτιδα   εφαρμόζεται δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες (συνήθως 10-15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα) μέχρι να υποχωρήσουν οι εξάρσεις της.
 
Η σταδιακή αύξηση των φυτικών ινών έως ότου η κατανάλωση φτάσει τα 20-30 g φυτικών ινών ημερησίως έχει προταθεί από ορισμένους ερευνητές της εκκολπωματικής νόσου. 
Η συμπληρωματική λήψη φλοιών σπόρων ψυλλίου και αλεσμένων σπόρων λιναρόσπορου μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
 
Ο λιναρόσπορος (Linum usitatissimum) μπορεί να είναι χρήσιμος στη θεραπεία της εκκολπώματος. Περιέχει φυτικές ίνες και λειτουργεί ως καθαρτικό που αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, μαλακώνει τα κόπρανα και επιταχύνει το χρόνο διέλευσης των κοπράνων μέσω του εντέρου. Χρησιμοποιείται ο αλεσμένο λιναρόσπορος σε ποσότητα, 15 g ημερησίως.

Ιχθυέλαιο: Oι πάσχοντες από εκκολπωματίτιδα, μπορούν να ακολουθήσουν  μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή να πάρουν  ένα συμπλήρωμα ω-3 λιπαρού οξέος (1.000 mg, 1 έως 2 φορές την ημέρα). Αυτό το είδος διατροφής μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
 
Τα άτομα που βρίσκονται υπό θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμκα δεν πρέπει να λαμβάνουν υψηλές δόσεις συμπληρώματος ιχθυελαίου και να ενημερώνουν το γιατρό τους. Αρκετά ιατρικά κέντρα που σχετίζονται με πανεπιστήμια συνιστούν τη συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του ιχθυελαίου, σε εκκολπωματίτιδα, καθώς αυτά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα ιχθυέλαια μπορούν να αποτρέψουν γαστρεντερικές ασθένειες όπως εκκολπωματίτιδα, κολίτιδα από παράκαμψη, ελκώδη κολίτιδα , αδενωμάτωση παχέος εντέρου και καρκίνωμα παχέος εντέρου[24].

Κουρκουμίνη: Μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αναστείλει τον παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα, έναν από τους φλεγμονώδεις χημικούς αγγελιοφόρους που σχετίζονται με την εκκολπωματίτιδα και την οξεία εκκολπωματίτιδα.

H έκφραση του παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-α) στην εκκολπωματική νόσο φαίνεται να σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου. Ιδιαίτερα, φαίνεται να υπερεκφράζεται στην εκκολπωματική νόσο με φλεγμονή (εκκολπωματίτιδα), συγκριτικά με την εκκολπωματική νόσο χωρίς φλεγμονή[25].

Ο παράγοντας νέκρωσης όγκου-α (TNF-α) είναι βασικός φλεγμονώδης μεσολαβητής και η ελάττωσή του αποτελεί θεραπευτικό στόχο σε αρκετές φλεγμονώδεις νόσους. Η κουρκουμίνη, μια βιοδραστική πολυφαινόλη, που είναι συστατικό του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς, έχει αποδειχθεί σε αρκετές προκλινικές μελέτες ότι μπλοκάρει αποτελεσματικά τον TNF-α.
 
Συνεπώς μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με εκκολπωματίτιδα, διότι καταστέλλει τη φλεγμονή. Επιλέγεται η χορήγηση του Curcugkel, του οποίου η κάθε κάψουλα περιέχει υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη. Μια κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες απλής σκόνης κουρκουμίνης. 
 
Η μικκυλιακή κουρκουμίνη του Curcugkel   είναι εξαιρετικά ευαπορρόφητη και είναι 18,500% πιο ευαπορρόφητη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης. Η λήψη μιας κάψουλας ημερησίως εξασφαλίζει σταθερά επίπεδα κουρκουμίνης όλο το εικοσιτετράωρο. Η κουρκουμίνη περιορίζοντας τη φλεγμονή των εκκολπωμάτων ανακουφίζει και τον πόνο που συνοδεύει την εκκολπωματίτιδα.

H σχέση της εκκολπωματίτιδας  και της στεφανιαίας νόσου

Τόσο η στεφανιαία νόσος (ΣΝ), όσο και η εκκολπωματική νόσος (ΕΝ) είναι συνηθισμένες στην καθημερινή κλινική πρακτική. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η στεφανιαία νόσος (ΣΝ) και η εκκολπωματική νόσος (ΕΝ) θεωρήθηκαν ιστορικά ως δύο ξεχωριστές οντότητες με διαφορετική παθοφυσιολογία, ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ αυτών των νόσων.

