H αντιγηραντική δράση της κουρκουμίνης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




To γήρας ή γήρανση του ανθρώπου ή απλώς τα ‘’γεράματα’’  είναι μέρος της ανάπτυξης και εξέλιξης της ανθρώπινης ζωής, που συνοδεύεται από  πολλές αλλαγές των σωματικών, ψυχικών  και φυσιολογικών λειτουργιών , οι οποίες  μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά πολλών οργάνων[1].
 
 
Η υγιής γήρανση και η ανθρώπινη μακροζωία είναι περίπλοκοι φαινότυποι που επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως, η σωματική άσκηση, η διατροφή, οι συνήθειες υγείας και οι ψυχοκοινωνικές καταστάσεις καθώς και από γενετικούς παράγοντες. Η διατροφή και ο θερμιδικός περιορισμός έχουν καθοριστικό ρόλο στην υγιή γήρανση[2].
 
 
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού χαρακτηρίζεται από μια προοδευτική αδυναμία διατήρησης της ομοιόστασης, της αυτο-επισκευής, της ανανέωσης, της απόδοσης και της σωματικής κατάστασης διαφορετικών ιστών,  καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. Η γήρανση εμφανίζεται μετά από τεράστια ενδοκυτταρικά ή εξωκυτταρικά ερεθίσματα στρες.
 
Η κυτταρική γήρανση είναι μια αντιπολλαπλασιαστική διαδικασία που προκαλεί μόνιμη διακοπή του κυτταρικού κύκλου και περιορίζει τη διάρκεια ζωής. Τα γερασμένα κύτταρα χαρακτηρίζονται από διακοπή του τερματικού κυτταρικού κύκλου, διευρυμένο λυσόσωμα και σπασίματα του δίκλωνου  DNA,  καθώς και κοκκοποίηση λιποφουσκίνης, εστίες ετεροχρωματίνης που σχετίζονται με τη γήρανση και ενεργοποίηση απόκρισης βλάβης του DNA[3].

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Κόρινθος, 6944280764, pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr,    www.pharmagel.gr

Αικατερίνη Γκέλη, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια, Άσσος, Κόρινθος, 6944644820

Ένα από τα συνήθη χαρακτηριστικά της γήρανσης είναι η μυϊκή εξασθένιση. Η σαρκοπενία θεωρείται συχνά ένας σημαντικός παράγοντας για την αδυναμία των ηλικιωμένων και την απώλεια κινητικότητας. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη μυϊκή μάζα, δύναμη και λειτουργικότητα, εγκαθίστανται με την πάροδο του χρόνου[4]. 

Εκτός από την αναπηρία, η σαρκοπενία σχετίζεται με πολλαπλές συννοσηρότητες, όπως η οστεοπόρωση[5], η παχυσαρκία[6] και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου II[7].
Οι μειώσεις της μυϊκής ποιότητας και της δύναμης που σχετίζονται με τη σαρκοπενία συνοδεύονται επίσης από νευρολογικές βλάβες που επηρεάζουν τους κινητικούς νευρώνες και τις νευρομυϊκές συνδέσεις, οι οποίες καταλήγουν σε απονευρωμένες μυϊκές ίνες[8].
 
 
Επιπλέον, η εμφάνιση  επίμονης φλεγμονής χαμηλού βαθμού (γεροντική φλεγμονή), η κακή αναβολική σηματοδότηση με τη μεσολάβηση της οδού αυξητικής ορμόνης (GH)/ αυξητικού παράγοντα ινσουλίνης-1 (IGF-1), η χαμηλότερη κατανάλωση πρωτεΐνης και η έλλειψη ή η  ανεπάρκεια βιταμίνης D3 συμβάλλουν στην υποβάθμιση της μυϊκής ποιότητας με την πάροδο της ηλικίας[9].
 
Η επίμονη φλεγμονή χαμηλού βαθμού έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι επηρεάζει τόσο τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών όσο και τη διάσπαση μέσω διαφόρων οδών σηματοδότησης, γεγονός που έχει αντίκτυπο στη σαρκοπενία[10].
 
Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή είναι ένα σύμπτωμα των κυττάρων που εισέρχονται στη φάση γηρασμού του κυτταρικού κύκλου και εξέρχονται από τον κυτταρικό κύκλο. Ο προφλεγμονώδης παράγοντας νέκρωσης όγκου (TNF), η IL-6 και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι μέτρια αυξημένα στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της γήρανσης[10, 11].
 
