Τα οφέλη της κουρκουμίνης στο φούσκωμα της κοιλιάς και το ευερέθιστο έντερο©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Το φούσκωμα και η διάταση (distension) της κοιλιάς είναι 2 από τα πιο συχνά αναφερόμενα γαστρεντερικά συμπτώματα. Το κοιλιακό φούσκωμα χαρακτηρίζεται από συμπτώματα παγιδευμένου αερίου, πίεση στην κοιλιά και αίσθημα πληρότητας στην κοιλιακή χώρα.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  Τηλ. 6944280764, pharmage@otenet.gr   www.pharmagel.gr,  www.gelis.gr
Αικατερίνη Γκέλη          Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια, Άσσος, Κορινθίας, Τηλ. 6944644820 kgkeli@hotmail.com
Η διάταση της κοιλιάς ορίζεται ως μια μετρήσιμη αύξηση της κοιλιακής περιφέρειας. Αυτά τα συμπτώματα συχνά συνυπάρχουν, αν και μπορεί να εμφανιστούν χωριστά. Καθορισμένο με κριτήρια Rome IV, το λειτουργικό φούσκωμα και διάταση της κοιλιάς συνήθως συμπίπτουν με άλλες λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η λειτουργική δυσπεψία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η λειτουργική δυσκοιλιότητα.
Το φούσκωμα και η διάταση της κοιλιάς μπορεί να αναπτυχθούν για πολλούς λόγους, όπως τροφικές δυσανεξίες, προηγούμενη λοίμωξη που διατάραξε την εντερική μικροχλωρίδα, διαταραχή της σπλαχνικής αίσθησης, καθυστερημένη εντερική διέλευση ή μη φυσιολογική σπλαχνική-σωματική παλινδρόμηση[1].

Τέσσερις παράγοντες εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία του φουσκώματος της κοιλιάς, ήτοι: Η υποκειμενική αίσθηση κοιλιακού φουσκώματος, η αντικειμενική διάταση της κοιλιάς, ο όγκος ενδοκοιλιακού περιεχομένου και η μυϊκή δραστηριότητα του κοιλιακού τοιχώματος.
Το υπέδαφος της πρόκλησης του υποκειμενικού φουσκώματος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους 4 παραπάνω παράγοντες ή η αίσθηση του φουσκώματος μπορεί να σχετίζεται με παραμορφωμένη αντίληψη. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να διαδραματίζουν ανεξάρτητο ρόλο ή μπορεί να είναι αλληλένδετοι.
 
Μελέτες διέλευσης αερίων έχουν αποδείξει ότι οι ασθενείς με φούσκωμα έχουν μειωμένο αντανακλαστικό έλεγχο του χειρισμού του περιεχομένου του εντέρου. Η τμηματική συγκέντρωση, είτε αερίου είτε στερεών/υγρού συστατικών, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα φουσκώματος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αλλαγμένη αντίληψη του εντέρου.
 
Επιπλέον, τα αλλοιωμένα σπλαχνοσωματικά αντανακλαστικά μπορεί να συμβάλλουν στην προεξοχή του κοιλιακού τοιχώματος και στην αντικειμενική διάταση, ακόμη και χωρίς σημαντική αύξηση του ενδοκοιλιακού όγκου. Το φούσκωμα είναι πιθανώς μια ετερογενής κατάσταση που προκαλείται από έναν συνδυασμό παθοφυσιολογικών μηχανισμών που διαφέρουν μεταξύ των μεμονωμένων ασθενών και που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λεπτοί και μη ανιχνεύσιμοι με συμβατικές μεθόδους[2].
 
 
Η θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη για τους ασθενείς και τον θεράποντα ιατρό, ενώ κανένα θεραπευτικό σχήμα δεν ήταν σταθερά επιτυχές. Η επιτυχής θεραπεία περιλαμβάνει τον εντοπισμό της αιτιολογίας, την αξιολόγηση της σοβαρότητας, την εκπαίδευση και την καθησυχασμό των ασθενών και τον καθορισμό προσδοκιών[1].
 