Συγκεκριμένα, αυτή η πιθανή συσχέτιση έχει προταθεί για πρώτη φορά από τους Foster et al., οι οποίοι κατέδειξαν υψηλότερο επιπολασμό του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) μεταξύ των ασθενών με εκκολπωματική νόσο (ΕΝ) [31]

Παρόμοια αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από μια πρόσφατη μελέτη στη Δανία, με βάση έναν πληθυσμό περίπου 80.000 ασθενών, η οποία έδειξε ότι η εκκολπωματική νόσος (ΕΝ) συσχετίστηκε με μέτριο κίνδυνο τόσο αρτηριακών, όσο και φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Επιπλέον, ο αυξημένος κίνδυνος φάνηκε να παραμένει στατιστικά σημαντικός ανεξάρτητα από τη χειρουργική επέμβαση ή την ενδοσκοπική θεραπεία[32]

Μια περαιτέρω επιβεβαίωση δόθηκε πρόσφατα από τους Lin et al. που έδειξε ότι οι ασθενείς με εκκολπωματική νόσο (ΕΝ) εμφάνισαν 1,23 φορές αυξημένο κίνδυνο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ΟΣΣ) σε σύγκριση με τους ελέγχους. Ειδικότερα, οι ασθενείς με εκκολπωματίτιδα αποκάλυψαν υψηλότερο κίνδυνο ΟΣΣ σε σύγκριση με εκείνους με εκκολπωμάτωση [αναλογία κινδύνου (ΑΚ): 1,25, 95% CI 1,15–1,37 και 1,19, 95% CI 1,07–1,32, αντίστοιχα]. Επιπλέον, ο προσαρμοσμένος ΑΚ του ΟΣΣ σταδιακά αυξήθηκε από 1,97 (95% CI, 1,73–2,23) σε 5,51 (95% CI, 3,88–7,84) με τον αυξημένο αριθμό συννοσηροτήτων [32]

Η παθογόνική συσχέτιση μεταξύ στεφανιαία νόσος (ΣΝ) και της ΕΝ δεν έχει διερευνηθεί ευρέως. Ωστόσο, αυτές οι ασθένειες μοιράζονται αρκετούς παράγοντες κινδύνου όπως η γήρανση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η σωματική αδράνεια, η αρτηριακή υπέρταση και η δίαιτα, ιδίως η πρόσληψη φυτικών ινών[33, 34]

 Όπως είναι γνωστό, η ΕΝ γενικά σχετίζεται τόσο με τη χρόνια φλεγμονή όσο και με την τμηματική κολίτιδα, που προκαλούν μετασχηματισμό της εντερικής μικροχλωρίδας. Ομοίως, αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της αθηρωματοσκλήρυνσης. Επιπλέον, οι Emoto et al. Πρόσφατα απέδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (ΣΝ) συνδέθηκε με μια μεταβολή της μικροχλωρίδας του εντέρου [35]

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας που συμβάλλει θα μπορούσε να είναι η χρόνια φλεγμονή στην  εκκολπωματική νόσο (ΕΝ). Πράγματι, οι σύγχρονες θεωρίες έχουν υποθέσει ότι η ΕΝ είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος[36].

Βάσει των ανωτέρω θα ήταν χρήσιμη η έρευνα του εντέρου σε ασθενείς με νόσο των στεφανιαίων και ο συχνός καρδιολογικός έλεγχος των ασθενών με εκκολπωματική νόσο.



ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

1. Comparato G, Di Mario F; NDSG. Recurrent diverticulitis.J Clin Gastroenterol. 2008 Nov-Dec;42(10):1130-4

2.Nathan ZondervanRyan Snelgrove, and Nori Bradley.Management of acute diverticulitis. CMAJ. 2022 Sep 6; 194(34): E1171.

3.Wilkins T, Embry K, George R. Diagnosis and management of acute diverticulitis. Am Fam Physician. 2013 May 1;87(9):612-20.

4.Lisa L Strate. Lifestyle factors and the course of diverticular disease. Dig Dis. 2012;30(1):35-45.

5.Thad WilkinsKatherine EmbryRuth George Diagnosis and management of acute diverticulitis. Am Fam Physician. 2013 May 1;87(9):612-20.