 
Τα ηλικιωμένα άτομα  με σαρκοπενία αναφέρεται ότι έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούσας IL-6 και TNF-α, που είναι σημαντικοί προφλεγμονώδεις  κυτοκίνες[12].
 
Έχει βρεθεί επίσης ότι  τα αυξημένα επίπεδα IL-6 και CRP ( πρωτεΐνη που παράγεται από το συκώτι, όταν υπάρχει φλεγμονή ή βλάβη ιστού στο σώμα) αυξάνουν  τον κίνδυνο απώλειας μυϊκής δύναμης. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις των TNF-α, IL-6 και IL-1  στο πλάσμα ήταν αξιόπιστοι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες σε μια 10ετή διαχρονική ερευνητική μελέτη[13].
 
 
Αντιμετώπιση της σαρκοπενίας
Η σαρκοπενία αντιμετωπίζεται, προς το παρόν,  αλλάζοντας τον τρόπο ζωής  και ιδιαίτερα μεσω  της σωματικής άσκησης και της κατάλληλης διατροφής[14].
 
 
Δεδομένης της σημασίας του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στην αιτιολογία της σαρκοπενίας, οι ενώσεις με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν την τρέχουσα προσέγγιση στη θεραπεία αυτής της πάθησης.
 
 
Η κουρκουμίνη είναι μία φυσική χημική ένωση με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες Η κουρκουμίνη, μια υδρόφοβη πολυφαινόλη, είναι ένα βιοδραστικό χημικό συστατικό των ριζωμάτων του Curcuma longa  (κουρκουμάς), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για την ανακούφιση διαφόρων ανθρώπινων διαταραχών. Η κουρκουμίνη,  εκτός από τα πλειοτροπικά της αποτελέσματα διαθέτει και αντιγηραντικές ιδιότητες[3].
 
 
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, η κουρκουμίνη αναφέρεται ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμεταλλαξιογόνες, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί της δράσης της κουρκουμίνης έχουν αποδειχθεί μέσω επιστημονικών μελετών. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι στοχεύει μια ποικιλία μορίων σηματοδότησης που τροποποιούν τις κυτταρικές λειτουργίες και εκτελούν τα θεραπευτικά της αποτελέσματα.
 
 
Στους αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς της κουρκουμίνης περιλαμβάνεται και η  αναστολή της δραστηριότητας του NF-kB, τουλάχιστον εν μέρει που αντικατοπτρίζει την αναστολή της δραστηριότητας της κινάσης IkB (IKK)[15].
 
 
\Η αναστολή της δραστηριότητας του NF-kB έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πιθανή χρήση της κουρκουμίνης στη θεραπεία της μυϊκής απώλειας, καθώς η ενεργοποίηση του NF-kB είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για την απώλεια μυϊκής μάζας[16]. 
 
Άλλοι μηχανισμοί με τους οποίους η κουρκουμίνη μπορεί να ασκήσει αντιφλεγμονώδη δράση περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση της απόκρισης θερμικού σοκ [17],  την αναστολή της δραστηριότητας της κινάσης p38 [18]  και το σχηματισμό ελεύθερων ριζών οξυγόνου [19] και την πρόληψη της παραγωγής και απελευθέρωσης κυτοκίνης [20].

 

 
 
Βάσει των πλειοτροπικών αποτελεσμάτων της, η κουρκουμίνη έχει προταθεί ως αντιγηραντικός παράγοντας[3].
 
 
Σύμφωνα με έρευνες της σχέσης της κουρκουμίνης με το γήρας και τις ασθένειες που σχετίζονται με την πάροδο της ηλικίας σε μοντέλα οργανισμών περιγράφεται ότι, η κουρκουμίνη και οι μεταβολίτες της παρατείνουν τη μέση διάρκεια ζωής ορισμένων γηρασμένων μοντέλων οργανισμών όπως οι C. elegans, D. melanogaster, ζυμομύκητες και ποντίκια. Έχει προταθεί επίσης ότι η κουρκουμίνη  έχει διάφορες βιολογικές δράσεις, όπως αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, χημειοπροληπτικές και αντινευροεκφυλιστικές.
 