 
Η διαχείριση του φουσκώματος περιλαμβάνει μη φαρμακολογικές και φαρμακολογικές στρατηγικές. Οι διατροφικές παρεμβάσεις για τη μείωση της εντερικής ζύμωσης και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως τα πρεβιοτικά ή τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν το φούσκωμα, μειώνοντας την παραγωγή αερίων[1].
 
Οι κύριοι στόχοι των φαρμακολογικών θεραπειών είναι η βελτίωση της διέλευσης των κοπράνων και της εκκένωσης του εντέρου με προκινητικά (μετοκλοπραμίδη, δομπεριδόνη, ερυθρομυκίνη και σιζαπρίδη) , η βελτίωση της ανοχής των εντερικών αερίων με αντισπασμωδικά ή/και νευροτροποποιητές (τα ενεργά για τον πόνο αντισπασμωδικά, συμπεριλαμβανομένων των γκαμπαπεντινοειδών, τα ενεργά για τον πόνο αντικαταθλιπτικά, τα τοπικά αναισθητικά και άλλοι νευροδραστικοί παράγοντες και η τροποποίηση της εντερικής μικροχλωρίδας με αντιβιοτικά. Τα εκκριματαγωγά (secretagogues) δρουν αυξάνοντας την εντερική έκκριση και μειώνοντας τη σπλαχνική ευαισθησία και έχουν αναφερθεί ότι αποτελούν μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπείας για ασθενείς με φούσκωμα που σχετίζεται με δυσκοιλιότητα. Η θεραπεία με βιοανάδραση που απευθύνεται στη διόρθωση της κοιλιοφρενικής δυσσυνεργίας (λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή), που περιλαμβάνει τη χαλάρωση των κοιλιακών μυών, όταν πρέπει να συστέλλονται και τη συστολή του αναπνευστικού διαφράγματος , όταν πρέπει να χαλαρώνει κατά τη διάρκεια της πέψης, μπορεί να είναι χρήσιμη για ασθενείς με αντικειμενική διάταση της κοιλιάς και ασθενείς με φούσκωμα που σχετίζεται με αποφρακτική αφόδευση μπορεί να ωφεληθούν από την ορθοπρωκτική βιοανάδραση[3].
 
 
Περαιτέρω πρόοδοι στην παθοφυσιολογία και τις κλινικές μορφές του φουσκώματος δικαιολογούνται για την ανάπτυξη μηχανιστικών στρατηγικών, αντί για τις τρέχουσες εμπειρικές στρατηγικές θεραπείας για ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση αυτού του προβλήματος[2].
Toφούσκωμα στην κοιλιά,   είναι ένα από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Tόσο το φούσκωμα, όσο και τα λοιπά συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου μπορεί να μειωθούν με τη λήψη κουρκουμα επί 8 εβδομάδες, που το κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη[4].
Η κουρκουμίνη αλληλεπιδρά με τη μικροχλωρίδα του εντέρου (μικροβώμα), που αποτελείται από βακτήρια, μύκητες και ιούς που συμβιούν στα έντερα και συμβάλουν στην φυσιολογική λειτουργία της πέψης και του ανοσοποιητικού συστήματος[5]. Το μικροβίωμα αρχίζει να αποικίζεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Μόλις λειτουργήσουν πλήρως, αυτοί οι μικροοργανισμοί αποτρέπουν τη μόλυνση, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ωριμάσει, ρυθμίζει το μεταβολισμό και παράγει βιταμίνες. Τα συνήθη βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο, όπως ο Lactobacillus και το Bifidobacterium, μπορούν να συνθέσουν de novo βιταμίνες στο ανθρώπινο σώμα. Τα μέλη της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορούν να συνθέσουν τη βιταμίνη Κ (Κ1 και Κ2) και τις περισσότερες από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β, όπως οι βιταμίνες Β12, Β9, Β6, Β2 και Β1[5].
 