6.Lurz M, Gazis A, Hanschke S, Weimann A, Schäfer AO. Int Value of high-field magnetic resonance imaging for diagnosis and classification of acute colonic diverticulitis.
J Colorectal Dis. 2022 Jan;37(1):201-207. 


7. Schultz JK, Azhar N, Binda G, et al.. European Society of Coloproctology: guidelines for the management of diverticular disease of the colon. Colorectal Dis 2020;22:5–28.

8.Lisa L Strate , Arden M Morris.  Epidemiology, Pathophysiology, and Treatment of Diverticulitis. Gastroenterology . 2019 Apr;156(5):1282-1298.e1.

9.Puylaert JB. Ultrasound of colon diverticulitis. Dig Dis. 2012;30(1):56-9. doi: 10.1159/000336620. 

10.D. IsacsonK. Smedh  M. NikbergA. Chabok. Long-term follow-up of the AVOD randomized trial of antibiotic avoidance in uncomplicated diverticulitis. Br J Surg. 2019 Oct;106(11):1542-1548.

11.van Dijk ST, Daniels L, Ünlü Ç, de Korte N, van Dieren S, Stockmann HB, Vrouenraets BC, Consten EC, van der Hoeven JA, Eijsbouts QA, Faneyte IF, Bemelman WA, Dijkgraaf MG, Boermeester MA; Dutch Diverticular Disease (3D) Collaborative Study Group. Long-erm Effects of Omitting Antibiotics in Uncomplicated Acute Diverticulitis. Am J Gastroenterol. 2018 Jul;113(7):1045-1052. 

12.Schultz JK, Azhar N, Binda GA, Barbara G, Biondo S, Boermeester MA, Chabok A, Consten ECJ, van Dijk ST, Johanssen A, Kruis W, Lambrichts D, Post S, Ris F, Rockall TA, Samuelsson A, Di Saverio S, Tartaglia D, Thorisson A, Winter DC, Bemelman W, Angenete E. European Society of Coloproctology: guidelines for the management of diverticular disease of the colon. Colorectal Dis. 2020 Sep;22 Suppl 2:5-28.

13.Hall J, Hardiman K, Lee S, et al.. The American Society of Colon and Rectal Surgeons clinical practice guidelines for the treatment of left-sided colonic diverticulitis. Dis Colon Rectum 2020;63:728–47.

14.Schultz JK, Azhar N, Binda GA, Barbara G, Biondo S, Boermeester MA, Chabok A, Consten ECJ, van Dijk ST, Johanssen A, Kruis W, Lambrichts D, Post S, Ris F, Rockall TA, Samuelsson A, Di Saverio S, Tartaglia D, Thorisson A, Winter DC, Bemelman W, Angenete E. European Society of Coloproctology: guidelines for the management of diverticular disease of the colon. Colorectal Dis. 2020 Sep;22 Suppl 2:5-28.

15.Piccin A, Gulotta M, di Bella S, Martingano P, Crocè LS, Giuffrè M. Diverticular Disease and Rifaximin: An Evidence-Based Review. Antibiotics (Basel). 2023 Feb 23;12(3):443.

16.Giacomo CaliniMohamed A Abd El Aziz , Lucia PaoliniSolafah AbdallaMatteo Rottoli , Giulio MariDavid W Larson. Symptomatic Uncomplicated Diverticular Disease (SUDD): Practical Guidance and Challenges for Clinical Management. Clin Exp Gastroenterol. 2023 Mar 28;16:29-43.

17. Giacomo CaliniMohamed A Abd El Aziz , Lucia PaoliniSolafah AbdallaMatteo Rottoli , Giulio MariDavid W Larson. Symptomatic Uncomplicated Diverticular Disease (SUDD): Practical Guidance and Challenges for Clinical Management. Clin Exp Gastroenterol. 2023 Mar 28;16:29-43.

18.Hawkins AT, Wise PE, Chan T, Lee JT, Glyn T, Wood V, Eglinton T, Frizelle F, Khan A, Hall J, Ilyas MIM, Michailidou M, Nfonsam VN, Cowan ML, Williams J, Steele SR, Alavi K, Ellis CT, Collins D, Winter DC, Zaghiyan K, Gallo G, Carvello M, Spinelli A, Lightner AL.Diverticulitis: An Update From the Age Old Paradigm.
Curr Probl Surg. 2020 Oct;57(10):100862. 


19.Turner GA, O'Grady M, Frizelle FA, Eglinton TW, Sharma PV. Influence of obesity on the risk of recurrent acute diverticulitis. ANZ J Surg. 2020 Oct;90(10):2032-2035.