Σε αρκετές μελέτες σε διάφορων μοντέλων οργανισμών  έχει αποδειχθεί ότι η παράταση της διάρκειας ζωής μέσω της θεραπείας με κουρκουμίνη συνδέθηκε με ενισχυμένη δραστηριότητα δισμουτάσης υπεροξειδίου (SOD) και επίσης μειωμένα επίπεδα μηλονοδιαλδεΰδης (MDA) και λιποφουσκίνης. Καθώς και ο κεντρικός ρόλος της κουρκουμίνης στη διαμόρφωση των κύριων μονοπατιών σηματοδότησης που επηρεάζουν τη μακροζωία οργανισμών όπως τα μονοπάτια σηματοδότησης IIS, mTOR, PKA και FOXO[2].
 
 
Το γένος Curcuma οικογένεια Zingieraceae αντιπροσωπεύει ένα από τα καλά μελετημένα και ιατρικά σημαντικά γένη με περισσότερα από ογδόντα είδη. Το γένος αναφέρεται ότι περιέχει διαφορετικές κατηγορίες βιολογικά ενεργών ενώσεων που παρουσιάζονται κυρίως σε διφαινυλεπτανοειδή, διφαινυλπεντανοειδή, διφαινυλαλκανοειδή, παράγωγα φαινυλοπροπενίου, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, χρωμόνες, τερπενοειδή, φαινολικά οξέα και πτητικά συστατικά.
 
Τα ριζώματα και οι ρίζες τέτοιων ειδών είναι πλούσιες με κύρια φυτοσυστατικά π.χ. κουρκουμίνη, δεμεθοξυκουρκουμίνη και δις-δεμεθοξυκουρκουμίνη. Μια μεγάλη ποικιλία βιολογικών δράσεων επιδείχθηκε για διαφορετικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια των μελών του γένους Curcuma, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, κυτταροτοξικών και νευροπροστατευτικών. Έτσι, καθιστώντας τα ως μια εξαιρετική ασφαλή πηγή για τα διατροφικά προϊόντα και ως μια συνεχή πολλά υποσχόμενη περιοχή έρευνας για ενώσεις μολύβδου που μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, ιδιαίτερα στη νευρολογική και ψυχική επιδείνωση που συνήθως παρουσιάζεται κατά τη γήρανση[1].
 
 
Ο κουρκουμάς είναι η σκόνη των αποξηραμένων ριζωμάτων του φυτού Curcumalonga. Hκουρκουμίνη είναι το κύριο συστατικό του κουρκουμά. Η σκόνη του κουρκουμά είναι δυσαπορρόφητη από το έντερο. Συνεπώς η κατανάλωση κουρκουμα επιτρέπει την απορρόφηση ασδήματων ποσοτήτων κουρκουμίνης. Αλλά και η κουρκουμίνη είναι δυσαπορρόφητη και για να προσλάβει ένα ενήλικο άτομο αντιγηραντική δόση κουρκουμίνης πρέπει να πάρει τουλάχιστον 8-12 γραμμάρια. Αν η απλή κουρκουμίνη ληφθεί μαζί με πιπερίνη (συστατικό του πιπεριού ) αυξάνει η απορροφητικότητά της κατά 2000%[21].
 
 
Επειδή αυτή η δοσολογία αποτρέπει τη χρήση της κουρκουμίνης έχουν επινοηθεί νανομορφές κουρκουμίνης. Μια εξαιρετικά ευαπορρόφητη μορφή κουρκουμίνης είναι η μικκυλιακή κουρκουμίνη NovasοlCurcumin, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την εμπορική ονομασία Curcugkel. H μικκυλιακή κουρκουμίνη είναι 18.500% πιο ευαπορρόφητη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης[22].
 
Η αντιγηραντική δόση της είναι δύο κάψουλες ημερησίως. Την κουρκουμίνη πρέπει να την χρησιμοποιούν προσεκτικά τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά, διότι η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τη δράση τους, καθώς διαθέτει αντιαιμοπεταλιακή δράση[23].


Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Esraa A Elhawary, Ashaimaa Y Moussa, Abdel Nasser B Singab.Genus Curcuma: chemical and ethnopharmacological role in aging process. BMC Complement Med Ther. 2024 Jan 11;24(1):31.

2.Aliabbas Zia, Tahereh Farkhondeh, Ali Mohammad Pourbagher-Shahri3, Saeed Samarghandian..The role of curcumin in aging and senescence: Molecular mechanisms. Biomed Pharmacother. 2021 Feb:134:111119.