 
Προβλήματα με το μικροβίωμα –μια κατάσταση που ονομάζεται δυσβίωση– σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την παχυσαρκία , διαβήτη και αλλεργίες[5].
Μια γενικά υγιεινή, ποικιλόμορφη διατροφή, καθώς και κατανάλωση κουρκουμίνης, μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργικότητα και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος.
Η κουρκουμίνη μειώνει τα παθογόνα βακτηριακά στελέχη και αυξάνει τα ευεργετικά στελέχη για τη λειτουργία του εντέρου. Αυτό το εύρημα υποστηρίζεται από μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που συγκρίνει τον αριθμό των βακτηριακών στελεχών σε συμμετέχοντες που έλαβαν κουρκουμά ή κουρκουμίνη για οκτώ εβδομάδες με συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο[6].
 
 
Η ποικιλότητα των μικροβίων στην ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο μειώθηκε κατά 15%, ενώ η ποικιλότητα στην ομάδα που έλαβε κουρκουμά   αυξήθηκε κατά 7% και στην ομάδα της κουρκουμίνης αυξήθηκε κατά 69%[7].
 
 
Αυτή η μελέτη προτείνει ότι ο κουρκουμάς και ιδίως η κουρκουμίνη ενισχύει την ποικιλομορφία του ανθρώπινου μικροβιώματος και βελτιώνει την πέψη.
Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να δράσει ενισχύοντας τον εντερικό φραγμό[5].
Ο εντερικός φραγμός, ο οποίος αποτελείται κυρίως από ένα στρώμα βλέννας, έναν επιθηλιακό φραγμό και έναν αγγειακό φραγμό του εντέρου , έχει κρίσιμο ρόλο στην υγεία και τις ασθένειες, διευκολύνοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αποτρέποντας την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών.
 
Ο εντερικός φραγμός βρίσκεται σε στενή επαφή με τη μικροχλωρίδα του εντέρου στην πλευρά του αυλού και με τους εντερικούς νευρώνες και τα νευρογλοιακά κύτταρα στην πλευρά του ιστού του εντέρου. Τα αυξανόμενα δεδομένα υποδηλώνουν τώρα ότι ο εντερικός φραγμός διακυβεύεται όχι μόνο σε πεπτικές διαταραχές, αλλά και σε διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), όπως η νόσος του Πάρκινσον, η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η κατάθλιψη, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος Αλτσχάιμερ[8].
 
 
Η ελαττωματική λειτουργία του εντερικού φραγμού έχει συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, περιλαμβανομένων και νόσων του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. κοιλιοκάκη , φλεγμονώδης νόσο του εντέρου, καρκίνωμα του παχέος εντέρου), αλλά και εξωεντερικές διαταραχές (π.χ. χρόνια ηπατική νόσος, διαβήτης τύπου 1, παχυσαρκία).
 
 
Για όλες αυτές τις ασθένειες, συνήθως υποτίθεται ότι η δυσλειτουργία του εντερικού φραγμού και η ανεξέλεγκτη ροή αντιγόνων στο εντερικό επιθήλιο μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ευαίσθητων ατόμων και να επηρεάσει τη μικροβιακή ισορροπία ξενιστή, ως εκ τούτου πυροδοτώντας φλεγμονώδεις μηχανισμούς στο έντερο ή πιο απομακρυσμένα συστήματα οργάνων[9].
 
 
Η δυσλειτουργία του εντερικού φραγμού είναι παρούσα σε σημαντικό ποσοστό των μελετών του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε ενήλικες και σε όλες τις παιδιατρικές μελέτες, ειδικά στον υποτύπο IBS-D (ευερέθιστο έντερο με επικράτηση της διάρροιας) και τον υπότυπο PI-IBS (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μετά τη μόλυνση). Η πλειονότητα των μελετών έδειξε θετική συσχέτιση μεταξύ της απώλειας της λειτουργίας φραγμού και των συμπτωμάτων όπως ο κοιλιακός πόνος και οι αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου[10].
 