20. Böhm SK. Excessive Body Weight and Diverticular Disease. Visc Med. 2021 Oct;37(5):372-382.

21.Strate LL, Liu YL, Aldoori WH, Giovannucci EL. Physical activity decreases diverticular complications. Am J Gastroenterol. 2009 May;104(5):1221-30.

22. Narula N, Marshall JK. Role of probiotics in management of diverticular disease. J Gastroenterol Hepatol . 2010;25(12):1827-30

23. Krokowicz et Al. Microencapsulated sodium butyrate administered to patients with diverticulosis decreases incidence of diverticulitis—a prospective randomized study. Int J Colorectal Dis (2014) 29:387–393 DOI 10.1007/s00384-013-1807-5 

24.  S J O'Keefe. Nutrition and gastrointestinal disease Scand J Gastroenterol Suppl. 1996;220:52-9.

25.A Tursiantotursi@tiscali.it">1, W EliseiG BrandimarteG M GiorgettiC D InchingoloR NennaM PicchioF GiorgioE Ierardi. Musosal tumour necrosis factor α in diverticular disease of the colon is overexpressed with disease severity. Colorectal Dis. 2012 May;14(5):e258-63.

26. van Dijk ST, Bos K, de Boer MGJ, Draaisma WA, van Enst WA, Felt RJF, Klarenbeek BR, Otte JA, Puylaert JBCM, van Geloven AAW, Boermeester MA. A systematic review and meta-analysis of outpatient treatment for acute diverticulitis.Int J Colorectal Dis. 2018 May;33(5):505-512.

27.Marie-Louise DichmanSteffen Jais RosenstockDaniel M Shabanzadeh. Antibiotics for uncomplicated diverticulitis. Cochrane Database Syst Rev. 2022 Jun 22;6(6):CD009092.

28. Johann DréanicElena SionMarion DhoogeBertrand DoussetMarine CamusStanislas ChaussadeRomain Coriat. [Treatment of the acute diverticulitis: A systematic review]. Presse Med. 2015 Nov;44(11):1113-25.

29.WPN Ganga W PathiranaSA Paul ChubbMelissa J Gillett, and Samuel D Vasikaran.Faecal Calprotectin. Clin Biochem Rev. 2018 Aug; 39(3): 77–90.30. Foster K.J,Holdstock G., Whorwell P.J., Guyer P., Wright R.Prevalence of diverticular disease of the colon in patients with ischaemic heart disease.Gut. 1978; 19: 1054-1056

30.Oakes RA.Asacol in inflammatory bowel disease.N Z Med J. 1987 May 27;100(824):325.

31.Foster K.J.Holdstock G.Whorwell P.J.Guyer P.Wright R.Prevalence of diverticular disease of the colon in patients with ischaemic heart disease.Gut. 1978; 19: 1054-1056

32. Strate L.L., Erichsen R., Horváth-Puhó E.,Pedersen L.,Baron J.A.,Sørensen H.T.Diverticular disease is associated with increased risk of subsequent arterial and venous thromboembolic events.Clin. Gastroenterol. Hepatol. 2014; 12: 1695-1701

33. Lin J.N.,Lin C.L., Yang C.H., Lin M.C., Lai C.H., Lin H.H.,Kao C.H.Increased risk of acute coronary syndrome in patients with diverticular disease: a Nationwide Population-Based Study.Medicine (Baltimore). 2015; 94: e2020

34. Rosemar A.Angeras U.Rosengren A.Body mass index and diverticular disease: a 28-year follow-up study in men.Dis. Colon Rectum. 2008; 51: 450-455

35. Emoto T.Yamashita T.Sasaki N.Hirota Y.Hayashi T.So A.Kasahara K.Yodoi K.Matsumoto T.Mizoguchi T.Ogawa W.Hirata K.Analysis of gut microbiota in coronary artery disease patients: a possible link between gut microbiota and coronary artery disease. J. Atheroscler. Thromb. 2016; 23: 908-921

36.Marco ZuinGianluca RigatelliAntonella Nadia AndreottiLuisella FogatoFiorenzo ScaranelloGiovanni Zuliani , Giuseppe FaggianLoris Roncon. Could we consider diverticular disease as a non-traditional risk factor for coronary artery disease? Int J Cardiol. 2016 Nov 15;223:649-650.

37.Tursi A, Scarpignato C, Strate LL, et al. Colonic diverticular disease. Nature Reviews Disease Primers. 2020;6(1):20. doi: 10.1038/s41572-020-0153-5


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.