3.Afsane Bahrami, Fabrizio Montecucco, Federico Carbone, Amirhossein Sahebkar.,.Effects of Curcumin on Aging: Molecular Mechanisms and Experimental Evidence. Biomed Res Int. 2021 Oct 13:2021:8972074.

4.Cruz-Jentoft A.J., Bahat G., Bauer J., Boirie Y., Bruyère O., Cederholm T., Cooper C., Landi F., Rolland Y., Sayer A.A. Sarcopenia: Revised European consensus on definition and diagnosis. Age Ageing. 2019;48:16–31

5.Gillette-Guyonnet S., Nourhashemi F., Lauque S., Grandjean H., Vellas B. Body composition and osteoporosis in elderly women. Gerontology. 2000;46:189–193.,

6.Baumgartner R.N. Body composition in healthy aging. Ann. N. Y. Acad. Sci. 2000;904:437–448.

7.Castaneda C., Bermudez O.I., Tucker K.L. Protein nutritional status and function are associated with type 2 diabetes in Hispanic elders. Am. J. Clin. Nutr. 2000;72:89–95.

8.Kwon Y.N., Yoon S.S. Sarcopenia: Neurological point of view. J. Bone Metab. 2017;24:83–89.

9.Junnila R.K., List E.O., Berryman D.E., Murrey J.W., Kopchick J.J. The GH/IGF-1 axis in ageing and longevity. Nat. Rev. Endocrinol. 2013;9:366–376.

10.Dalle S., Rossmeislova L., Koppo K. The role of inflammation in age-related sarcopenia. Front. Physiol. 2017;8:1045.

11.Franceschi C., Campisi J. Chronic inflammation (inflammaging) and its potential contribution to age-associated diseases. J. Gerontol. Ser. A Biomed. Sci. Med. Sci. 2014;69:S4–S9.

12.Bian A.-L., Hu H.-Y., Rong Y.-D., Wang J., Wang J.-X., Zhou X.-Z. A study on relationship between elderly sarcopenia and inflammatory factors IL-6 and TNF-α Eur. J. Med. Res. 2017;22:25.

13.Baylis D., Bartlett D.B., Syddall H.E., Ntani G., Gale C.R., Cooper C., Lord J.M., Sayer A.A. Immune-endocrine biomarkers as predictors of frailty and mortality: A 10-year longitudinal study in community-dwelling older people. Age. 2013;35:963–971.

14.Denison H.J., Cooper C., Sayer A.A., Robinson S.M. Prevention and optimal management of sarcopenia: A review of combined exercise and nutrition interventions to improve muscle outcomes in older people. Clin. Interv. Aging. 2015;10:859–869.

15 Singh S, Aggarwal BB. Activation of transcription factor NF-kB is suppressed by curcumin (diferuloylmethane) J Biol Chem. 1995;270:24995–25000.

16.Cai D, Frantz JD, Tawa NE, Melendez PA, Lidow HGW, Hasselgren PO, et al. IKKβ/NF-kB activation causes severe muscle wasting in mice. Cell. 2004;119:285–298

17.Dunsmore KE, Chen PG, Wong HR. Curcumin, a medicinal herbal compound capable of inducing the heat shock response. Crit Care Med. 2001;29:2199–2204.

18. Carter Y, Liu G, Yang J, Fier A, Mendez C. Sublethal hemorrhage induces tolerance in animals exposed to cecal ligation and puncture by altering p38, p44/42, and SAPK/JNK MAP kinase activation. Surg Infect. 2003;4:17–27.

19. Chattopadhyay I, Bandyopadhyay U, Biswas K, Maity P, Banerjee RK. Indomethacin inactivates gastric peroxidase to induce reactive-oxygen-mediated gastric mucosal injury and curcumin protects it by preventing peroxidase inactivation and scavenging reactive oxygen. Free Radic Biol Med. 2006;40:1397–1408.

20 Jobin C, Bradham CA, Russo MP, Juma B, Narula AS, Brenner DA, et al. Curcumin blocks cytokine-mediated NF-kB activation and proinflammatory gene expression by inhibiting inhibitory factor IkB kinase activity. J Immunol. 1999;163:3474–3483.

21.G Shoba, D Joy, T Joseph, M Majeed, R Rajendran, P S Srinivas. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

22.Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased inhealthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27.

23. Jamshid Tabeshpour, Mahmoud Hashemzaei, Amirhossein Sahebkar. The regulatory role of curcumin on platelet functions. J Cell Biochem. 2018 Nov;119(11):8713-8722.

Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.