 
Γι' αυτό είναι τόσο σημαντική η διατήρηση μιας διατροφής που να ενισχύει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού. Η συμπληρωματική λήψη κουρκουμίνης συμβάλει στην ομαλή λειτουργία και ενίσχυση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού[10].
 
 
Ο κουρκουμάς είναι η σκόνη του αποξηραμένου ριζώματος του φυτού κουρκουμάς, που περιέχει τη δραστική του ουσία, την κουρκουμίνη είναι δυσαπορρόφητος. Γι΄αυτό, προτιμάται η χορήγηση κουρκουμίνης. Για να δράσει η κουρκουμίνη πρέπει να χορηγηθούν τουλάχιστον 8-12 γραμμάρια ημερησίως , αλλά αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
 
Μεταξύ των διάφορων θεραπευτικών μέσων που χορηγούνται σε άτομα με ευερέθιστο έντερο είναι και η καθημερινή λήψη 1- 2 καψουλών μικκυλιακής κουρκουμίνης (Curcugkel) , μία κάψουλα πρωί και βράδυ μετά το φαγητό για 8 εβδομάδες. Το Curcugkel περιέχει υγροποιημένη μικκυλιακή κουρκουμίνη που είναι πιο ευαπορρόφητη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης κατά 18.500%[11]. Περισσότερεςπληροφορίεςγιατηνκουρκουμίνηβλέπε: www.curcumin.gr

 
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Lacy BE, Cangemi D, Vazquez-Roque M. Management of Chronic Abdominal Distension and Bloating. Clin Gastroenterol Hepatol. 2021 Feb;19(2):219-231.e1.
 
 
2. Azpiroz F, Malagelada JR. Abdominal bloating. Gastroenterology. 2005 Sep;129(3):1060-78.
 
 
3. Serra J.Management of bloating. Neurogastroenterol Motil. 2022 Mar;34(3):e14333.
 
 
4. Rafe Bundy, Ann F Walker, Richard W Middleton, Jonathan Booth. Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: a pilot study. J Altern Complement Med. 2004 Dec;10(6):1015-8.
 
 
5.Scazzocchio B, Minghetti L, D’Archivio M. Interaction between gut microbiota and curcumin: a new key of understanding for the health effects of curcumin. Nutrients. 2020 Sep;12(9):2499.
 
 
6.Peterson CT, Vaughn AR, Sharma V, Chopra D, Mills PJ, Peterson SN, Sivamani RK. Effects of turmeric and curcumin dietary supplementation on human gut microbiota: a double-blind, randomized, placebo-controlled pilot study. J Evid Based Integr Med. 2018 Aug 8;23:2515690X18790725.
 
 
7.Peterson CT, Vaughn AR, Sharma V, Chopra D, Mills PJ, Peterson SN, Sivamani RK. Effects of turmeric and curcumin dietary supplementation on human gut microbiota: a double-blind, randomized, placebo-controlled pilot study. J Evid Based Integr Med. 2018 Aug 8;23:2515690X18790725.
 
 
8.Pellegrini C, Fornai M, D'Antongiovanni V, Antonioli L, Bernardini N, Derkinderen P.The intestinal barrier in disorders of the central nervous system. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2023 Jan;8(1):66-80.
 
 
9.Vancamelbeke M, Vermeire S. The intestinal barrier: a fundamental role in health and disease. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2017 Sep;11(9):821-834.
 
 
10.Hanning N, Edwinson AL, Ceuleers H, Peters SA, De Man JG, Hassett LC, De Winter BY, Grover M. Intestinal barrier dysfunction in irritable bowel syndrome: a systematic review. Therap Adv Gastroenterol. 2021 Feb 24;14:1756284821993586.
 
 
11. Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.